Silvestrovské dezerty

| Autor: Cindy Kerberová | Rubrika: Domácnost

Poslední den v roce se mnohá domácnost mění na bar či diskotéku pro přátele, které se scházejí na oslavu konce jednoho roku a příchodu toho nového. Hostitelce připadá nelehká úloha připravit vhodné občerstvení, aby všichni hosté na silvestrovský večírek vzpomínali v tom nejlepším.

Rozhodně nic nezkazíte skvělými dezerty z výtečných surovin. Jejich příprava není příliš náročná a efekt přitom maximální. Báječné sladké dezerty z vynikající zmrzliny pro chladké zimní večery přichystala značka Haagen Dasz. Tyto zmrzliny se vyrábějí z kvalitních surovin, jako je čerstvá smetana, odstředěné mléko, žloutek a cukr, završenými podle konkrétní receptury množstvím čerstvého ovoce, voňavých oříšků, zlatavého karamelu, ovocnými omáčkami nebo čokoládou. A právě velmi kvalitní základ vytváří dokonalý výsledek.

Zmrzlinové košíčky


Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Vanilla
1 vanilkový lusk
50 g másla
50 g moučkového cukru
2 bílky
50 g hladké mouky
100 g smetany na šlehání
80 g mléčné čokolády
100 g ušlehané šlehačky
1 pomeranč, nastrouhaná kůra z půlky pomeranče
1 růžový grapefruit
1 kiwi

Moučkový cukr, bílky a máslo vyšleháme od pěny spolu se semínky, která jsme seškrábli z vnitřku podélně rozkrojeného vanilkového lusku. Vmícháme prosátou hladkou mouku. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pak na něj rozetřeme vyšlehanou hmotu ve velmi tenké vrstvě a pečeme při teplotě asi 190°C asi 6 minut, až je plát růžový. Vytáhneme z trouby a nakrájíme na čtverce 10 x 10 cm a rychle vytvarujeme přes obrácený hrnek a křížem dáme ještě jeden čtverec. Je třeba pracovat opravdu rychle, aby se horká hmota vytvarovala. Pokud nám již ztuhne, lze ji nahřát znovu v troubě.

Zahřejeme smetanu na šlehání – nevaříme! Přidáme čokoládu a strouhanou kůru a mícháme, až je čokoláda rozpuštěná. Necháme vychladnout při pokojové teplotě. Ušlehanou smetanu na šlehání (nebo šlehačku z tlakové láhve) lehce vmícháme do vychladlého čokoládového krému. Krém vložíme do košíčku, na něj přidáme kopeček zmrzliny a celé dozdobíme očištěným oloupaným ovocem.

- 6 porcí


Čokoládová exploze s brownies


Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Choc Choc Chip
Kopeček Häagen-Dazs Pralines & Cream
140 g čokolády s více než 60 % kakaa
113 g másla
2 polévkové lžíce kakaového prášku
200 g cukru krupice
3 vejce
1 vanilkový lusk
95 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
125 g 64 % čokolády

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Cukr rozdělíme na poloviny. Polovinu přidáme do žloutků a polovinu k bílkům a každé zvlášť šleháme do pevné pěny. Do žloutkové hmoty dále všleháme máslo, sůl a vyškrábnutý vnitřek z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a rozpuštěnou čokoládu. Pak vmícháme lehce ušlehané bílky a na konec mouku a nasekanou čokoládu. Dáme na vymazaný a posypaný plech a pečeme při teplotě 180°C asi 20 minut.

Necháme vychladnout a nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm, vložíme do poháru, přidáme zmrzlinu a polijeme teplou, rozpuštěnou čokoládou.

- 8 porcí

Jahodový sen


Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Strawberries & Cream
1 mascarpone
3 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový lusk
Jahody
100 g šlehačky
80 g čokolády se 70% kakaa

Vanilkový lusk rozkrojíme podélně a lžičkou stáhneme vnitřek - vanilková semínka, která šleháme spolu se žloutky a cukrem v páře do hustého krému. Necháme vychladnout a pak vmícháme mascarpone. Šlehačku zahřejeme – nevaříme! Přidáme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Krémem naplníme skleničky asi do jedné třetiny, opatrně vložíme úhledný kopeček zmrzliny a ozdobíme jahodami. Nakonec přelijeme čokoládou nebo čokoládovou polevou.

- 4 porce

Tropický ovocný pohár


Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Strawberries & Cream
Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Summer Berries
1 mango
100 g jahod
100 g malin
50 g kandované pomerančové kůry
8 g pomerančového džusu
50 g hladké mouky
Špetka mleté skořice
¼ kávové lžičky kypřícího prášku
Špetka mletého zázvoru
¼ kávové lžičky jedlé sody
Špetka soli
25 g másla
25 g hnědého cukru
1 žloutek
1 vanilkový lusk
¼ kávové lžičky strouhané pomerančové kůry
19 g sekaných vlašských ořechů
19 g sekaných pistácií
13 g kompotovaných brusinek (mohou být i mražené)
200 g šlehačky
30 g likéru Grand Marnier

Kandovanou pomerančovou kůru namočíme do džusu. Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny a přidáme ostatní ingredience, lehce spojíme a na závěr přidáme kandovanou pomerančovou kůru, namočenou v džusu a odkapané kompotované brusinky. Lžící děláme hrudky na plech a pečeme při 200°C asi 15 minut.

Ovoce očistíme, pokrájíme a vkládáme do poháru střídavě se zmrzlinou. Ozdobíme šlehačkou vyšlehanou s likérem Grand Marnier. Nakonec dozdobíme malinovo - jahodovou omáčkou., kterou připravíme z rozmixovaných malin a jahod, případně podle chuti dosladíme cukrem.

- 4 porce

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Dnes | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Včera | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Včera | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…