Tip na víkend: Oblíbené vepřové maso

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Co by to bylo za podzimní kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo lehce pálivý řízek z krkovičky.

Pikantní pečený bůček

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 800 g vepřového bůčku
* 2 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 1 lžička mleté maďarské papriky
* 1 lžička drceného kmínu
* tymián

Bůček nakrájejte na menší kousky, ty obalte ve směsi z utřeného česneku, soli, pepře, papriky, drceného kmínu a tymiánu. Přendejte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě při 180 °C přiklopené asi hodinu a půl. Poté odklopte, podle potřeby podlijte troškou vody a pečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut. Podávejte s chlebem.


Bůčková pomazánka

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g upečeného bůčku (viz recept výše)
* 1 lžíce oleje nebo sádla
* 1 větší cibule
* 1 vejce
* drcený kmín
* sůl a pepř
* jarní cibulka na ozdobu

Upečený bůček smíchejte s na oleji nebo sádle orestovanou cibulí a spolu s natvrdo uvařeným vejcem rozemelte v mlýnku na maso. Dochuťte kmínem, solí a pepřem a důkladně promíchejte. Podávejte na chlebu zasypané nasekanou jarní cibulkou. Zbytek pomazánky uložte do uzavíratelné sklenice a skladujte maximálně 3 dny v ledničce.


Roláda z panenky s hruškou

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 špičky vepřové panenky (800 g)
* sůl a pepř
* 80 g nivy
* 2 hrušky
* rozmarýn
* 1 lžíce olivového oleje

Panenky nakrojte nahoře do dvou třetin, rozloží se na kapsu. Maso osolte a opepřete. Doprostřed rozložte nakrájenou nivu, plátky hrušek a snítky rozmarýnu. Zabalte pomocí provázku do rolády (můžete ji pospojovat i párátky). Na pánvi rozehřejte olej, zabalené panenky na něm zprudka orestujte ze všech stran dozlatova. Přendejte do pekáčku, zalijte výpekem z pánve podlitým troškou vody a pečte v troubě při 180 °C dozlatova asi 15 minut, aby maso uvnitř zůstalo šťavnaté.

NÁŠ TIP: Do rolády můžete zabalit cokoli, co máte rádi: skvělé jsou i brusinky, švestky nebo ořechové pesto.


Ostré řízky z krkovice

4 porce - příprava: 50 minut

* 800 g vepřové krkovice
* sůl a pepř
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* 1 chilli paprička
* koriandr
* hladká mouka
* 2 vejce
* 50 ml plnotučného mléka
* strouhanka na obalení
* olej na smažení
* rukola a citron

Vepřovou krkovici nakrájejte na čtyři stejně silné plátky. Osolte a opepřete, potřete z obou stran hořčicí a zasypte nasekanou chilli papričkou a koriandrem. Nechte alespoň 15 minut odležet. Poté krkovici obalte v trojobalu: v hladké mouce, pak ve vejcích rozšlehaných s mlékem a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran dozlatova. Řízky podávejte s řezem citronu a s rukolou.


Vepřové koleno s křenem a jablkem

4 porce - příprava: 100 minut

* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 bobkové listy
* hrst petrželky
* 1 lžička drceného kmínu
* 1 lžička sladké papriky
* sůl a pepř
* 2 vepřová kolena
* 4 lžíce plnotučné hořčice
* 1 menší kořen křenu
* 1 jablko

Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte rozpůlenou cibuli, celé stroužky česneku, bobkové listy, petrželku, kmín, papriku, sůl a pepř. Přiveďte k varu a pak do vzniklého láku vložte kolena. Vařte asi 40 minut. Uvařené maso vyndejte, potřete hořčicí ze všech stran, zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 °C dalších 40 minut. Podávejte se směsí z nastrouhaného křenu a jablka a s chlebem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…