Staňte se skutečnými gurmány

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

Ve Vídni si většina lidí zajde cestou do práce do kavárny, kde posnídá a vychutná si ranní kávu. Vídeňané totiž obvykle nesnídají doma, ale ani v kanceláři. Pokud snad snídají doma, tak s rodinou a na kávu do kavárny stejně zavítají – aby oddělili soukromý život od pracovního, nastartovali se do pracovního procesu.

Je to zkrátka takový jejich zvyk, rituál a svým způsobem i meditace. Den bez ranní kávy si neumí představit ani Barceloňané, ovšem ti si do ní přidávají koňak – na lžíci dají třtinový cukr, zalijí ho koňakem, zapálí, vloží do šálku a zalijí silným espressem s trochou smetany. Dva, tři šálky takové kávy je dokonale postaví na nohy a dodají jim energii na celé dopoledne. Španělé stejně jako Francouzi, Italové nebo Řekové si totiž klidně dopřejí dvouhodinový oběd a po něm několikahodinovou siestu, ale pak pracují dlouho do večera, večeří až kolem desáté a dlouho do noci se baví.



Gastronomické zvyky typické pro jednotlivé země, oblasti a kraje poznává Michal Nikodem, šéfkuchař kulinářského ateliéru Ola Kala na svých cestách, kterých podniká několik do roka. „Ať přijedu kamkoli, vždy jdu ze všeho nejdříve do kavárny, kde strávím i celé hodiny pozorováním svého okolí“, říká Michal Nikodem a vysvětluje: „je to velice příjemný způsob, jak se seznámit s charakterem a rituály místních obyvatel, jak jim lépe porozumět.“ Další jeho kroky pak směřují do tržnic a restaurací, kde získává cenné informace o té které mezinárodní kuchyni a zároveň inspiraci pro svoji profesi. Mottto třiatřicetiletého, svobodného šéfkuchaře Michala Nikodema totiž zní: „gastronomie je tajemná studnice vědění, stále něco objevuji a učím se. Nevidím důvod, proč nemít na této cestě parťáka.“

Michal Nikodem, šéfkuchař kulinářského ateliéru Ola Kala
Vystudoval střední hotelovou školu a sbíral inspiraci v rámci italské
a francouzské kuchyně na hotelové škole v Bressanone v severní Itálii. Pracoval v hotelu Fanes v San Cassiano v Itálii, v mezinárodní síti restaurací The Smollensky´s v Londýně a také v hotelu Savoy v Praze. Během studia na Vysoké škole ekonomické se aktivně zapojil do cestovního ruchu, a získal tak bohaté zkušenosti s mezinárodní gastronomií. Kromě cestování, díky kterému proniká do tajů světových kuchyní, je jeho koníčkem také cukrařina, ve které se zdokonaluje u francouzské profesorky cukrářského umění Mirky Slavíkové.

Před dvěma roky založil Michal Nikodem poradenskou kulinářskou společnost s cílem vrátit české gastronomii její historický věhlas a postavení, podobně jako tomu bylo třeba v Anglii. Anglická kuchyně považovaná svého času za stereotypní a nevýraznou, se dnes díky několika předním domácím kuchařům, kteří do ní vložili moderní světové prvky a publicitu, těší obrovskému zájmu nejen u místních, ale i u zahraničních návštěvníků. Česká gastronomie byla na světové úrovni a patřila k uznávaným profesím ve 30. a 40. letech, avšak dlouhá devastace tohoto oboru zapříčinila, že ani po dvaceti letech novodobého vývoje nedosahuje vysoké úrovně a práce v restauraci nebo hotelu není doceněna.



Nevšední kurzy vaření Ola Kala
Vedle netradičních teambuildingů a soukromých oslav formou kurzů vaření, kuchařských show na společenských akcích, foodstylingu a fotoprodukcí nabízí kulinářská společnost Ola Kala široké veřejnosti i profesionálům výjimečné kurzy vaření. Kurzy vaření Ola Kala probíhají v luxusním prostředí v provensálském stylu kulinářského ateliéru Ola Kala se šesti kompletně vybavenými kuchařskými pracovišti s prvotřídními francouzskými spotřebiči a měděným nádobím. Účastníci se pod vedením odborníků z oblasti gastronomie s bohatými mezinárodními zkušenostmi stanou mistry kuchaři a skvělými hostiteli – získají inspiraci od současných kuchařských špiček, praktické rady a tipy, užitečné triky a fígle. Kromě toho je čeká skvělá zábava, fantastická atmosféra a nevšední zážitky. Co si kdo uvaří, to může ochutnat už v průběhu kurzu, nebo si odnést domů, a překvapit tak svoji rodinu či přátele. Každý kurz je zaměřen na určité téma, například cheesecake, sushi, zmrzliny a sorbety, domácí džemy a zavařeniny, steak a ratatouille, ryby a mořské plody, čokoládové relaxační odpoledne nebo francouzská kynutá těsta.

Ve světě kuchaři pochopili, že vyučením jejich vzdělání nekončí a zapisují se do vzdělávacích programů – dlouhých, krátkých, víkendových nebo prázdninových postgraduálních kurzů. U nás kuchaři takových příležitostí moc nemají a za hranice se většina z nich kvůli jazykové bariéře nepouští. Pro české kuchaře se zájmem o další vzdělání v oboru proto připravila kulinářská společnost Ola Kala speciální kurzy, zaměřené na konkrétní téma, kterému je věnováno několik lekcí. První kurzy vaření Ola Kala pro profesionály se budou konat letos na podzim, na téma středomořská kuchyně a ryby, exotická kuchyně, čokoláda, francouzská cukrařina, práce se zahorka taženým cukrem, příprava kávy. Například na kurzu přípravy kávy se účastníci naučí pod vedením Mistryně České republiky v přípravě kávy a držitelky několika titulů v mezinárodních soutěžích s kávou Petry Veselé, jak a kde všude se káva pěstuje, jak se zpracovává a praží, jak se vyrábějí směsi, co přesně je správné espresso a jak ho připravit, jak šlehat a zahřívat mléko na capuccino, jak připravit další nápoje z kávy.


Více informací na www.olakala.cz.
zdroj: Quent

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…