Šťavnaté hruškové speciality - 1. díl

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte to sami.

Salát s hruškami, parmazánem a kuřetem

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 g směsi zelených salátových listů
* 200 g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa
* 2 hrušky bez jádřinců, nakrájené na tenké plátky
* 50 g parmazánových hoblinek

NA ZÁLIVKU:
* 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
* 2 lžičky krupicového cukru
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1–2 lžíce panenského olivového oleje

Listy salátu operte, osušte a natrhejte na menší kousky. Maso rozdělte na kousky a vmíchejte je do salátu. Přidejte hrušky a nakonec parmazánové hoblinky. Všechny ingredience na zálivku smíchejte, až se dokonale spojí. Salát zakapejte dresinkem a podávejte například s opečenými toasty.

Náš TIP: Pokud dáváte salát na stůl k průběžnému servírování, ponechte zálivku vedle, aby zelené listy neovadaly.

Clafoutis s hruškami a švestkami

1 koláčová forma (ø 26 cm) - příprava: 60 minut

* 3 lžíce polohrubé mouky
* 1 lžíce moučkového cukru
* 2 dl polotučného mléka
* 1 sáček vanilkového cukru
* 4 vejce
* 2 větší hrušky bez jádřinců, podélně nakrájené na osminky
* 200 g vypeckovaných švestek
* máslo na vymazání formy
* krystalový cukr na vysypání formy
* moučkový cukr na posypání

Polohrubou mouku prosejte s moučkovým cukrem do mísy a s mlékem prošlehejte dohladka. Pak vmíchejte vanilkový cukr a nakonec rozšlehaná vejce. Připravené ovoce rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy vymazané máslem a vysypané krystalovým cukrem. Na ně nalijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Hotový moučník posypejte moučkovým cukrem.

Náš TIP: Spíš nákyp než koláč jménem clafoutis pochází z francouzského Limousinu. Původně do něj zapékali třešně, ale můžete je zkusit i s jinými druhy ovoce podle vaší fantazie a momentální úrody.

Hrušky plněné modrým sýrem s medovým dresinkem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 hrušky
* 200 g gorgonzoly
* 2 lžíce nasekaných ořechů (vlašských nebo pekanových)

DRESINK:
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce medu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1–2 lžíce panenského olivového oleje

Hrušky příčně nařežte na silnější plátky a opatrně z nich vyřízněte jádřince. Sýr nakrájejte na plátky. Všechny ingredience na dresink smíchejte v misce, až se dokonale spojí v hladkou směs. Hrušky zase složte tak, že mezi plátky dáte vždy kousek sýra a lžičku zálivky. Podávejte s ořechy po hlavním chodu jako neobvyklý dezert.

Vepřová pečeně s hruškami a nivou

4 porce - příprava: 120 minut

* 1 kg vepřového masa
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 3 lžíce olivového oleje
* 3 stroužky česneku, rozdrcené
* 1 hlavička česneku, rozkrojená na polovinu
* 4 hrušky na čtvrtky
* 1/2 lžičky kari koření
* 120 g nivy

Do masa vetřete sůl a pepř, dejte je do pekáče a potřete polovinou oleje s česnekem. Přidejte hlavičku česneku, zakryjte, podlijte a pečte při 170 °C asi 1,5 hodiny. Odstraňte poklici a pečte ještě 20 minut.

Přepněte na gril. Hrušky vložte do zapékací misky, zakapejte je zbývajícím olejem smíchaným s kari a 10 minut je grilujte doměkka. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s hruškami a sýrem.

Skryté léčitelky

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…

O mnohých druzích ovoce je všeobecně známé, jak moc prospívají našemu organismu. V případě hrušek se o zdravotních benefitech moc nemluví. Jejich konzumace přitom například:

  • příznivě ovlivňuje krevní oběh a snižuje krevní tlak
  • podporuje trávení a působí příznivě také při žaludečních obtížích
  • je osvědčeným prostředkem rovněž proti zácpě
  • pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje kosti a působí proti revmatismu a artritidě
  • je vhodná i při redukční dietě

Další hruškové specialitky vám přineseme už v pondělí!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky

Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky

18. 6. 2015 | Urodilo se vám letos opět velké množství třešní a nevíte co s nimi? Zkuste babiččiny kuličky. Jsou…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…