Suroviny pro horké léto

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Vychutnejte si prázdniny se vším, co k tomu patří. Hodin strávených v kuchyni litovat rozhodně nebudete.

Salát z pečených paprik a fazolí

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 papriky
* sůl a hrubě mletý pepř
* 100 ml olivového oleje
* 200 g bílých fazolí v nálevu
* 1 citron
* hrst čerstvé máty
* 2 hrsti petržele

Papriky rozložte na plech. Osolte je a pokapejte olejem. Pečte v troubě při 190 °C asi 15 minut, až se na povrchu začnou tvořit puchýřky. Pak je vložte do skleněné mísy, zakryjte fólií a nechte asi 10 minut stát, aby se zapařily.

Mezitím slijte fazole a propláchněte je. Dejte je do mísy. Přidejte zbylý olej a šťávu z jednoho citronu. Osolte, opepřete a promíchejte. Pečené papriky oloupejte a zbavte semeníků. Nakrájejte je na nudličky a přidejte k fazolím. Vsypte mátové lístky a natrhanou petržel a promíchejte.

Paprika

Původně tato oblíbená zelenina pochází se Střední Ameriky, ale dnes už se pěstuje po celém světě. U nás se používá především do salátů, ale je skvělá i pro teplou kuchyni, například plněná masem.


Kuře pečené v podmáslí

4 porce - příprava: 90 minut

* 1 kukuřičné kuře
* sůl a pepř
* 1 biocitron
* 250 ml podmáslí
* 50 g másla
* 10 lístků šalvěje

Kuře očistěte, omyjte a osušte. Pečlivě do něj vetřete sůl a pepř. Celý citron okrájejte od kůry, aby na něm nezbyl ani kousek bílé slupky, a vložte ho dovnitř kuřete. To dejte do pekáče a podlijte podmáslím.

Z citronové kůry okrájejte bílou slupku tak, aby zůstala jen žlutá kůra. Tu přidejte do pekáče společně s máslem nakrájeným na plátky a lístky šalvěje.

Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte doměkka asi 60 minut. Pokud je třeba, pečte ještě 30 minut. Záleží na velikosti kuřete.

Podmáslí

Vzniká jako vedlejší produkt při stloukání másla a v tradiční české kuchyni má místo podobně jako smetana nebo mléko. Má nízký obsah tuku, zato mnoho mléčných bílkovin, aminokyselin a vápníku.

Bůček plněný kysaným zelím

4 porce - příprava: 3 hodiny

* 1,5 kg vepřového boku s kůží
* 500 g kysaného zelí
* 150 g uzené slaniny
* 2 lžičky celého kmínu
* 2 lžičky celého anýzu
* 2 stroužky podrceného česneku
* 4 celé stroužky česneku
* 10 malých cibulek
* sůl a pepř

Bůček omyjte a osušte. Do kůže na povrchu udělejte ostrým nožem zářezy po celé délce. Pak do masa prořízněte kapsu tak, aby kousek zůstal ze tří stran neprokrojený.

Ze zelí vymačkejte šťávu a dejte ho do misky. Přidejte na drobné kostičky nakrájenou slaninu, lžičku kmínu, lžičku anýzu a podrcený česnek.

Zelí promíchejte a naplňte jím připravenou kapsu. Sepněte ji špejlemi nebo jehlami tak, aby se uzavřel otvor, kterým jste ji plnili. Do masa ze všech stran vetřete sůl a pepř. Položte ho do pekáče kůží navrch. Posypte zbylým kmínem a anýzem.

Do pekáče přidejte celé stroužky česneku a oloupané cibulky. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 2,5 hodiny.

Vepřový bůček

Díky vysokému podílu tuku patří k masům, která jsou kuchaři i strávníky vyhledávána pro svou skvělou chuť. Používá se například při výrobě anglické slaniny. Dobře se také hodí pro uzení nebo plnění.


Ostružiny pod mandlovou drobenkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 150 g ostružin
* 40 g krupicového cukru
* 20 g polohrubé mouky
* 30 g másla
* 50 g plátků mandlí

Ostružiny v míse promíchejte s jednou lžící cukru. Rozdělte je do zapékacích misek a nechte chvilku odpočinout. Troubu předehřejte na 180 °C.

Zbytek cukru smíchejte s polohrubou moukou. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty rychle zpracujte drobivou hmotu. Pak do ní vmíchejte plátky mandlí.

Drobenku rozdělte na ostružiny v zapékacích miskách. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 15 minut, až drobenka zezlátne.

Ostružiny

Příbuzné v českých zahradách velmi rozšířených malin mají nejen zajímavou chuť, ale také jsou skvělým zdrojem antioxidantů zvaných biofl avonoidy. V léčitelství se využívají rovněž listy ostružiníku.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…