Svátek zamilovaných - proč se vlastně slaví? Tip na lahodné slavnostní menu

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Každý rok se 14. února slaví svátek všech zamilovaných – Valentýn. Tento původně hlavně v anglosaských zemích populární svátek se v poslední době těší velké oblibě také v našich končinách.

Svátek svatého valentýna, o kterém zlomyslné jazyky tvrdí, že si ho vymysleli obchodníci, kteří potřebovali naplnit kasu mezi Vánocemi a Velikonocemi, je skutečně obchodně velmi ziskový. V den označený v kalendáři jménem Valentýn jdou na odbyt nejvíc květiny, sladkosti, plyšáci, nejlépe s motivy srdce, spodní prádlo se stejnými symboly a alkohol, hlavně růžové a rudé barvy.

Na toto datum také získá svého adresáta víc než miliarda přáníček. A tato tradice má opravdu velmi dlouhou historii. Anonymní vyznání lásky si Angličané posílali prý již ve 12. století. Nejstarší dochované přání k tomuto dni – valentinka – je uloženo v Britské knihovně v Londýně. Milostný dopis zaslala 14. února 1477 jistá Margery Brewsová svému snoubenci a „milovanému Valentýnovi“ Johnu Pastonovi.

V 16. století se pak začala vyrábět ručně malovaná přáníčka, která se od 18. století tiskla a ve viktoriánské době dovedla k dokonalosti. Valentýnskou velmocí, produkující největší počet přání a jiných valentýnských suvenýrů, jsou ale od začátku 20. století zcela bezkonkurenčně USA.

Kde se vzal?

Historie svátku se nejčastěji odvozuje od osudu biskupa a mučedníka Valentina z Terni. Podle legendy byl 14. února 269 popraven za to, že proti vůli císaře Claudia II., který ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky, tajně oddával zamilované páry.

Historikové naproti tomu soudí, že den svatého Valentýna má pohanský původ a není ničím jiným než křesťanskou podobou starořímských luperkálií, svátku na počest fauna Luperka, slaveného v polovině února. Mladí lidé se v onen den spojovali do párů na základě losu a ti, které los spojil, si museli být po celé luperkálie věrni.

Co s ním?

Jak ho můžete oslavit vy? Co třeba některou z netradičních rafinovaných, do rudého hávu zahalených pochoutek, které vám dnes představíme? K oslavě svátku zamilovaných jsme totiž přistoupili v duchu americké gastronomické ikony Julie Child, která říká, že vaření je jako láska a je třeba ho prožívat bez zábran, nebo vůbec!

A když poté v oparu růžových bublinek předáte své lásce malý dárek, možná se dočkáte sladké odměny...

Sametové košíčky s krémem

Košíčky připravíte podle stejného receptu jako dort Červený samet, který jsme vám představili v pondělí. Pečte nejlépe v důlkové formě na muffiny nebo v jednotlivých malých formičkách.

Takzvaný dort Červený samet, Red Velvet Cake, je z hebkého kakaového piškotu s přidaným červeným barvivem. Vznikl, respektive se prý podával ve 20. letech minulého století v newyorském hotelu Waldorf Astoria. O recept prý požádala šéfkuchaře jedna z dam. Získala ho, ale zároveň s ním přišel i účet na 350 dolarů! Na radu právníka dáma zaplatila, ale jako pomstu pak recept rozesílala po stovkách jako pohlednici...

Vařený humr

Příprava: 20 minut

Na 2 porce:
* humr chlazený, o váze asi 500–600 g
* 2 cibule, oloupané, přepůlené
* 4 bobkové listy
* hrst soli
* 200 ml suchého bílého vína (není nutné)
* směs salátových lístků a jadérek granátového jablka k podávání
* trochu kvalitní majonézy k podávání
* nasucho opečené plátky bílého pečiva k podávání
* citronová šťáva na zakapání
* sůl na dochucení

Ve větším kastrolu dostatečného průměru přiveďte k varu osolenou vodu. Přidejte cibuli, koření, můžete přilít také sklenku suchého bílého vína a přiveďte opět k varu. Nechte zhruba pět minut vařit. Do vroucí vody vložte humra a vařte ho maximálně 10 minut, což humrovi vážícímu něco přes půl kilogramu zcela stačí. Nesmí se převařit, protože by jeho maso ztuhlo.

Uvařeného humra vyndejte, na kuchyňském prkénku mu odlomte nejprve přední nožky s obrovskými klepety, poté hlavu a ocas. Tělo rozřízněte ostrým nožem, odstraňte střívko a vyndejte nádherně bílé maso. Nožky můžete rozstříhnout nůžkami a maso vybrat, klepeta rozlomte (doma vám poslouží i louskáček na ořechy) a také vyberte maso.

Lehce je osolte a podávejte pokapané citronovou šťávou se salátem, pečivem a majonézou.

Carpaccio s pistáciovými oříšky

Příprava: 10 minut + chlazení

Na 2 porce:
* 200 g hovězí svíčkové
* sůl a pepř na dochucení
* 1 lžíce panenského olivového oleje
* hrst salátových lístků nebo rukoly
* hobliny parmazánu
* pistáciové oříšky

Maso omyjte, osušte a zabalte do potravinové fólie. Asi na 20 minut vložte do mrazáku. Poté ho nakrájejte ostrým nožem na velice tenké plátky.

Vložte mezi dvě vrstvy kuchyňské fólie a plochou stranou paličky na maso opatrně ještě ztenčete. Osolte, opepřete, pokapejte olejem, ozdobte salátovými lístky, sýrem a ořechy.

Gazpacho z červené řepy

Příprava: 50 minut

Na 2 porce:
* 3 červené řepy zhruba o velikosti tenisového míčku
* 1 malá salátová okurka, oloupaná
* 1 stroužek česneku
* 1/2 chilli papričky
* 2 lžíce ořechového oleje
* sůl, pepř a vinný ocet na dochucení
* lístky řeřichy na ozdobení

Omyté řepy zabalte do alobalu a v troubě předehřáté na 180 °C je pečte asi 30 až 40 minut. Zchladlé je pak oloupejte, pokrájejte na menší kousky a rozmixujte spolu s nakrájenou okurkou, česnekem, chilli papričkou a většinou oleje. Podle potřeby zřeďte vodou, dochuťte octem, solí a pepřem. Rozdělte na dva talíře, pokapejte zbylým olejem, posypte řeřichou a podávejte.

Noky na šalvěji s brusinkovou omáčkou

Příprava: 40 minut

Na 4 porce:
* 4 velké brambory
* hladká mouka podle potřeby
* 1 vejce
* sůl
* máslo
* šalvějové lístky
* parmazán k podávání

Na brusinkovou omáčku:
* 1 a 1/2 lžíce cukru
* 200 ml červeného vína
* 1 brusinkový kompot
* sůl a růžový pepř na dochucení

Na omáčku nechte na pánvi zkaramelizovat cukr. Zalijte vínem a nechte odvařit. Přidejte brusinkový kompot a přiveďte k varu. Dochuťte růžovým pepřem a osolte. Na noky uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle.

Osolte, přidejte vejce a postupně přisypávejte mouku. Zpracujte v těsto, které není moc husté, ale nelepí se. Na pomoučněném válu z něj vyválejte váleček o průměru asi 3 cm, odkrajujte noky, vidličkou je stlačte a vkládejte do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, vařte je ještě asi 2 minuty.

Děrovanou naběračkou je vylovte a promíchejte s rozpuštěným máslem a šalvějovými lístky. Podávejte s omáčkou, posypané hoblinami sýra.

Tip: Noky (gnocchi) jsme ve fázi těsta přibarvili trochou šťávy z řepy, jejíž barvicí schopnosti jsou naprosto nepřekonatelné!


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 2/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…