Skvělé vánočky krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Vánočka svým názvem odkazuje k nejoblíbenějším svátkům v roce, ale upéct si ji můžete, kdykoli na ni dostanete chuť. Ať už si ji dáte k bílé kávě, k cukroví nebo si ji namažete máslem, ta, kterou vás naučíme, je ta pravá. S námi se nespletete!

Vánočka ze šesti pramenů

2 vánočky - příprava: 70 minut + kynutí

* 300–350 ml plnotučného mléka
* 155 g krupicového cukru
* 42 g droždí
* 155 g změklého másla
* 3 vejce
* 700 g hladké mouky
* špetka soli
* semínka z 1/2 vanilkového lusku
* kůra z 1/2 citronu
* 2 hrsti nasekaných mandlí
* směs tmavých a zlatých rozinek
* 1 vejce na potření
* plátkové mandle na posypání

Trochu vlažného mléka smíchejte se lžící cukru a droždím. Nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem. Zašlehejte jeden po druhém 2 žloutky a jedno celé vejce o pokojové teplotě. Přidejte mouku, zbytek mléka, sůl i semínka vanilky a zadělejte těsto. Zapracujte kůru, mandle a rozinky.

Těsto nechte na teplém místě nakynout, až zdvojnásobí objem. Nakynuté těsto rukama ještě jednou propracujte a rozdělte na 6 kousků. Ty vytvarujte do bochánků a nechte ještě 10 minut nakynout.

Vyválejte stejně dlouhé prameny, na jednom konci je spojte všechny dohromady a roztáhněte od sebe – tři vlevo, tři vpravo. Upleťte podle návodu níže. Troubu zapněte na 180 °C. Nechte na plechu ještě asi 15 minut kynout, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte přibližně 45 minut dozlatova.

1.+2. Nakynuté bochánky těsta rozválejte na prameny. Spojte je k sobě a rozdělte na tři nalevo a tři napravo. Ruce zkřižte (pravá je vespod) a uchopte krajní prameny.

3. Celý princip pletení je „rozkřižování“ a křížení rukou. Držíte-li nejkrajnější prameny a ruce rozkřížíte, levý pramen (ten v pravé ruce) podmotáte pod tím pravým. Pramen v levé ruce umístěte do středové části pramenů na pravé straně. Pramen v pravé ruce nepouštějte.

4. Levou ruku podkřižte pod pravou a uchopte pramen nejvíc napravo. Pak pramen v pravé ruce „omotejte“ pod ten v levé a položte ho do středu svazku na levé straně. Pramen v levé nepouštějte.

5. Volnou pravou rukou, kterou máte podkříženou, uchopte pramen úplně nalevo. Spodem jej táhněte napravo – ruce máte opět normálně. Pramen v pravé ruce opět nepouštějte. Pramen v levé ruce položte do středu pravého svazku.

6. Levou rukou uchopte ten nejvíc napravo. Ten v pravé opět „omotejte“ pod ten v levé a umístěte ho do středu. Ruce máte zase zkřížené. Pravá je vespod, uchopíte do ní pramen úplně nalevo. V levé držíte ten, který budete omotávat do středu přes ten v pravé ruce.

7. Opakujte tak dlouho, až bude celá vánočka upletená.


Tvarohové uzly

6–8 kousků - příprava: 80 minut

* 70 g rozinek,
* 2 cl tuzemáku
* 2 velká vejce
* 200 g tučného tvarohu
* 150 g másla
* 500 g polohrubé mouky
* 120 g moučkového cukru
* 1 prášek do pečiva
* 70 g loupaných mandlí
* kůra z 1 citronu
* moučkový cukr na ozdobu

Rozinky namočte do tuzemáku. Troubu zapněte na 170 °C. Vejce a tvaroh vyndejte z lednice. Máslo rozpusťte. Mouku prosejte s cukrem a práškem do pečiva a promíchejte se zbytkem surovin (mandle nasekejte nahrubo). Podle potřeby vpracujte ještě trochu mouky – těsto musí být tužší a nesmí lepit. Rozdělte na 6 až 8 kusů a vyválejte prameny. Z těch upleťte housky, konce spojte a švem položte na plech s pečicím papírem. Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte pocukrované.


Marcipánová vánočka

2 malé vánočky (nebo 1 velká) - příprava: 70 minut + kynutí

* 225 ml plnotučného mléka
* 90 g krupicového cukru
* 30 g droždí
* 100 g marcipánu
* 500 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 2 vanilkové cukry
* 1 žloutek a 1 celé vejce
* kandovaná kůra a rozinky podle chuti
* 1 vejce na potření
* plátkové mandle na posypání

Část vlažného mléka smíchejte se lžící cukru a droždím. Nechte vzejít kvásek. Marcipán nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte všechny zbylé suroviny kromě mléka. Přidejte kvásek. Za postupného přidávání mléka zadělejte nelepivé těsto. To překryjte utěrkou a nechte v teple nakynout. Propracujte a upleťte vánočky. Položte je na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte asi 35 minut (velkou 45–50 minut) na 180 °C. Krájejte až vychladlou, aby se nesrazila.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 3
Jaromir123: a proč by měla? Přeci nepíše, že jí zblajzne na posezení. Mata69 22. 12. 2014 | 19:48
No a pak vyzkoušej sodu, Rennie nebo Helicid. Jaromir123 21. 12. 2014 | 14:48
Určitě zkusím :) Romaana 19. 12. 2014 | 17:17

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…