Snídejte chytře

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Bude-li vaše první denní jídlo bohaté na cereálie, dodáte tělu potřebnou energii na celý den. Ale recepty plné vloček a semínek můžete využít i při přípravě dopoledních svačin nebo lehkých obědů.

Muffiny s dýňovými semínky

asi 12 kousků - příprava: 30 minut

* 225 ml plnotučného mléka
* 110 ml slunečnicového oleje
* 1 vejce
* 250 g hladké mouky
* 55 g pšeničných otrub
* 150 g třtinového cukru
* 75 g dýňových semínek
* 3 lžičky prášku do pečiva
* 1/2 lžičky soli

Mléko, olej a vejce prošlehejte dohromady ve větší míse. Všechny suché ingredience smíchejte dohromady a po částech je zapracujte do mléčné směsi. Těsto rozdělte do formiček na muffi ny, několikrát jím klepněte, aby se dobře usadilo, a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Zkontrolujte zapíchnutou špejlí, zda je těsto propečené i uvnitř, a pokud vám ho na špejli ještě trochu ulpělo, vraťte muffiny ještě na 5 minut do trouby.


Blesková ovesná kaše s jablky

4 porce - příprava: 10 minut

* 300 ml plnotučného mléka
* krupicový cukr podle chuti
* 70 g nadrcených ovesných vloček
* 10 g vanilkového pudinkového prášku
* 1–2 jablka
* 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
* mletá skořice podle chuti

Mléko oslaďte a pomalu přiveďte k varu, nejlépe v hrnci se silným dnem. Když se cukr rozpustí, vsypte vločky a pudinkový prášek a za stálého míchání vařte, dokud kaše nezhoustne. Mezitím nakrájejte jablka. Hotovou kaši rozdělte do misek, posypte skořicí, můžete ještě dosladit, poklaďte jablky a přidejte ořechy.


Žitné palačinky

20 kusů - příprava: 25 minut

* 500 ml plnotučného mléka
* 2–3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 100 g celozrnné žitné mouky
* špetka soli
* olej na smažení

Mléko, vejce, obě mouky a sůl rozšlehejte do řídkého těsta, které rozlijte po celé ploše pánve potřené minimálním množstvím oleje a smažte z obou stran dozlatova. Pokud se těsto trhá, znamená to, že je moc řídké. V tom případě přidejte trochu mouky. Naopak, pokud se těsto špatně rozlévá, je příliš husté. Přidejte trochu mléka. Hotové palačinky podávejte buď nasladko s tvarohem a zavařeninou, nebo naslano se smetanovým sýrem.


Křupavé hrušky s čerstvým sýrem

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 hrušky
* 200 g ovesných vloček
* 85 g hnědého cukru
* 50 g nastrouhaného kokosu
* špetka soli
* 80 g másla
* 150 g čerstvého sýra (cottage)

Hrušky podélně rozpulte a zbavte jádřinců. Vločky, cukr, kokos a sůl promíchejte a společně rozdrťte. Půlky hrušek vložte do zapékacích misek. Vločkovou směs promíchejte s rozpuštěným máslem a rozdělte na hrušky. Potom misky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut, dokud nebude poleva pěkně opečená a křupavá. Hrušky podávejte s čerstvým sýrem, s nímž tvoří skvělou chuťovou harmonii.


Bochánky se lněným semínkem

16–20 kousků - příprava: 40 minut

* 225 g hladké mouky + na vál
* 30 g krupicového cukru
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 70 g změklého másla
* 3 lžíce medu
* 110 ml plnotučného mléka
* 1 vejce
* 55 g lněného semínka

Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva, přidejte kousky másla a v prstech promněte do drobenky. Vmíchejte med, mléko a vejce a nakonec lněné semínko. Těsto přemístěte na vál a rukama je zpracovávejte po dobu několika minut. Z těsta tvořte na plechu vyloženém pečicím papírem bochánky, vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 až 20 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Do bochánků můžete přidat také jiná semínka, podle toho, která máte rádi. Zajímavé jsou také se sušenými brusinkami.


Jogurtovo-cereální pohár s ovocem

4 porce - příprava: 20 minut

* 100 g ovesných vloček
* 1 lžíce krupicového cukru
* špetka mleté skořice
* 175 ml plnotučného mléka
* 120 g smetanového jogurtu
* 1/2 hrnku ledových kostek

OVOCNÁ POKLIČKA:
* 2 maracuji (nebo 6 jahod)
* 30 g moučkového cukru na dokončení
* 1 mango nebo jiné čerstvé ovoce na ozdobu

V kastrůlku smíchejte vločky, cukr a skořici se 175 ml studené vody, uveďte do varu a na mírném ohni vařte 5 minut, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout, přidejte mléko, jogurt a led a rozmixujte dohladka. Dužninu z maracuji (nebo rozmačkané jahody) metlou šlehejte s moučkovým cukrem, až vznikne hladké pevnější pyré. Krém rozdělte do pohárů nebo misek, pokryjte ovocným pyré a nakonec ozdobte čerstvým ovocem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…