Sezóna jarních dobrot: Využijte čerstvou zeleninu, bylinky a mladé maso

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Je tady sezóna mladého masa, čerstvého špenátu i křupavých ředkviček. A když už se vydáte na trh, kupte si tam rovnou i sýr.

Špagety se špenátovým pestem

Příprava: 50 minut, 4 porce

* 200 g mladého špenátu
* 30 g piniových oříšků
* stroužek česneku
* 1 lžičky hrubé soli
* 50 g nastrouhaného parmazánu + na ozdobu
* 150 ml zastudena lisovaného olivového oleje (nebo ořechového či lněného)
* 400 g špaget

Špenát opláchněte a velmi pečlivě, nejlépe v utěrce osušte. Pak ho dejte do hmoždíře spolu s oříšky, česnekem a solí. Rozetřete. Přidejte sýr a pak postupně vlévejte olej a stále třete, až vznikne husté pesto. Do vroucí osolené vody vložte špagety a vařte je asi 10 minut. Sceďte je, promíchejte s pestem a rozdělte na talíře. Podávejte s nastrouhaným sýrem.


Nadívané telecí hrudí

Příprava: 45 minut + pečení, 6 porcí

* 1 kg telecího hrudí
* 5 lžic řepkového oleje
* sůl a čerstvě nadrcený bílý pepř
* 3 krajíce bílého chleba
* 3 lžíce petrželky
* 200 g slaniny
* 2 stroužky česneku
* 3 vejce
* 100 ml smetany 31%
* 6 menších brambor
* 600 g zelených fazolek

1. Telecí maso nařízněte tak, aby vznikl plát, a naklepejte ho. Maso potřete 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Chleba nakrájejte na kostky a usušte ho v troubě na plechu. Pak ho v míse smíchejte s nasekanou petrželkou, na kostičky nakrájenou slaninou, prolisovaným česnekem a solí. Vmíchejte žloutky rozkvedlané ve smetaně. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Postupně ho vmíchejte do chlebové směsi.

2. Na rozložený plát masa přendejte nádivku a stočte do rolády. Provázkem svažte jeden konec rolády a pak jím celou oviňte. Pečte při 190 °C asi 80 minut. Brambory nakrájejte na plátky. Na plechu je pokapejte olejem a upečte je dozlatova. Fazolky očistěte a vařte v osolené vodě 4 minuty. Podávejte s nakrájenou roládou a bramborami.


Brioškový koláč se smetanovým sýrem

Příprava: 35 minut + kynutí a pečení, 8 porcí

* 250 g hladké mouky (extra 00)
* 30 g krupicového cukru
* 3 špetky soli
* 7 g sušeného droždí
* 4 vejce
* 150 g másla

NÁPLŇ:

* 200 g cream cheese
* 4 žloutky
* 50 g krupicového cukru
* šťáva a kůra z poloviny citronu
* 2 lžíce krupicového cukru na dokončení

1. V míse smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl a droždí. Do suché směsi postupně zapracujte vejce. Pak do těsta vmíchejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout zhruba hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Nakynuté těsto přeneste do kulaté formy, vytvořte okraj a nechte kynout ještě 10 minut. Sýr smíchejte se žloutky, cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Pak sýrovou náplň rozetřete na těsto. Koláč pečte v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Pak povrch koláče posypte krupicovým cukrem a pečte dalších 15 minut.


Ředkvičkový salát s kuřecími stripsy

Příprava: 35 minut, 4 porce

* 2 svazky ředkviček
* 400 g kuřecích prsou
* špetka sušeného chilli
* špetka kari
* špetka mletého černého pepře
* špetka bylinkové soli
* 6 lžic oleje

SALSA:

* 200 g majonézy
* špetka soli
* mletý černý pepř
* 2 lžičky krupicového cukru
* 1 lžička vinného octa
* 1 lžička citronové šťávy

Nejprve připravte salát. Ředkvičky očistěte a nakrájejte. Smíchejte suroviny na salsu a pak jí ochuťte ředkvičky. Nechte rozležet v chladu. Kuřecí prsa nakrájejte na slabší plátky a ty na podlouhlé kousky. Smíchejte s chilli, kari a pepřem. Směsí okořeňte kuřecí kousky. Osolte je. V pánvi zahřejte olej a stripsy na něm opečte dozlatova. Pak je podávejte se salátem. Můžete přidat zbylou salsu.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

17. 11. | S potravinami si není radno zahrávat, pokud je nechceme vyhodit nebo si jimi zkazit žaludek. Když…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…