Tip na víkend: Domácí farmářské menu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Když si z trhu donesete domů čerstvou zeleninu, domácí klobásky a další dobroty, můžete uspořádat hostinu.

Předkrm

Farmářské klobásky a paštika s domácím pálivým džemem

6 porcí - příprava: 50 minut + tuhnutí

* 1 sušená vepřová klobása
* 2 domácí jelení klobásy
* domácí paštika
* domácí vepřové škvarky
* celozrnný pšenično-žitný chléb
* listy zeleného salátu (vše koupíte na farmářském trhu)

DOMÁCÍ PÁLIVÝ DŽEM:
* 5 jablek
* 100 g třtinového cukru
* 2 lžíce jablečného octa
* 2 cm zázvoru
* 1 lžička mletého chilli
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1 celá skořice
* 2 hvězdičky badyánu

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Dejte je do kastrolu a bohatě zasypte cukrem, podlijte octem a 3 lžícemi vody a nechte chvilku odležet. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Vymačkejte šťávu a přilijte ji k jablkům, přidejte mleté chilli papričky, kurkumu, skořici i badyán a promíchejte.

Směs vařte na mírném ohni tak dlouho, až jablka změknou. Pak odstraňte koření a směs rozmixujte. Nechte vychladnout. Paštiku nakrájejte na plátky, ozdobte listy salátu. Podávejte ji s domácím pálivým džemem a klobáskami. Jako příloha je nejlepší celozrnný chléb.


Polévka

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

6 porcí - příprava: 55 minut

* 5 palic česneku + 2 stroužky
* 6 lžic řepkového oleje
* 2 pivní rohlíky
* 2 cibule
* 25 g slaniny
* 50 g másla
* 5 lžic hladké mouky
* 700 ml zeleninového vývaru
* 2 snítky tymiánu
* 200 ml smetany na vaření
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a mletý bílý pepř
* 1/2 svazku pažitky

Z palic česneku odkrojte horní část jen tak, abyste nařízli stroužky. Pak je naskládejte do pekáčku a pokapejte asi polovinou oleje. Zakryjte alobalem a dejte na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Dva stroužky česneku nasekejte na plátky a opečte je na pánvi na lžíci oleje dozlatova.

Rohlíky nakrájejte na tenká kolečka a na pánvi, kde jste opékali česnek, je orestujte dokřupava. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na nudličky. V hrnci zahřejte zbytek oleje s máslem a vsypte nakrájenou cibuli se slaninou. Na mírném ohni opékejte, až cibule zesklovatí a změkne.

Pak zaprašte hladkou moukou a krátce orestujte, aby vznikla světlá cibulová jíška. Zalijte ji vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni vařte alespoň 15 minut. Upečený česnek vytlačte ze slupek a vidličkou rozmačkejte na kašičku. Takto vzniklou česnekovou pastu přidejte do hotové polévky. Přilijte smetanu a krátce povařte.

Dochuťte citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Polévku podávejte posypanou křupavými kolečky rohlíků, opečenými plátky česneku a nasekanou čerstvou pažitkou.

NÁŠ TIP: Místo opečených koleček rohlíku můžete k polévce podávat topinky nebo plátky opečeného toastového chleba.

Hlavní jídlo

Plátky pečeného hovězího válečku s křehkým salátem

6 porcí - příprava: 60 minut

* 1,5 kg hovězího válečku (je to kus libového masa z kýty, který se oddělí ze spodního šálu)
* 3 lžíce řepkového oleje
* 3 mrkve
* 1 středně velká bulva fenyklu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky koriandrových semínek
* špetka chilli
* sůl a hrubě mletý černý pepř
* hrst bazalkových listů

Hovězí váleček masa pečlivě ze všech stran osolte a opepřete. Nechte chvilku odpočinout v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké pánvi zahřejte olej a maso na něm zprudka opečte ze všech stran. Pak ho přendejte do pekáče. Zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 30 minut. Pak maso vyndejte z trouby a nechte 10 minut odležet.

Mezitím si připravte křupavý salát. Mrkev a fenykl očistěte. Mrkev nakrájejte na nudličky, fenykl na slabé plátky. Nakrájený fenykl pokapejte citronovou šťávou. V pánvi zahřejte olej a vsypte koriandrová semínka. Až se rozvoní, přidejte nakrájenou mrkev a fenykl. Na mírném ohni společně opékejte asi 6 minut. Ochuťte chilli a solí.

Upečené maso nakrájejte na slabá kolečka. Servírujte je na talíři s karotkovo-fenyklovým křupavým salátem a lístky bazalky.


Dezert

Sušenky z celozrnné mouky s domácím džemem

24 kousků - příprava: 50 minut + chladnutí

* 250 g farmářského jogurtu
* 150 g másla
* 100 g přírodního cukru
* 1 vejce
* 150 g celozrnné žitné mouky
* 150 g bezlepkové mouky (Jizerka)
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička prášku do perníku
* 80 g lískových ořechů

DŽEM:
* 200 g směsi bobulového ovoce (rybíz, borůvky, maliny, ostružiny apod., může být i mražené)
* 100 g želírovacího cukru

Jogurt dejte den předem do sítka a nechte ho v chladu na míse vykapat. Pak tuhý vykapaný jogurt přendejte do misky. Změklé máslo utřete s cukrem. Vešlehejte vejce. Do máslové pěny prosejte obě mouky, sodu a prášek do perníku a zpracujte těsto. Ořechy nasekejte nahrubo, nasucho opražte a zapracujte do těsta. Z něj vytvořte dva válečky, zabalte je do fólie a dejte do mrazáku zatuhnout.

Zahřejte troubu na 180 °C. Válečky zatuhlého těsta nakrájejte na kolečka. Skládejte je na dva plechy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 15 minut. Po upečení nechte sušenky vychladnout. Do kastrůlku vsypte ovoce. Můžete použít i mražené. Vařte asi 10 minut, až ovoce pustí šťávu. Pak ho zasypte želírovacím cukrem, promíchejte a vařte ještě přibližně 5 minut. Sušenky namažte džemem. Přidejte lžičku jogurtu a spojte vždy dvě k sobě.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…