Švarky, pastinák, uzené a brambory. Tipy na 4 skvělé recepty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

K poctivé české kuchyni patří nejen voňavé uzené a domácí škvarky, ale také brambory a kořenová zelenina, třeba pastinák.

Mřížkový škvarkový koláč s marmeládou

1 koláčová forma o ø 24 cm - příprava: 2 hodiny

* 200 g mletých škvarků
* 1 lžíce sádla
* 2 lžíce másla
* 500 g hladké mouky
* 300 g moučkového cukru
* 1 lžička mleté skořice
* 1 prášek do pečiva
* 1 vejce
* 8 lžic (100 ml) polotučného mléka
* 150 g džemu z červeného rybízu nebo višní

Škvarky, sádlo a máslo smíchejte v míse s moukou, cukrem, skořicí a práškem do pečiva. Přidejte vejce, mléko a vypracujte těsto. Nechte ho hodinu odležet v chladu. Pak oddělte dvě třetiny. Rozválejte ho a vyložte jím vymazanou a vysypanou formu. Propíchejte vidličkou a potřete džemem. Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte na proužky a vytvořte mřížku. Pečte při 180 °C asi 25 až 30 minut.

Škvarky

Křupavá lahůdka, která vzniká vyškvařením vepřového sádla, bývá nejčastěji podávána na slano, případně ochucená pepřem, kmínem nebo česnekem. Oblíbená je také škvarková pomazánka. Výborně se však škvarky hodí také při pečení. Nejen do chleba nebo placek, ale i do sladkých moučníků.


Pastináková polévka

6 porcí - příprava: 60 minut

* 500 g pastináku
* 1 cibule
* 50 g másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l zeleninového vývaru (může být i drůbeží vývar nebo voda)
* 250 ml smetany 31%
* sůl a pepř
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce oleje
* 2 krajíce chleba
* 1 svazku pažitky

Pastinák oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozpusťte máslo, vsypte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte pastinák a krátce opečte. Zaprašte moukou a orestujte. Zalijte studeným vývarem nebo vodou a promíchejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte 45 minut.

Rozmixujte, vlijte smetanu, prohřejte a dochuťte solí a pepřem. Česnek nakrájejte na plátky a krátce opečte na oleji. Vyjměte jej, v oleji opečte chleba, vykrájejte kolečka a na ně naskládejte plátky česneku. Ozdobte jimi polévku a posypte ji nasekanou pažitkou.

Pastinák

Kořenová zelenina podobná známější petrželi je o poznání sladší a aromatičtější. Výborně se hodí do polévek, ale můžete z ní připravit i pyré nebo ji osmažit v trojobalu. Pastinák osahuje velké množství draslíku a je významným zdrojem vlákniny. Nálev z něj pomáhá při potížích s močovými cestami.


Fleky s uzeným masem

6 porcí - příprava: 60 minut + pečení

* 400 g tučnějšího uzeného masa (bůčku)
* 300 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 100 g másla
* 8 vajec
* 200 ml polotučného mléka
* sůl a pepř

Do hrnce s vroucí vodou vložte maso. Vařte ho doměkka (asi 40 minut). Pak ho vyjměte a nakrájejte. Mouku prosejte na vál se solí, na ni vyklepněte 3 vejce a zpracujte na hladké těsto. Hotové těsto zakryjte mísou a nechte 20 minut odpočinout.

Odleželé těsto rozdělte na tři díly, vyválejte je, nechte na utěrce 30 minut oschnout a pak nakrájejte na čtverce. Vsypte je do vroucí osolené vody a vařte asi 8 minut. Pak je sceďte a propláchněte.

Pekáč vymažte. Na dno dejte vrstvu těstovin, na ně vrstvu masa a opakujte. Zakončete těstovinami a povrch poklaďte máslem. Pečte při 180 °C asi 30 minut. Zbylé vejce rozšlehejte v mléce se špetkou soli a pepře, vlijte na fleky a pečte 25 až 30 minut dozlatova.

Uzené

Naši předkové údajně používali tuto techniku úpravy masa už před mnoha desítkami tisíc let, podle některých pramenů sahá historie uzení až do pravěku. Nejčastěji se dnes udí vepřové, své zastánce mají ale třeba uzené ryby či drůbež. V domácích podmínkách se maso obvykle nakládá a pak udí.


Brambory pečené ve slupce se slaninkou, cibulí a majoránkou

6 porcí - příprava: 50 minut

* 12 středních brambor typu B
* 4 lžíce sádla
* 3 lžičky hrubozrnné soli
* 1 lžička hrubě mletého pepře
* 300 g slaniny nebo uzeného bůčku
* 2 velké cibule
* 4 stroužky česneku
* 4 snítky čerstvé majoránky
* 1 l podmáslí

Brambory omyjte a 10 minut vařte. Osušte je, dejte na plech s pečicím papírem a potřete sádlem. Osolte a opepřete. Pečte při 200 °C asi 30 minut.

Slaninu, cibuli a česnek nakrájejte. Slaninu opečte, přidejte cibuli, česnek a orestujte. Brambory nařízněte a zmáčkněte. Rozdělte do nich slaninu s cibulí a posypte majoránkou. Podávejte s podmáslím.

Brambory

Málokterá zelenina má v kuchyni tak velké možnosti využití jako právě brambory. Jsou skvělé jako příloha, ale využijí se i při pečení, přípravě polévek nebo k zahuštění pokrmů. Obsahují bílkoviny, vlákninu, vitaminy (B, C, E) a minerální látky. Snižují krevní tlak, zlepšují trávení a působí i protizánětlivě.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…