Silvestrovské dezerty

| Autor: Cindy Kerberová | Rubrika: Domácnost

Poslední den v roce se mnohá domácnost mění na bar či diskotéku pro přátele, které se scházejí na oslavu konce jednoho roku a příchodu toho nového. Hostitelce připadá nelehká úloha připravit vhodné občerstvení, aby všichni hosté na silvestrovský večírek vzpomínali v tom nejlepším.

Rozhodně nic nezkazíte skvělými dezerty z výtečných surovin. Jejich příprava není příliš náročná a efekt přitom maximální. Báječné sladké dezerty z vynikající zmrzliny pro chladké zimní večery přichystala značka Haagen Dasz. Tyto zmrzliny se vyrábějí z kvalitních surovin, jako je čerstvá smetana, odstředěné mléko, žloutek a cukr, završenými podle konkrétní receptury množstvím čerstvého ovoce, voňavých oříšků, zlatavého karamelu, ovocnými omáčkami nebo čokoládou. A právě velmi kvalitní základ vytváří dokonalý výsledek.

Zmrzlinové košíčky


Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Vanilla
1 vanilkový lusk
50 g másla
50 g moučkového cukru
2 bílky
50 g hladké mouky
100 g smetany na šlehání
80 g mléčné čokolády
100 g ušlehané šlehačky
1 pomeranč, nastrouhaná kůra z půlky pomeranče
1 růžový grapefruit
1 kiwi

Moučkový cukr, bílky a máslo vyšleháme od pěny spolu se semínky, která jsme seškrábli z vnitřku podélně rozkrojeného vanilkového lusku. Vmícháme prosátou hladkou mouku. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pak na něj rozetřeme vyšlehanou hmotu ve velmi tenké vrstvě a pečeme při teplotě asi 190°C asi 6 minut, až je plát růžový. Vytáhneme z trouby a nakrájíme na čtverce 10 x 10 cm a rychle vytvarujeme přes obrácený hrnek a křížem dáme ještě jeden čtverec. Je třeba pracovat opravdu rychle, aby se horká hmota vytvarovala. Pokud nám již ztuhne, lze ji nahřát znovu v troubě.

Zahřejeme smetanu na šlehání – nevaříme! Přidáme čokoládu a strouhanou kůru a mícháme, až je čokoláda rozpuštěná. Necháme vychladnout při pokojové teplotě. Ušlehanou smetanu na šlehání (nebo šlehačku z tlakové láhve) lehce vmícháme do vychladlého čokoládového krému. Krém vložíme do košíčku, na něj přidáme kopeček zmrzliny a celé dozdobíme očištěným oloupaným ovocem.

- 6 porcí


Čokoládová exploze s brownies


Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Choc Choc Chip
Kopeček Häagen-Dazs Pralines & Cream
140 g čokolády s více než 60 % kakaa
113 g másla
2 polévkové lžíce kakaového prášku
200 g cukru krupice
3 vejce
1 vanilkový lusk
95 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
125 g 64 % čokolády

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Cukr rozdělíme na poloviny. Polovinu přidáme do žloutků a polovinu k bílkům a každé zvlášť šleháme do pevné pěny. Do žloutkové hmoty dále všleháme máslo, sůl a vyškrábnutý vnitřek z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a rozpuštěnou čokoládu. Pak vmícháme lehce ušlehané bílky a na konec mouku a nasekanou čokoládu. Dáme na vymazaný a posypaný plech a pečeme při teplotě 180°C asi 20 minut.

Necháme vychladnout a nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm, vložíme do poháru, přidáme zmrzlinu a polijeme teplou, rozpuštěnou čokoládou.

- 8 porcí

Jahodový sen


Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Strawberries & Cream
1 mascarpone
3 žloutky
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový lusk
Jahody
100 g šlehačky
80 g čokolády se 70% kakaa

Vanilkový lusk rozkrojíme podélně a lžičkou stáhneme vnitřek - vanilková semínka, která šleháme spolu se žloutky a cukrem v páře do hustého krému. Necháme vychladnout a pak vmícháme mascarpone. Šlehačku zahřejeme – nevaříme! Přidáme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Krémem naplníme skleničky asi do jedné třetiny, opatrně vložíme úhledný kopeček zmrzliny a ozdobíme jahodami. Nakonec přelijeme čokoládou nebo čokoládovou polevou.

- 4 porce

Tropický ovocný pohár


Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Strawberries & Cream
Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Summer Berries
1 mango
100 g jahod
100 g malin
50 g kandované pomerančové kůry
8 g pomerančového džusu
50 g hladké mouky
Špetka mleté skořice
¼ kávové lžičky kypřícího prášku
Špetka mletého zázvoru
¼ kávové lžičky jedlé sody
Špetka soli
25 g másla
25 g hnědého cukru
1 žloutek
1 vanilkový lusk
¼ kávové lžičky strouhané pomerančové kůry
19 g sekaných vlašských ořechů
19 g sekaných pistácií
13 g kompotovaných brusinek (mohou být i mražené)
200 g šlehačky
30 g likéru Grand Marnier

Kandovanou pomerančovou kůru namočíme do džusu. Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny a přidáme ostatní ingredience, lehce spojíme a na závěr přidáme kandovanou pomerančovou kůru, namočenou v džusu a odkapané kompotované brusinky. Lžící děláme hrudky na plech a pečeme při 200°C asi 15 minut.

Ovoce očistíme, pokrájíme a vkládáme do poháru střídavě se zmrzlinou. Ozdobíme šlehačkou vyšlehanou s likérem Grand Marnier. Nakonec dozdobíme malinovo - jahodovou omáčkou., kterou připravíme z rozmixovaných malin a jahod, případně podle chuti dosladíme cukrem.

- 4 porce

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…