Suroviny pro horké léto

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Vychutnejte si prázdniny se vším, co k tomu patří. Hodin strávených v kuchyni litovat rozhodně nebudete.

Salát z pečených paprik a fazolí

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 papriky
* sůl a hrubě mletý pepř
* 100 ml olivového oleje
* 200 g bílých fazolí v nálevu
* 1 citron
* hrst čerstvé máty
* 2 hrsti petržele

Papriky rozložte na plech. Osolte je a pokapejte olejem. Pečte v troubě při 190 °C asi 15 minut, až se na povrchu začnou tvořit puchýřky. Pak je vložte do skleněné mísy, zakryjte fólií a nechte asi 10 minut stát, aby se zapařily.

Mezitím slijte fazole a propláchněte je. Dejte je do mísy. Přidejte zbylý olej a šťávu z jednoho citronu. Osolte, opepřete a promíchejte. Pečené papriky oloupejte a zbavte semeníků. Nakrájejte je na nudličky a přidejte k fazolím. Vsypte mátové lístky a natrhanou petržel a promíchejte.

Paprika

Původně tato oblíbená zelenina pochází se Střední Ameriky, ale dnes už se pěstuje po celém světě. U nás se používá především do salátů, ale je skvělá i pro teplou kuchyni, například plněná masem.


Kuře pečené v podmáslí

4 porce - příprava: 90 minut

* 1 kukuřičné kuře
* sůl a pepř
* 1 biocitron
* 250 ml podmáslí
* 50 g másla
* 10 lístků šalvěje

Kuře očistěte, omyjte a osušte. Pečlivě do něj vetřete sůl a pepř. Celý citron okrájejte od kůry, aby na něm nezbyl ani kousek bílé slupky, a vložte ho dovnitř kuřete. To dejte do pekáče a podlijte podmáslím.

Z citronové kůry okrájejte bílou slupku tak, aby zůstala jen žlutá kůra. Tu přidejte do pekáče společně s máslem nakrájeným na plátky a lístky šalvěje.

Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte doměkka asi 60 minut. Pokud je třeba, pečte ještě 30 minut. Záleží na velikosti kuřete.

Podmáslí

Vzniká jako vedlejší produkt při stloukání másla a v tradiční české kuchyni má místo podobně jako smetana nebo mléko. Má nízký obsah tuku, zato mnoho mléčných bílkovin, aminokyselin a vápníku.

Bůček plněný kysaným zelím

4 porce - příprava: 3 hodiny

* 1,5 kg vepřového boku s kůží
* 500 g kysaného zelí
* 150 g uzené slaniny
* 2 lžičky celého kmínu
* 2 lžičky celého anýzu
* 2 stroužky podrceného česneku
* 4 celé stroužky česneku
* 10 malých cibulek
* sůl a pepř

Bůček omyjte a osušte. Do kůže na povrchu udělejte ostrým nožem zářezy po celé délce. Pak do masa prořízněte kapsu tak, aby kousek zůstal ze tří stran neprokrojený.

Ze zelí vymačkejte šťávu a dejte ho do misky. Přidejte na drobné kostičky nakrájenou slaninu, lžičku kmínu, lžičku anýzu a podrcený česnek.

Zelí promíchejte a naplňte jím připravenou kapsu. Sepněte ji špejlemi nebo jehlami tak, aby se uzavřel otvor, kterým jste ji plnili. Do masa ze všech stran vetřete sůl a pepř. Položte ho do pekáče kůží navrch. Posypte zbylým kmínem a anýzem.

Do pekáče přidejte celé stroužky česneku a oloupané cibulky. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 2,5 hodiny.

Vepřový bůček

Díky vysokému podílu tuku patří k masům, která jsou kuchaři i strávníky vyhledávána pro svou skvělou chuť. Používá se například při výrobě anglické slaniny. Dobře se také hodí pro uzení nebo plnění.


Ostružiny pod mandlovou drobenkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 150 g ostružin
* 40 g krupicového cukru
* 20 g polohrubé mouky
* 30 g másla
* 50 g plátků mandlí

Ostružiny v míse promíchejte s jednou lžící cukru. Rozdělte je do zapékacích misek a nechte chvilku odpočinout. Troubu předehřejte na 180 °C.

Zbytek cukru smíchejte s polohrubou moukou. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a prsty rychle zpracujte drobivou hmotu. Pak do ní vmíchejte plátky mandlí.

Drobenku rozdělte na ostružiny v zapékacích miskách. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C asi 15 minut, až drobenka zezlátne.

Ostružiny

Příbuzné v českých zahradách velmi rozšířených malin mají nejen zajímavou chuť, ale také jsou skvělým zdrojem antioxidantů zvaných biofl avonoidy. V léčitelství se využívají rovněž listy ostružiníku.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

Dnes | Začátek dne si bez ní ani neumíte představit. Ranní káva zkrátka patří k vašim pravidelným rituálům…

7 víkendových receptů na snídaně do postele

7 víkendových receptů na snídaně do postele

Dnes | Užijte si víkend a začněte se rozmazlovat hned od sobotního rána. Snídaně v posteli je dokonalý…

Moderní trendy a designy: Který si vyberete?

Moderní trendy a designy: Který si vyberete?

Včera | Máte za sebou rekonstrukci bytu, domu a stojíte před náročným úkolem, jak si životní prostor…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

18. 1. | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…