Skvělé večeře. Rychle, dobře a úsporně

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Pět pracovních dnů je stále pro většinu z nás realita, stejně jako potřeba postavit se ke sporáku a za pár minut vykouzlit chutné, pohledné a zdravé jídlo. Tady je několik tipů.

Všechny uvedené recepty se dají připravit do půl hodiny a suroviny na ně patří k běžnému sortimentu. Je-li to možné, doporučujeme nákup na farmářských trzích nebo v biokvalitě, výrazně tak zvýšíte chuťové a zdravotní parametry jídla.

NOKY SE ŠPENÁTEM A RICOTTOU

Příprava: 25 minut

Na 4 porce:
* 1 kg bramborových noků (chlazený výrobek)
* 800 g čerstvého špenátu (nebo 500 g mraženého)
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 menší cibule
* 3 stroužky česneku
* 200 g sušených rajčat
* 40 g piniových oříšků
* sůl, pepř a ricotta na ozdobu

Špenátové listy zbavte řapíků a propláchněte. Na oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte noky, vmíchejte špenát a sušená rajčata. Restujte asi tak 7 minut. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte piniové oříšky a ozdobte ricottou.

Tip: Piniové oříšky můžete nahradit také sekanými mandlemi.

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 3 středně velké červené řepy
* 5 brambor
* 2 lžíce řepkového oleje
* 1 červená cibule
* 400 g konzervovaných bílých fazolí
* sůl a pepř na dochucení
* zakysaná smetana a hladkolistá petrželka, najemno nasekaná na ozdobení

Červenou řepu a brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte řepu, podlijte vodou a asi tak 10 minut duste. Poté přisypte brambory, zalijte litrem vody, případně zeleninovým vývarem a vařte dalších 10 minut. Ke konci varu přidejte do polévky slité fazole, dochuťte a okořeňte. Rozdělte na talíře a podávejte ozdobené zakysanou smetanou a petrželkou.

Tip: Do polévky můžete přidat také kořenovou zeleninu.

SENDVIČE SE ŠUNKOU A ZELNÝM SALÁTEM

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
* 1/4 hlávky bílého zelí
* 1 větší červená cibule
* 200 g bílého jogurtu
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce šťávy z citronu
* sůl, pepř, pažitka
* 4 celozrnné dalamánky
* 8 plátků šunky od kosti

Zelí omyjte a nasekejte na tenké nudličky, cibuli nakrájejte na kolečka. V míse smíchejte s jogurtem, olejem, citronovou šťávou, osolte, opepřete a přimíchejte pažitku. Nechte chvilku v chladu odstát.
Rozkrojené pečivo poklaďte dvěma plátky šunky, ozdobte zelným salátem, přiklopte a ihned podávejte.

Tip: Vyzkoušejte také místo se zelím s nastrouhanou mrkví.

BRAMBOROVÝ SALÁT S VEJCI

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
* 1 kg brambor salátového typu
* 8 vajec
* 2-3 červené papriky
* 4 jarní cibulky
* 500 g rukoly
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 1 lžička hořčičných semínek
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř
* hladkolistá petrželka na ozdobení

Brambory uvařte i se slupkou doměkka. Vejce vařte v osolené vodě 7 minut. Poté vše slijte a vychladlé oloupejte a nakrájejte na poloviny. Ve větší míse přidejte k bramborám s vejci na kolečka nakrájenou papriku, nasekanou cibulku a rukolu.
Z oleje, hořčice, semínek, citronové šťávy, soli a pepře připravte dresink. Opatrně vmíchejte do salátu a ozdobte čerstvou petrželkou.

Tip: Zajímavou chuť dodá dresinku také lžíce medu.

SALÁT Z KAPUSTY S TRESKOU

Příprava: 25 minut

Na 4 porce:
* 4 filety tresky citronová šťáva
* 500 g mrkve
* 400 g hlávkové kapusty
* 2 lžíce řepkového oleje
* 1 červená cibule
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce medu
* 40 g sezamových semínek
* sůl a pepř na dochucení

Rybu osušte, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou.
Mrkev očistěte a rozkrojte na polovinu, menší nechte celé. Kapustu nasekejte na tenké nudličky. Zeleninu uvařte v páře, aby zůstala křupavá.
Mezitím na oleji orestujte rybu z obou stran dozlatova. Mrkev s kapustou přemístěte do větší mísy, přidejte cibuli a vmíchejte dresink z olivového oleje, medu, soli, pepře a citronové šťávy.
Nakonec posypte sezamovými semínky a podávejte s treskou.

Tip: Kapustu v receptu může zastoupit také mladé zelí nebo špenát.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…