Teplé večeře pro všední dny

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Inspiraci na teplou večeři pro všední dny můžete najít na celém světě. Zkuste například lososa po asijsku nebo třeba eintopf s fazolemi za pár korun.

Kousky lososa se sezamem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g jasmínové rýže
* 400 g lososa
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce lněných semínek
* 1 limetka
* 1 chilli paprička
* sůl a pepř
* 1 lžíce oleje
* 8 hnědých žampionů
* listy červené řepy
* nať řapíkatého celeru

Uvařte rýži podle návodu. Lososa nakrájejte na nudličky. Vložte do misky a smíchejte se sójovou omáčkou, semínky, šťávou a kůrou z limetky, nasekanou chilli papričkou a dochuťte. Po chvíli lososa orestujte na oleji s plátky hub a poduste. Vmíchejte nasekanou řepu a celer, prohřejte. Podávejte s rýží.


Tortilly s krůtími plátky

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g krůtích prsou
* sůl a pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 80 g sušených rajčat
* 80 g černých oliv
* nať řapíkatého celeru
* 4 kusy tortilly

Krůtí maso nakrájejte na menší plátky, osolte, opepřete a orestujte na oleji dozlatova. Potom přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, drcený česnek, sušená rajčata a olivy a krátce orestujte. Nakonec vmíchejte nasekanou nať řapíkatého celeru. Směs s masem vložte na tortilly rozehřáté v troubě. Můžete ještě zakapat olivovým olejem a ozdobit bazalkou.


Pečené brambory se slaninou

4 porce - příprava: 20 minut + 30 minut pečení brambor

* 8 menších brambor typu B upečených v alobalu
* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 160 g anglické slaniny
* 60 g vlašských ořechů
* sůl a pepř
* 150 g zakysané smetany
* čerstvá majoránka

Celé, omyté brambory zabalte do alobalu a upečte je předem v troubě doměkka, zabere vám to alespoň 30 minut. Mezitím na oleji orestujte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Odstavte a vmíchejte nastrouhané vlašské ořechy. Upečené brambory rozbalte, seshora rozkrojte a vložte dovnitř směs. Dochuťte solí a pepřem a přelijte zakysanou smetanou, ozdobte lístky majoránky.


Eintopf s fazolemi a chorizem

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 plechovka bílých sterilovaných fazolí
* 1 lžíce oleje
* 1 cibule
* 2–3 stroužky česneku
* 2 větší brambory typu B
* 2 mrkve
* 1 plechovka loupaných rajčat
* sůl a pepř
* tymián
* 100 g choriza

Fazole slijte. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. V hrnci na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, vmíchejte zeleninu a duste doměkka asi 10 minut. Poté přimíchejte fazole a loupaná rajčata. Vařte 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Přendejte do misek a ozdobte na pánvi nasucho opečeným chorizem.


Sladký vaječný trhanec s jablky

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 jablka
* 2 celé skořice
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžíce oleje
* 12 vajec
* špetka soli
* 40 g rozinek
* 60 g lískových ořechů
* 2 lžíce medu
* 200 g bílého jogurtu

Jablka nakrájejte na menší kousky a poduste je krátce doměkka v hrnci s celou a mletou skořicí. Můžete podlít troškou vody. Pánev potřete zlehka olejem. Vyšlehejte vejce, dochuťte troškou soli a usmažte omelety. Lehce je natrhejte. Na talíři trhanec zalijte jablečným pyré, zasypte rozinkami, ořechy, dochuťte medem a ozdobte jogurtem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…