Slavnostní menu časopisu F.O.O.D.

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Časopis F.O.O.D. slaví 7. narozeniny. Pochutnejte si s námi na rafinované polévce, na tradičním předkrmu a na lahodné roládě s nádivkou.

Hříbkovo-bramborová polévka

4 porce - příprava: 45 minut

* 200 g hříbků
* 1 cibule
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* 1 petržel
* 300 g brambor
* 2 lžíce oleje
* 1 l vývaru
* sůl a pepř
* hladkolistá petržel

TOPPING:
* 125 g hříbků nebo jiných čerstvých hub
* 40 g vlašských ořechů
* 1 šalotka
* 2 lžíce oleje
* sůl a pepř

Hříbky očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli, mrkev, celer, petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte olej. Přidejte houby a zeleninu a restujte. Pak zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte doměkka. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte.

Připravte topping: hříbky nakrájejte na plátky, jádra ořechů nasekejte nadrobno a nasucho opražte na pánvi, šalotku nakrájejte najemno a orestujte na oleji. Přidejte nakrájené houby a restujte, dokud se neodpaří voda z hub. Pak přisypte nasekanou petržel a ořechy a dochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte do talířů a ozdobte toppingem.


Jemný hovězí tatarák s okurkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 200 g hovězí svíčkové
* 3 lžíce oleje
* 2 šalotky
* 2 kyselé okurky
* 1/2 svazku pažitky
* sůl a pepř
* 1 jarní cibulka
* 4 feferonky na ozdobu
* ředkvičkové výhonky
* 100 g zakysané smetany

Maso očistěte, nasekejte najemno a dejte do mísy. Pokapejte olejem a promíchejte. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, okurku a pažitku. Osolte, opepřete a zamíchejte. Na talíře zformujte porce tataráku pomocí kulaté formičky. Navrch nasypte nakrájenou jarní cibulku a klíčky ředkviček. Obložte feferonkou a přidejte lžičku zakysané smetany.


Telecí roláda s bramborovo-špenátovým pyré

4 porce - příprava: 3 hodiny

NÁDIVKA:
* 10 plátků toastového chleba
* 1 šalotka
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce rozinek
* 2 lžíce mandlí
* 3 vejce
* 2 lžíce nasekané petržele
* sůl a pepř
* muškátový oříšek

MASO:
* 1,5 kg telecí kýty
* sůl a pepř
* snítka tymiánu
* 3 lžíce olivového oleje

PYRÉ:
* 1 kg brambor typu B
* 200 g čerstvého špenátu
* 50 g másla
* 200 ml smetany
* sůl a pepř

Toastový chléb nakrájejte na kostičky a opečte na plechu dozlatova. Šalotku oloupejte, nakrájejte a nechte zesklovatět na másle. Přidejte rozinky a nasekané mandle. Orestujte a nechte vychladnout. Do mísy přesypte opečený toastový chléb a orestovanou šalotku s mandlemi a rozinkami. Přidejte žloutky a nasekanou petržel, sůl, pepř, muškátový oříšek i sníh z bílků.

Maso omyjte, osušte a podélně nařízněte, aby vznikla kapsa. Do ní rozprostřete nádivku a maso převažte provázkem a vložte do pekáče. Osolte, opepřete. Posypte tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pekáč zaklopte, vložte do trouby a pečte při 140 °C dvě hodiny. Pak odklopte a dopečte asi 20 minut při 180 °C.

Brambory oloupejte, nakrájejte, zalijte vodou a dejte vařit. Špenát omyjte, odtrhněte tvrdé stonky a restujte asi pět minut, než se odpaří voda. Brambory sceďte, přidejte máslo a smetanu a ušlehejte pyré. Vmíchejte do něj orestovaný špenát a dochuťte.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…