Silvestr ve velkém stylu. Připravte výtečné a originální lahůdky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

K pořádné oslavě konce roku patří vybrané lahůdky, rafinované jednohubky a pochoutky, kterými se blýsknete víc než parádními šaty.

Hovězí tatarák na briošce

15–20 kousků - příprava: 60 minut

TĚSTO:
* 250 g hladké mouky
* 25 g krupicového cukru
* špetka soli
* 10 g droždí
* 2 vejce
* 1 žloutek
* 125 g másla
* 1 lžíce oleje

TATARÁK:
* 200 g hovězí svíčkové
* 3 šalotky
* 6 corničonek (malé ostré okurky)
* estragon
* 1 žloutek
* sůl a pepř
* 1 lžička dijonské hořčice
* ½ citronu
* 2 bílky
* 100 ml šťávy z červené řepy

Všechny suroviny na těsto kromě másla dejte do robotu a začněte míchat. Postupně zapracovávejte změklé máslo. Když se těsto přestane lepit, přendejte ho do mísy vytřené olejem a nechte aspoň 30 minut odpočinout. Troubu zapněte na 200 °C. Těsto urovnejte do formy na terinu a pečte 10 minut. Pak teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších 15 minut. Po vychladnutí krájejte na tenké obdélníčky.

Maso nasekejte nebo naškrábejte najemno. Přidejte jemně nasekanou šalotku, corničonky, estragon (nebo jinou bylinku) a žloutek. Dochuťte solí, pepřem a dijonskou hořčicí. Zakápněte citronovou šťávou a vmíchejte ½ lžičky jemně nastrouhané kůry. Bílky dejte do mikrotenového sáčku a uvařte natvrdo. Vyjměte, naložte asi na 5 minut do řepné šťávy a nasekejte. Na briošky nandejte tatarák a zdobte obarvenými bílky.


Tartaletky s houbovým salátem

20–30 kousků - příprava: 25 minut + odležení

TĚSTO:
* 125 g másla
* 150 g hladké mouky
* 100 g solamylu
* 1 lžička soli
* 1 lžička cukru
* 1 žloutek

NÁPLŇ:
* 100 g hub (hlíva, žampiony…)
* olivový olej
* 2–3 šalotky
* 1 lžíce bylinek (tymián, petržel, rozmarýn)
* sůl a pepř
* 1 lžíce citronové šťávy
* 70 g strouhaného parmazánu

Suroviny na těsto smíchejte dohromady s 50 ml vody a nechte asi 1 hodinu odležet v ledničce. Vyválejte a plňte do formiček na košíčky. V pokojové teplotě nechte odležet dalších 30 minut. Pečte při 180 °C asi 8 až 10 minut dorůžova. Nakrájené houby orestujte na oleji doměkka. Přidejte nasekanou šalotku a bylinky. Dochuťte olivovým olejem, solí, pepřem a případně i citronovou šťávou. Naplňte do upečených košíčků a zdobte parmazánem, případně kousky sýra s modrou plísní.


Kachní rillettes

4 skleničky po 250 ml - příprava: 25 minut + táhnutí a tuhnutí

* 1 kachna (2 kg)
* 500 g vepřového boku
* sůl
* 1 cibule
* celý černý pepř
* 2 bobkové listy
* čerstvý tymián a rozmarýn
* kůra z ¼ citronu
* 800–1000 g vepřového nebo kachního sádla
* malé kyselé okurky
* 8–10 malých červených cibulí
* hrubá mořská sůl

Kachnu rozporcujte na 4 díly, přidejte bůček a vše nasolte. Přidejte cibuli, koření a citronovou kůru a urovnejte do kastrolu. Zalijte rozehřátým sádlem, vše musí být dokonale ponořeno. Na sporáku nechte pomalu táhnout asi 4 až 5 hodin. Když je maso tak měkké, že se rozpadá, je hotovo.

Vyjměte jej ze sádla, oberte z kostí a natrhejte na kousky. Sádlo sceďte od nečistot a nechte trochu ztuhnout. Pomalu přilévejte k natrhanému masu tak dlouho, až vznikne pomazánka. Směs přendejte do formy (nebo nerezové misky či zavařovacích skleniček). Nechte ztuhnout v ledničce.

Troubu zapněte na 150 °C. Červené cibule oloupejte, na plechu zasypte vrstvou hrubé mořské soli a pečte 15 až 20 minut doměkka. Rillettes podávejte s okurkami
a pečenou cibulí.


Pomazánka z uzené makrely s paprikovým salátem

na 40–50 jednohubek - příprava: 45 minut

* 1 uzená makrela
* 3–4 šalotky
* sůl a pepř
* ½ citronu
* 100 g másla
* 50 ml smetany ke šlehání
* 4 barevné papriky
* plocholistá petržel
* sůl a pepř
* červený vinný ocet nebo citronová šťáva
* 1 francouzská bageta nebo kousek bílého chleba k podávání

Makrelu zbavte kůže a kostí a vidličkou ji rozmělněte na pomazánku. Přidejte jemně nasekanou šalotku, sůl a pepř, podle chuti citronovou šťávu a nakonec i změklé máslo a 2 lžíce vyšlehané smetany. Opatrně promíchejte, aby se pomazánka nesrazila. Nechte v pokojové teplotě asi 30 minut.

Troubu zapněte na 200 °C. Papriky pečte asi 30 minut. Zabalte je do alobalu a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte na kousky, přidejte nasekanou petržel, sůl a pepř a dochuťte vinným octem nebo citronovou šťávou. Chvíli před podáváním smíchejte s natrhaným pečivem.

Náš TIP: Pomazánku můžete také podávat namazanou na jednohubky z tmavého či světlého chleba a ozdobit je kousky pečené papriky, pečenými cherry rajčátky nebo sušenými rajčaty.


Hamburger z hovězího žebra v kokakole

8–10 mini burgerů - příprava: 90 minut

* 250 g hladké mouky
* špetka soli
* 1 lžička cukru
* 15 g živočišného uhlí
* 8 g droždí
* 50 ml mléka
* 50 g másla
* 1 lžíce oleje na vytření mísy
* 1 žloutek
* sezam a kmín na posyp
* 500 g masa z hovězího žebra
* sůl a pepř
* 100 ml kokakoly
* olej na smažení

Mouku smíchejte se solí, cukrem a nadrceným živočišným uhlím (pokud jsou pro vás černé bulky příliš extravagantní, můžete uhlí vynechat). Přidejte droždí, vlažné mléko, 110 ml vlažné vody a rozpuštěné máslo. Vše vymíchejte v robotu do hladkého těsta. Přendejte do mísy vytřené zlehka olejem a nechte pod utěrkou odpočinout asi 30 minut.

Poté ještě propracujte těsto ručně na válu a vytvořte malé kuličky (zhruba 30 až 50 g velké). Položte na vymazaný plech, potřete žloutkem a posypte sezamem a kmínem. Nechte nakynout dalších 30 minut. Pečte při 180 °C asi 8 až 10 minut. Hovězí maso namelte najemno, přidejte sůl, pepř a kokakolu a promíchejte. Zabalte do fólie jako sekanou a nechte odležet v ledničce.

Maso nakrájejte i s fólií, kterou odstraníte až před opékáním, případně dosolte a dopepřete. Pečte na pánvi na oleji 3 minuty z každé strany. Bulky prokrojte a na řezné straně ogrilujte nebo opečte nasucho na pánvi. Potřete majonézou a cibulovou marmeládou, můžete přidat plátek sýra a lístky salátu.


Vafle s modrým sýrem, rukolou a sušenou šunkou

6–8 kousků - příprava: 60 minut

* 125 g hladké mouky
* špetka soli
* 1 lžička krupicového cukru
* 8 g droždí
* 150 ml plnotučného mléka
* 50 g másla
* 2 vejce
* tymián
* 150 g gorgonzoly
* 70 g rukoly
* 150 g sušené šunky
* 50 ml javorového sirupu

Mouku smíchejte se solí a cukrem. Ve 100 ml vlažné vody rozmíchejte droždí. V mléce rozpusťte máslo. Do mouky přidejte žloutky, vodu s droždím a mléko s máslem. Vše dobře promíchejte a nakonec přidejte sníh z bílků a čerstvý nasekaný tymián. Nechte asi 30 minut odležet. Pečte ve vaflovači dozlatova. Po upečení položte na vafli kousky gorgonzoly nebo jiného sýra s modrou plísní, rukolu a kousky sušené šunky. Zakápněte javorovým sirupem.

Majonéza s Kajenským pepřem

* 3 žloutky
* sůl a pepř
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 200 ml olivového oleje
* citronová šťáva
* kajenský pepř

Žloutky smíchejte se solí, pepřem, hořčicí a octem, vše vyšlehejte v robotu a pomalu za stálého míchání přilévejte olivový olej, až se vytvoří hustá emulze (majonéza). Na závěr přidejte citronovou šťávu a kajenský pepř podle chuti.

Cibulová marmeláda

* 500 g cibule
* 1 stroužek česneku
* snítka tymiánu
* olej
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce vinného octa
* sůl a pepř

Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky, přidejte celý neloupaný a jemně nakrojený stroužek česneku a snítku tymiánu. Vše opečte dozlatova na oleji, přidejte cukr a vinný ocet a vařte do změknutí asi 25 minut. Dochuťte.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…