Skvělé maso na jehlách

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Pozvěte na návštěvu přátele nebo příbuzné. K vínu a povídání se hodí špízy všeho druhu. V boji za super večer neváhejte použít jakékoli zbraně: jehly, větve, kordy i meče.

Pikantní jehněčí špízky s česnekem

8–12 špízků - příprava: 20 minut + marinování

* 600 g jehněčího masa
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 8–12 větviček rozmarýnu
* olej na opékání

MARINÁDA:
* 100 ml rostlinného oleje
* 3 najemno nasekané stroužky česneku
* 1–2 jemně nakrájené chilli papričky
* šťáva ze 2 citronů

Maso nakrájejte buď na dlouhé proužky, nebo na malé kousky. Osolte je a opepřete. Všechny ingredience na marinádu smíchejte, maso do ní naložte a nechte 30 minut odležet při pokojové teplotě.

Rozmarýnové větvičky potřete marinádou a napíchejte na ně naložené maso. Špízy opékejte na oleji na pánvi při vysoké teplotě asi 3 minuty z každé strany. Hotové uchovejte v teple.

Salát s fenyklem a rukolou

4 porce - příprava: 5 minut

* 2 puky fenyklu
* 1 hrst listů rukoly
* 3 lžíce panenského olivového oleje
* 2 lžičky balzamikového octa
* pepř a sůl

Fenykl nakrájejte a smíchejte s rukolou. Olej s octem prošlehejte dohladka a zakapejte jím salát. Ochuťte pepřem a solí.


Smažené mořské špejle

8–12 špízků - příprava: 25 minut

* 800 g krevet, kalamárů nebo pevného rybího masa
* sůl
* 4 limetky
* 200 g strouhanky
* 1 lžíce hladkolisté petrželky
* čerstvě mletý černý pepř
* rostlinný olej

Ryby a/nebo mořské plody napíchejte na špejle, osolte je a potřete je šťávou ze dvou limetek. V širší misce smíchejte strouhanku s nasekanou petrželkou, solí a pepřem a v této směsi špízky obalte. Smažte je na pánvi nebo je můžete pokapat olejem a pak opéct pod grilem v troubě. Podávejte se zbytkem nakrájených limetek na pokapání.


Vegetariánské sýrové jehly

8–12 špízků - příprava: 40 minut

* 2 pomeranče
* 3 lžíce krupicového cukru
* 2 lžičky mleté skořice
* 200 g dýňové dužniny
* 200 g do poloměkka uvařených malých brambůrek
* 150 g sýra halloumi
* sůl
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 snítky rozmarýnu
* 200 ml zakysané smetany
* 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty

Pomeranče vydrbejte kartáčkem, vymačkejte z nich šťávu a z kůry odstraňte bílé blány. Kůru a šťávu dejte do kastrůlku, přidejte cukr a skořici a nechte na mírném plameni rozpustit. Nakrájenou dýni vložte do pomerančové lázně a vařte ji na mírném plameni asi 10 až 15 minut, aby byla měkká, ale ne rozvařená.

Troubu předehřejte na 180 °C. Osolené rozpůlené brambůrky, kostičky dýně a sýra napíchejte na jehly. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je směsí pomerančové lázně a oleje, přihoďte k nim rozmarýnové větvičky a pečte asi 20 minut. Podávejte se smetanou smíchanou s nasekanou mátou.

Náš TIP: Původně kyperský sýr halloumi můžete v receptu nahradit i zdejším ovčím sýrem.


Kuřecí meče se zeleným kari

4 špízky - příprava: 60 minut + marinování

* 2 jarní kuřátka (nebo 4 kuřecí stehna)
* olej na opečení
* 2 limetky

MARINÁDA:
* 2 lžíce zelené kari pasty
* 1 lžíce rybí omáčky
* pár čerstvých nebo sušených kafírových listů
* nastrouhaný kousek zázvoru
* 250 ml kokosového mléka

Kuřátka podélně rozpulte a navlékněte je na kovové jehly. Všechny ingredience na marinádu smíchejte a nalijte do zapékací misky. Kuřata namočte do marinády a nechte je v ní asi 30 minut v chladu.

Potom je vyjměte, nechte okapat a opečte je na pánvi na troše oleje z obou stran (celkem asi 8 minut). Opečené maso vložte zpět do zapékací misky do marinády a pečte při 170 °C asi 40 minut dozlatova. Podávejte s podélně rozčtvrcenými limetkami na pokapání.

Náš TIP: Zelené kari, kokosové mléko a kafírové listy (čerstvé i sušené) jsou tradiční ingredience thajské kuchyně. Seženete je v některých supermarketech, v Makru a ve větších vietnamských tržnicích. Asijské bylinky lze také koupit v některých zahradnictvích nebo je pěstovat doma.


Hovězí kordy s pastinákovým pyré

8–12 špízků - příprava: 20 minut + marinování

* 800 g hovězí svíčkové
* hrst nasekané hladkolisté petrželky
* 2 lžíce nasekaného koriandru
* 1 lžíce nasekané čerstvé máty
* 3 lžíce oleje
* 2 jemně nasekané stroužky česneku
* 1 lžička hnědého cukru
* sůl a čerstvě mletý pepř
* kůra z 1 limetky
* 1 lžička mletého římského kmínu

PYRÉ:
* 400 g pastináku
* 200 g brambor
* 2 jemně nasekané stroužky česneku
* 2 oříšky másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 250 ml smetany na vaření 12%
* 100 g nasekaných vlašských ořechů
* sůl a čerstvě mletý pepř
* čerstvá máta na ozdobu

Maso nakrájejte na kousky. Ostatní ingredience smíchejte a rozmixujte je na velmi jemno. Takto vzniklou marinádu dejte do plastového sáčku, vložte do něj maso, důkladně protřepejte a nechte v chladu asi 2 až 3 hodiny.

Mezitím připravte pyré: do hrnce do osolené vody dejte vařit očištěný pastinák, po 10 minutách přidejte oloupané brambory a vše uvařte doměkka. Vodu slijte, přidejte česnek, máslo, olej a polovinu smetany a rozmixujte. V případě, že bude kaše příliš tuhá, dolijte ještě smetanu, přidejte ořechy a vše vmíchejte zlehka do pyré. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Namarinové maso napíchejte na jehly a opečte je buď zprudka na grilovací pánvi z každé strany asi 3 minuty, nebo v troubě pod grilem asi 10 minut.

Náš TIP: Špízky s pyré můžete servírovat na domácím pita chlebu (recept na jeho přípravu najdete v časopise F.O.O.D. 1/2014 na straně 10).


Parmská hnízdečka na větvi

8–12 špízků - příprava: 25 minut

* 100 g ricotty
* 2 lžičky krupicového cukru
* 50 g jader vlašských ořechů
* 400 g kompotovaných broskví
* 200 g parmské šunky
* 8–12 rozmarýnových větviček

Ricottu, cukr a nasekané ořechy smíchejte. Broskve naplňte vzniklou směsí, každou ještě dobře zabalte do poloviny plátku šunky a vzniklá hnízdečka pak napíchejte na rozmarýnové větvičky. Přendejte na plech s pečicím papírem a nechte zapéct pod grilem asi 5 minut.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…