Test pekárny Eta Harmony

| Autor: PR | Rubrika: Domácnost

Chcete si pořídit domácí pekárnu? Nevíte jakou vybrat? Zdá se vám nedostatečný popis pekáren v obchodech? Třeba vám pomůže náš další test - zůstali jsme u velkých pekáren a vyzkoušeli pro vás Etu Hormony.

První dojmy


Pekárna je bílé barvy, celá zaoblená, s tepelně izolovaným pláštěm. Má jednu pečící nádobu s nepřilnavým povrchem bohužel bez ucha pro snadnější vytahování, ale celkem 4 hnětače – 2 menší pro zpracování menšího množství těsta a 2 větší pro větší množství těsta. Bohužel nikde v návodu není uvedeno, kdy jaké hnětače použít (já to dělám takto: do 600g mouky použiji menší hnětače a nad 600g mouky větší hnětače).



Stejně jako většina jiných pekáren má i Hormony v příslušenství 2 odměrky (jednu o obsahu 1 šálku a druhou ve tvaru oboustranné lžíce - na jednom konci polévková lžíce a na druhém čajová lžička)) a háček na vytahování zapečených hnětačů (pozor háček je zapíchnutý v polystyrenu, tak ať si ho nevyhodíte)



K pekárně je samozřejmě přiložen i český návod – bohužel není úplně ideální. Nikde není například ani zmínka o tom, že pekárna před začátkem hnětení suroviny předehřeje (spousta lidí se tak vyděsí, že pekárna nehněte a je rozbitá) a vzhledem k tomu, že součástí návodu není ani časová tabulka, tak není možné si zjistit co vlastně má pekárna dělat. Také popis vypalování pekárny není úplně ideální, takže pro všechny kdo si Etu Hormony pořídí:



PŘED VYPALOVÁNÍM OMYJTE NÁDOBU I HNĚTAČE JAREM A VLOŽTE ZPĚT DO PEKÁRNY, ZAVŘETE VÍKO A TEPRVE PAK ZAPNĚTE PROGRAM PEČENÍ.



Pokud nádobu do pekárny nevrátíte a budete vypalovat se zavřeným víkem topná spirála bude přímo působit na víko a to se pokroutí!!!


Také se v návodu k pekárně můžete dočíst třeba, že žitná mouka neobsahuje lepek - no to koukám – kdo tohle mohl napsat ….


U pekárny je také přiložen receptář se 40 recepty – já osobně tyto recepty nedoporučuji. K tomu, aby je bylo možné použít je nutné je upravit - v receptech je například používáno velké množství droždí, takže se při dodržení receptu chleby propadají a vznikají tzv. ušáci (na 500g mouky je naprosto dostačující 1 ČL sušeného droždí nebo ¼ kostky droždí čerstvého)


Ale teď už se pojďme podívat na ovládací panel.


Ten je umístěn na pravé straně pekárny a názvy programů i označení tlačítek je v českém jazyce. Displej o rozměru 2,5x4,5cm je umístěn nad ovládacími tlačítky – stejně jako u většiny pekáren není nijak výrazný, ale na navolení programu, barvy a velikosti chleba stačí. Osobně si myslím, že by mu prospělo podsvícení. Na levé straně pod displejem je umístěno tlačítko START/STOP na pravé straně pak tlačítko VELIKOST (ke zvolení velikosti chleba - můžete vybírat ze dvou velikostí), pod ním je tlačítko BARVA (k nastavení stupně propečení kůrky – světlá, střední, tmavá), pod ním tlačítko ČAS + a pod ním ČAS – (slouží k nastavení odloženého startu) a úplně dole je tlačítko VOLBA pro navolení programu. Bohužel čitelnost tlačítek je pouze při pohledu zhora.





Technické parametry



















































Příkon



800 W



Počet hnětacích háků



2 + 2



Délka přívodního kabelu



cca 90 cm



Teplota pláště při pečení



56,5°C



Vnější rozměry



š 42 cm x h 26 cm x v 30 cm



Výška s otevřeným víkem



49,5 cm



Hlučnost



53 dbA



Časovač



13 hodin



Počet programů



10



Nastavení velikosti chleba



2 velikosti



Nastavení stupně propečení kůrky



Světlá, střední, tmavá



Pečeme



Pečení v Hormony je opravdu velmi jednoduché a bez problémů vše zvládne i naprostý začátečník. Do pečící nádoby nasadíme hnětače (podle receptu si jen musíme vybrat, které použijeme), odměříme ingredience, nádobu vrátíme do pekárny, zavřeme víko a pekárnu zapojíme do zásuvky – automaticky se pekárna zapne na program KLASIK (je stejný jako u jiných pekáren program základní a využijete ho asi nejvíce ze všech), střední propečení a menší velikost, pokud nám toto vyhovuje stačí už jen stlačit START/STOP a je to. Pokud chceme použít jiný program, velikost či propečení – použijeme vždy příslušné tlačítko. Pekárna si nejdříve suroviny předehřívá (tím pádem můžete použít i studené suroviny přímo z lednice), pak uhněte těsto, nechá vykynout a upeče. Ke konci hnětení se ozve akustický signál pro přidání ořechů, semínek, ovoce… Akustický signál se ozve i na konci programu takže si nemusíme hlídat kdy si přijít pro chléb či pro těsto. Hnětače mají obousměrný pohyb – tzn. že během hnětení střídají směr kterým se otáčí. Pekárna disponuje i funkcí přihřívání po ukončení pečení. Po ukončení pečení se pekárna automaticky přepne do režimu přihřívání (i toto nám oznámí akustický signál) pokud přihřívání nechceme využít musíme program přerušit podržením tlačítka START/STOP po dobu 3 sekund. Pozor tlačítko START/STOP v žádném případě neznamená PAUZA – pokud toto tlačítko přidržíte na 3 sekundy dojde k přerušení programu!


Pekárna má také funkci odloženého startu takže pokud rádi snídáte teplý chléb – není nic jednoduššího než si večer nachystat do pekárny suroviny, nastavit odložený start a ráno vás vzbudí příjemná chlebová vůně. Nastavení odloženého startu je velmi jednoduché – stačí zvolit program, velikost, propečení a pomocí tlačítek ČAS +/- nastavit za jak dlouho má být chléb upečený, zapnout START/STOP a už se nemusíte o nic starat. Ale pozor při odloženém startu je opravdu důležité používat recept, který máte opravdu odzkoušený a víte, že není potřeba třeba dosypávat mouku či ho jinak dolaďovat. Funkci odložený start můžete použít i u programu č. 7 PŘÍPRAVA TĚSTA.


Pekárna má deset přednastavených programů, krom klasických programů na pečení chleba má i speciální program pro pečení s práškem do pečiva, samostatné pečení i program na přípravu marmelády. Nemá sice speciální program přímo pro bezlepkové pečení, ale neznamená to, že bezlepkové pečivo nezvládne – můžete použít program č. 2 SPRINT


Pokud se vám stane, že v průběhu přípravy těsta (hnětení či kynutí) dojde k výpadku elektrického proudu nezoufejte – pekárna má pojistku takže začne tam kde skončila. V návodu sice najdete, že při výpadku proudu musíte pekárnu znovu spustit, ale to platí pouze pokud je výpadek delší jak cca 10 minut.


Jestliže vám vadí v chlebu větší díry, které zanechávají hnětače můžete je před posledním kynutí vyjmout – k určení ideální doby budete potřebovat časovou tabulku, kterou naleznete ZDE Hnětače vytáhnete tak, že pomoučenou rukou odhrnete těsto a hnětač vyjmete – to uděláte na obou stranách. Nikdy na vytahování hnětačů nepoužívejte přiložený háček nebo si poškodíte formu. Háček je určený pro vytahování hnětačů které zůstanou zapečené v chlebu!


Výsledek pečení


Hormony jsem intenzivně zatěžovala více jak 2 měsíce a s výsledkem jsem byla téměř vždy spokojená. Těsto bylo vždy důkladně propracované a výsledek ideální. Pouze horní kůrka je poněkud světlejší než boční strany chleba, ale s tím se budeme muset smířit u většiny pekáren. V pekárně jsem vyzkoušela jak normální bílý, tmavý chléb s droždím tak i těžké kváskové chleby s velkou převahou žitné mouky a musím říct, že pekárna neměla nikdy žádný problém se zpracování a utáhnutím těsta. Program č.9 DŽEM je možné také využít nejen pro přípravu domácí marmelády, ale i pro přípravu domácích škvarků, pudinku, rýžové kaše…





Údržba pekárny


Co se týče údržby a čistění pekárny je vše velmi snadné. Nádobu a hnětače stačí vymýt pouze vodou (jar nebo jakékoliv jiné čistící prostředky použijte pouze při prvním vymytí před vypálením). Pokud se nám hnětače zapečou v nádobě stačí jen nechat chvíli odmočit a pak umýt běžným způsobem. Používání saponátů je stejně jako u jiných pekáren zbytečné a možná by se dalo říct, že i nevhodné. Vnitřek nádoby stačí vytřít vlhkým hadříkem, stejně tak i její vnější obal. Může se stát, že se nám nedopatřením stane, že těsto přeteče až na topnou spirálu – zachovejte klid a co nejdřív se pokuste spirálu očistit, ale pozor na popálení!



Spotřeba a hlučnost


Stejně tak jako i u většiny ostatních pekáren není spotřeba elektřiny nijak vysoká. Kolik spotřebují jednotlivé programy elektřiny si můžete prohlédnout v tabulce:








































































Program



Trvání programu



Spotřeba v kWh



Spotřeba v Kč



1. klasik



3:30



0,45 kWh



1,71 Kč



2. sprint



1:58



0,39 kWh



1,48 Kč



3. toastový



3:50



0,47 kWh



1,79 Kč



4. ultra rychlý



1:52



0,41 kWh



1,56 Kč



5.celozrnný



3:40



0,48 kWh



1,82 Kč



6. dort



2:00



0,33 kWh



1,25 Kč



7. příprava těsta



1:50



0,04 kWh



0,15 Kč



8. pečení



1:00



0,38 kWh



1,44 Kč



9. džem



1:20



0,36 kWh



1,37 Kč



10. sendvič



3:20



0,45 kWh



1,71 Kč



Pozn. měření bylo prováděno osobním zásuvkovým elektroměrem PM2 při nastavení velikosti II. a středního propečení kůrky a přepočet při ceně cca 3,80 Kč/kWh.


Co se týče hlučnosti opět jsme prováděli měření v běžných domácích podmínkách – v žádné speciální akustické komoře, která by byla odizolována od veškerých okolních zvuků a vibrací a naměřených 53 dbA je opravdu velmi slušný výsledek. V určité fázi hnětení se stává, že začne vibrovat víko a pekárna nepříjemně vrčí a potom hlučnost stoupne až k 59 dbA (ale je to jen opravdu kratičká doba), u akustického signálu se hlučnost vyšplhá až na 64 dbA. Bohužel stejně jako téměř všechny pekárny (na našem trhu – všechny) ani Eta Hormony nemá možnost vypínat akustický signál.



Shrnutí



Pekárna Eta Hormony se mi osvědčila jako dobrá pekárna vhodná i pro ty co nemají s pečením téměř žádné zkušenosti. Ovládání je velmi jednoduché a snadné – jen ten návod, kdyby byl jasnější a srozumitelnější. Za dobu testování (více jak 2 měsíce) nenastal s pekárnou žádný problém, forma je stále bez sebemenšího poškrábání (používám různé druhy semínek a klidně je přidám hned na začátku a ne až po akustickém signálu), na dně pekárny se netvoří žádný prášek ani skvrny. Deset programů je naprosto dostačujících a například možností připravit domácí škvarky jsem byla naprosto unešená.



Hodnocení


silný motor s příkonem 800W (většina pekáren má příkon jen 600W)

2 menší a 2 větší hnětače pro lepší zpracování těsta

jednoduché ovládání s českými popisy

funkce odložený start

odložený start je možné použít i na přípravu těsta



nemá síťový vypínač (musí se vždy odpojovat ze sítě)

u pečící nádoby není ucho pro snadnější vyjmutí

špatný návod s nepravdivými údaji

tlačítka jsou čitelná pouze při pohledu zhora



Soutěž o pekárnu Eta


Soutěžíme o právě testovanou pekárnu Eta Harmony. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázky a můžete vyhrát svou novou pekárnu.





Autor: Svetluska78

Foto pekárny: Michal

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…