Skvělé maso na jehlách

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Pozvěte na návštěvu přátele nebo příbuzné. K vínu a povídání se hodí špízy všeho druhu. V boji za super večer neváhejte použít jakékoli zbraně: jehly, větve, kordy i meče.

Pikantní jehněčí špízky s česnekem

8–12 špízků - příprava: 20 minut + marinování

* 600 g jehněčího masa
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 8–12 větviček rozmarýnu
* olej na opékání

MARINÁDA:
* 100 ml rostlinného oleje
* 3 najemno nasekané stroužky česneku
* 1–2 jemně nakrájené chilli papričky
* šťáva ze 2 citronů

Maso nakrájejte buď na dlouhé proužky, nebo na malé kousky. Osolte je a opepřete. Všechny ingredience na marinádu smíchejte, maso do ní naložte a nechte 30 minut odležet při pokojové teplotě.

Rozmarýnové větvičky potřete marinádou a napíchejte na ně naložené maso. Špízy opékejte na oleji na pánvi při vysoké teplotě asi 3 minuty z každé strany. Hotové uchovejte v teple.

Salát s fenyklem a rukolou

4 porce - příprava: 5 minut

* 2 puky fenyklu
* 1 hrst listů rukoly
* 3 lžíce panenského olivového oleje
* 2 lžičky balzamikového octa
* pepř a sůl

Fenykl nakrájejte a smíchejte s rukolou. Olej s octem prošlehejte dohladka a zakapejte jím salát. Ochuťte pepřem a solí.


Smažené mořské špejle

8–12 špízků - příprava: 25 minut

* 800 g krevet, kalamárů nebo pevného rybího masa
* sůl
* 4 limetky
* 200 g strouhanky
* 1 lžíce hladkolisté petrželky
* čerstvě mletý černý pepř
* rostlinný olej

Ryby a/nebo mořské plody napíchejte na špejle, osolte je a potřete je šťávou ze dvou limetek. V širší misce smíchejte strouhanku s nasekanou petrželkou, solí a pepřem a v této směsi špízky obalte. Smažte je na pánvi nebo je můžete pokapat olejem a pak opéct pod grilem v troubě. Podávejte se zbytkem nakrájených limetek na pokapání.


Vegetariánské sýrové jehly

8–12 špízků - příprava: 40 minut

* 2 pomeranče
* 3 lžíce krupicového cukru
* 2 lžičky mleté skořice
* 200 g dýňové dužniny
* 200 g do poloměkka uvařených malých brambůrek
* 150 g sýra halloumi
* sůl
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 snítky rozmarýnu
* 200 ml zakysané smetany
* 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty

Pomeranče vydrbejte kartáčkem, vymačkejte z nich šťávu a z kůry odstraňte bílé blány. Kůru a šťávu dejte do kastrůlku, přidejte cukr a skořici a nechte na mírném plameni rozpustit. Nakrájenou dýni vložte do pomerančové lázně a vařte ji na mírném plameni asi 10 až 15 minut, aby byla měkká, ale ne rozvařená.

Troubu předehřejte na 180 °C. Osolené rozpůlené brambůrky, kostičky dýně a sýra napíchejte na jehly. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je směsí pomerančové lázně a oleje, přihoďte k nim rozmarýnové větvičky a pečte asi 20 minut. Podávejte se smetanou smíchanou s nasekanou mátou.

Náš TIP: Původně kyperský sýr halloumi můžete v receptu nahradit i zdejším ovčím sýrem.


Kuřecí meče se zeleným kari

4 špízky - příprava: 60 minut + marinování

* 2 jarní kuřátka (nebo 4 kuřecí stehna)
* olej na opečení
* 2 limetky

MARINÁDA:
* 2 lžíce zelené kari pasty
* 1 lžíce rybí omáčky
* pár čerstvých nebo sušených kafírových listů
* nastrouhaný kousek zázvoru
* 250 ml kokosového mléka

Kuřátka podélně rozpulte a navlékněte je na kovové jehly. Všechny ingredience na marinádu smíchejte a nalijte do zapékací misky. Kuřata namočte do marinády a nechte je v ní asi 30 minut v chladu.

Potom je vyjměte, nechte okapat a opečte je na pánvi na troše oleje z obou stran (celkem asi 8 minut). Opečené maso vložte zpět do zapékací misky do marinády a pečte při 170 °C asi 40 minut dozlatova. Podávejte s podélně rozčtvrcenými limetkami na pokapání.

Náš TIP: Zelené kari, kokosové mléko a kafírové listy (čerstvé i sušené) jsou tradiční ingredience thajské kuchyně. Seženete je v některých supermarketech, v Makru a ve větších vietnamských tržnicích. Asijské bylinky lze také koupit v některých zahradnictvích nebo je pěstovat doma.


Hovězí kordy s pastinákovým pyré

8–12 špízků - příprava: 20 minut + marinování

* 800 g hovězí svíčkové
* hrst nasekané hladkolisté petrželky
* 2 lžíce nasekaného koriandru
* 1 lžíce nasekané čerstvé máty
* 3 lžíce oleje
* 2 jemně nasekané stroužky česneku
* 1 lžička hnědého cukru
* sůl a čerstvě mletý pepř
* kůra z 1 limetky
* 1 lžička mletého římského kmínu

PYRÉ:
* 400 g pastináku
* 200 g brambor
* 2 jemně nasekané stroužky česneku
* 2 oříšky másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 250 ml smetany na vaření 12%
* 100 g nasekaných vlašských ořechů
* sůl a čerstvě mletý pepř
* čerstvá máta na ozdobu

Maso nakrájejte na kousky. Ostatní ingredience smíchejte a rozmixujte je na velmi jemno. Takto vzniklou marinádu dejte do plastového sáčku, vložte do něj maso, důkladně protřepejte a nechte v chladu asi 2 až 3 hodiny.

Mezitím připravte pyré: do hrnce do osolené vody dejte vařit očištěný pastinák, po 10 minutách přidejte oloupané brambory a vše uvařte doměkka. Vodu slijte, přidejte česnek, máslo, olej a polovinu smetany a rozmixujte. V případě, že bude kaše příliš tuhá, dolijte ještě smetanu, přidejte ořechy a vše vmíchejte zlehka do pyré. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Namarinové maso napíchejte na jehly a opečte je buď zprudka na grilovací pánvi z každé strany asi 3 minuty, nebo v troubě pod grilem asi 10 minut.

Náš TIP: Špízky s pyré můžete servírovat na domácím pita chlebu (recept na jeho přípravu najdete v časopise F.O.O.D. 1/2014 na straně 10).


Parmská hnízdečka na větvi

8–12 špízků - příprava: 25 minut

* 100 g ricotty
* 2 lžičky krupicového cukru
* 50 g jader vlašských ořechů
* 400 g kompotovaných broskví
* 200 g parmské šunky
* 8–12 rozmarýnových větviček

Ricottu, cukr a nasekané ořechy smíchejte. Broskve naplňte vzniklou směsí, každou ještě dobře zabalte do poloviny plátku šunky a vzniklá hnízdečka pak napíchejte na rozmarýnové větvičky. Přendejte na plech s pečicím papírem a nechte zapéct pod grilem asi 5 minut.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Jágr si pochutnává na bezlepkové stravě! Zkuste ji i vy

Dnes | Nemáte bezlepkovou dietu, ale občas si říkáte, že byste klasickou mouku chtěla nahradit něčím jiným…

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Jak zahnat zimní splín? Čerpejte energii přímo doma!

Včera | Domov je místo, kam se těšíte a kde se cítíte dobře a v bezpečí. Domov má něco navíc, není to jen…

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si anginovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Včera | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

21. 1. | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…