Tip na sváteční oběd: skvělá chuť ragú

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Bude ho milovat celá rodina a podzimní zelenina je do něj jako stvořená. Příprava vyžaduje čas, za ten se ale chutí stonásobně odmění.

Tip na sváteční oběd: skvělá chuť ragú

Hovězí ragú se zeleninou

4 porce - příprava: 2–3 hodiny

* 1 kg hovězího masa z plece nebo krku
* 150 g anglické slaniny
* rostlinný olej
* 3 mrkve
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 4 malé cibule
* 4 stroužky česneku
* 10–12 malých brambor
* 400 ml červeného vína
* 400 ml hovězího vývaru
* bouquet garni z tymiánu, majoránky, petržele a bobkového listu
* 200 ml rajčatové passaty
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 160 °C. Maso a slaninu nakrájejte a orestujte v hrnci na oleji. Mrkev a celer nakrájejte na kousky, cibuli na poloviny (kořínek seřízněte jen mírně, aby držel cibuli pohromadě). Česnek rozmáčkněte.

Maso z hrnce vyjměte a ve výpeku restujte zeleninu, až jí začnou zlátnout kraje. Vložte zpět maso, zalijte vínem a vývarem a přidejte bouquet garni (svazeček bylinek) a sůl. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.

Podle typu a zralosti masa trvá dušení doměkka přibližně 2,5 hodiny. Pokud hrnec necháte probublávat na plotně, čas o něco zkrátíte, z trouby je ale ragú jemnější. V polovině dušení vmíchejte passatu.

Před podáváním zredukujte tekutinu a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Škůdci a choroby pokojových květin v zimě: Jak je zlikvidovat

Včera | Pro zdravý růst a vývoj pokojových rostlin je třeba je nejen přihnojovat správnými hnojivy, ale…

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

20. 1. | Začátek dne si bez ní ani neumíte představit. Ranní káva zkrátka patří k vašim pravidelným rituálům…

7 víkendových receptů na snídaně do postele

7 víkendových receptů na snídaně do postele

20. 1. | Užijte si víkend a začněte se rozmazlovat hned od sobotního rána. Snídaně v posteli je dokonalý…

Moderní trendy a designy: Který si vyberete?

Moderní trendy a designy: Který si vyberete?

19. 1. | Máte za sebou rekonstrukci bytu, domu a stojíte před náročným úkolem, jak si životní prostor…