Skvělé recepty pro letní grilování - část II.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jen máloco chutná tak dobře jako maso nebo jiná pochoutka připravená na grilu, takže rozžhavte rošty, oheň čeká!

Losos grilovaný na thajský způsob

8 porcí - příprava: 30 minut

* 1,5 kg filetu z lososa
* 80 ml omáčky teriyaki
* 30 ml sladké chilli omáčky
* 1 limetka, nakrájená na plátky

DRESINK:
* 2 lžíce nakládaného zázvoru
* 90 ml rýžového octa
* 2 lžíce krupicového cukru
* 90 ml sójové omáčky
* 1 lžíce hořčičného prášku
* po 2 lžících sezamového oleje a sezamových semínek
* 170 ml slunečnicového ci řepkového oleje
* hrst čerstvého koriandru
* kousek nastrouhaného zázvoru

NUDLOVÝ SALÁT:
* 400 g asijských nudlí
* ¼ hlávky najemno nastrouhaného červeného zelí
* 6 nakrájených jarních cibulek

Všechny uvedené suroviny na dresink dobře promíchejte a dejte vychladit. Uvařené nudle promíchejte se zelím a polovinou jarní cibulky. Rybu položte kůží dolů na lehce olejem potřený grilovací alobal. Přelijte teriyaki a sladkou chilli omáčkou, poklaďte plátky limetky a grilujte. Podávejte s nudlovým salátem, posypanou zbylou jarní cibulkou a přelitou dresinkem.


Zmrzlina s mangovým přelivem

8 porcí - příprava: 30 minut

* 750 ml kvalitní vanilkové zmrzliny

MANGOVÝ PŘELIV:
* ¼ hrnku přírodního hnědého cukru
* citronová nebo limetková kůra
* 1 zralé mango, oloupané a pokrájené na kostičky
* 2 kiwi, oloupané a nakrájené na kostičky
* čerstvá máta na ozdobu

Cukr promíchejte v kastrůlku se 3 lžícemi vody a nechte zkaramelizovat. Odstavte z ohně, nechte trochu vychladnout a teprve pak přidejte ovoce a citrusovou kůru. Zmrzlinu podávejte s vychladlým přelivem a ozdobenou lístky máty.


Pikantní kuřecí paličky

4 porce - příprava: 1 hodina + marinování

* 8 kuřecích paliček

MARINÁDA:
* 100 ml olivového oleje
* po ½ lžičce mletého koriandru, kardamomu a kurkumy
* 1 lžíce mleté papriky (může být i pálivá)
* 2 rozdrcené stroužky česneku
* 1 nasekaná chilli paprička
* sůl a pepř

NA DOKONČENÍ:
* lístky koriandru
* čerstvé nebo opečené plátky bagetky

Ostrým nožem udělejte dva hlubší zářezy do každé kuřecí paličky, aby marináda mohla proniknout co nejvíc do masa. Všechny suroviny na marinádu důkladně prošlehejte v misce, naložte do ní kuřecí maso a nechte odpočívat v chladu nejméně hodinu až dvě (nebo přes noc). Maso pak velmi pomalu opékejte na středně rozpáleném grilu, až je dobře propečené a na povrchu zezlátne. Bude to trvat nejméně 35 minut.

Náš TIP: Kuřecí paličky podávejte s čerstvým nebo opečeným pečivem a různými dipy či omáčkami.


Grilované housky

15–20 kusů - příprava: 15 minut + kynutí

4 hrnky hladké mouky
2 lžíce krupicového cukru
½ lžičky soli
10 g instantního droždí
15 ml slunečnicového oleje

V míse promíchejte všechny suché suroviny. Přilijte olej a asi 325 ml vlažné vody a vypracujte těsto. Důkladně jej propracovávejte vařečkou nebo v kuchyňském robotu, až je vláčné a elastické a nelepí se na vařečku ani na stěny mísy. Lehce jej poprašte moukou a zakryté utěrkou nechte asi 15 minut kynout, až přibližně zdvojnásobí objem.

Z vykynutého těsta vytvoře 15 až 20 bochánků. Lehce je poprašte moukou a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak je opékejte z obou stran přímo na grilovací mřížce. Podávejte ke grilovanému masu či lahodně opečené zelenině.


Domácí hamburger

6 kusů - příprava: 50 minut

* 500 g mletého masa
* strouhanka ze 2 krajíců tmavého chleba
* hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
* 30 ml celozrnné hořčice
* 1 najemno nasekaná cibule
* 2 prošlehaná vejce
* sůl a pepř
* 6 plátků anglické slaniny
* salátové lístky, plátky rajčat a kroužky cibule k podávání

Mleté maso promíchejte v míse s chlebovou strouhankou, petrželkou, hořčicí a cibulí. Přidejte lehce prošlehaná vejce, osolte a okořeňte. Vše dobře propracujte a z masové hmoty pak tvořte placičky. Každou z nich ještě zabalte do plátku anglické slaniny.

Hamburgery opékejte na grilu 3 až 5 minut z každé strany, až jsou propečené a lákavě zezlátnou. Podávejte je v rozpečené a překrojené sezamové housce, pokryté salátovými lístky, rajčaty a cibulí.

Náš TIP: Ve finále povolte uzdu fantazii a zkuste podávat hamburgery také s cibulovou marmeládou, bazalkovým pestem nebo majonézou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…