Tip na víkend: Rajské potěšení

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Chuti i kráse čerstvých rajských jablíček je velmi snadné podlehnout. Zpříjemněte si začátek školního roku skvělými rajčatovými recepty. A pokud vám nějaká zbudou, nezapomeňte si je zavařit na zimu!

Parmazánový quiche s rajčaty

forma o Ø 24 cm - příprava: 50 minut

* 1 balení křehkého těsta
* 250 ml smetany ke šlehání
* 2 vejce
* 100 g parmazánu
* sůl a pepř

SALÁT:
* 300 g různých rajčat
* 2–3 lžíce ořechového pesta (recept v časopise F.O.O.D. 7-8/2015)
* extra panenský olivový olej
* čerstvá bazalka

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto podle potřeby rozválejte a urovnejte do koláčové formy. Dno propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Na těsto položte arch pečicího papíru a zasypte suchými luštěninami (nebo pečicími fazolemi) a dejte na 10 minut předpéct.

Mezitím v míse lehce prošlehejte smetanu, vejce a strouhaný parmazán. Podle potřeby lehce osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Koláč vyjměte z trouby, nalijte do něj parmazánovou náplň a dejte péct asi na 25 minut, až směs zcela ztuhne.

Rajčata zatím nakrájejte na kousky, pesto rozmíchejte s olivovým olejem, aby mělo řidší konzistenci. Upečený quiche (výborný je jak teplý, tak studený) podávejte pokapaný ořechovým pestem a ozdobený čerstvou bazalkou a rajčaty.


Čatní ze zelených rajčat

sklenička o obsahu 750 g - příprava: 90 minut

* 600 g směsi zelených a zralých rajčat
* 1 cibule
* sůl a pepř
* 1 střední jablko
* hrst rozinek
* kousek zázvoru
* 1 chilli paprička
* 2–3 hřebíčky
* 150 ml vinného octa
* 4 lžíce třtinového cukru

Rajčata a cibuli nakrájejte na kousky. Přendejte do hluboké pánve, zasypte asi lžičkou soli a nechte hodinu odležet. Přimíchejte nahrubo nastrouhané jablko, rozinky, jemně nastrouhaný zázvor, jemně nasekanou chilli papričku a hřebíčky zabalené v kousku gázy nebo sítku na čaj. Nalijte ocet. Směs přiveďte k varu a nechte v ní rozpustit cukr. Vařte na mírném plameni 10 až 15 minut, dokud nejsou rajčata skoro měkká. Vyjměte hřebíčky. Přendejte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Náš TIP: Místo části zelených rajčat můžete použít i červená nebo žlutá rajčata, jen musejí být dostatečně pevná. Pokud nemáte rádi pikantní chuť, vynechte chilli.


Bramborové noky s rajčaty a bazalkou

4 porce - příprava: 50 minut

* 400 g brambor typu B
* 270 g hladké mouky + na podsypání
* 2 menší vejce
* sůl a pepř
* 700 g mixu malých rajčat
* olivový olej
* 50 g másla
* bazalka a plocholistá petržel
* 75 g parmazánu

Brambory uvařte den předem ve slupce. Oloupejte je a prolisujte (nebo rozšťouchejte) do mísy. Přidejte hladkou mouku, vejce i sůl a zadělejte těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky. Z těsta tvořte lžící nočky a vařte je v osolené vodě.

Rajčata nakrájejte na poloviny. V pánvi rozehřejte olivový olej a máslo v poměru zhruba 1 : 1 a orestujte v něm rajčata. Ta pustí šťávu a vznikne tak omáčka. Dochuťte solí a pepřem, přidejte bazalku a petržel a velmi krátce zpěňte. Podávejte s uvařenými noky a strouhaným parmazánem.

Náš TIP: Místo noků můžete rajčatovou omáčku podávat s domácími těstovinami. Bazalku zkuste nahradit jinými zelenými bylinkami, třeba oreganem nebo tymiánem.


Rajčatový salát s grilovaným lilkem a sezamem

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 menší lilky
* sůl a pepř
* 2 kuřecí prsní řízky
* olivový olej
* 500 g směsi různých rajčat
* 2–3 lžíce červeného vinného octa
* 1 větší červená cibule
* římský kmín
* 50 g sezamových semínek
* 1 granátové jablko
* 2 hrsti plocholisté petržele

Lilky nakrájejte na kolečka, z obou stran osolte a nechte vypotit. Mezitím nakrájejte kuřecí maso na nudličky, promíchejte s trochou soli, pepře a olivového oleje. Rajčata nakrájejte na kousky. Červený vinný ocet smíchejte s trochou olivového oleje a asi 40 ml studené vody. Cibuli nakrájejte na osminky a na troše oleje nechte zesklovatět, musí ale zůstat křupavá.

Vyjměte, vložte kuřecí maso a zprudka orestujte. Lilky osušte, okořeňte římským kmínem a opečte z obou stran na grilu doměkka. Sezam podle chuti nasucho opražte na pánvi. Všechny suroviny kromě lilku promíchejte se zálivkou, semínky z granátového jablka a listy petržele. Na talíře servírujte i s kousky lilku.


Vepřové kotlety s rajčatovofenyklovou omáčkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 vepřové kotlety
* 2 stroužky česneku
* sůl a pepř

OMÁČKA:
* 2 bulvy fenyklu
* 2 cibule
* olivový olej
* 6 stroužků česneku
* 600 g rajčat nebo 2 plechovky (800 g) sterilovaných rajčat
* oregano, rozmarýn a tymián
* 2 bobkové listy
* hrst plocholisté petržele

Fenykl nakrájejte na tenké plátky, cibuli na osminky. Orestujte na olivovém oleji. Přidejte prolisovaný česnek a restujte ještě asi minutu. Pak přidejte sterilovaná rajčata (ta použijte celá a rukama jen jemně rozmáčkněte v dlani), bylinky a duste asi 15 minut.

Pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na kousky, řeznou stranou nejdřív nechte opéct, a když začnou pouštět šťávu, přidejte trochu vody. Osolte a opepřete. Česnek rozdrťte nožem a potřete jím kotlety, osolte a opepřete. Pokapejte olejem a opečte na grilu. Vložte do omáčky a nechte ještě asi 5 minut podusit. Ozdobte petrželí.


Marinovaný kuřecí špíz s rajčatovým čatní

4 porce - příprava: 40 minut + marinování

* kůra a šťáva ze 2 limetek + 2 limetky k podávání
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 1–2 lžičky třtinového cukru
* 1–2 lžičky rybí omáčky
* rostlinný olej
* 4 kuřecí prsní řízky
* 4 hrsti směsi rukoly, koriandru a jiných salátů
* rajčatové čatní

Rozmixujte limetkovou kůru, česnek, sůl a pepř. Přidejte cukr, rybí omáčku, limetkovou šťávu a asi 2 lžíce oleje. Promixujte. Do marinády naložte na kousky nakrájená kuřecí prsa. Nechte odležet 2 až 3 hodiny, ideálně ale přes noc. Připravte si domácí čatní ze zelených nebo červených rajčat podle receptu výše.

Než se uvaří, dodělejte špízy. Maso vyjměte z marinády a otřete papírovým ubrouskem. Kousky masa napíchejte na grilovací jehly a opečte je na grilu nebo na grilovací pánvi ze všech stran dozlatova. Podávejte s rajčatovým čatní a salátem z rukoly, koriandru a dalších salátových listů.

Něco do zásoby

RAJČATA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

6–8 sklenic - příprava: 45 minut

* asi 2 kg dobře vyzrálých rajčat
* podle chuti čerstvé bylinky
* 6–8 lžiček octa

Zavařování je vedle sušení jedna z nejlepších možností, jak se rajčaty zásobit i na zimu. Rajčata omyjte, nařízněte na špičce do křížku a postupně je vkládejte asi na minutu do vroucí vody. Pak je vyjměte a oloupejte.

V průběhu loupání je dělte na ta pevnější a měkčí (ta rozmačkejte vidličkou). Pevnější naskládejte do nahřátých odmaštěných a čistých sklenic, mezi ně postupně prokládejte lžíce rozmačkaných rajčat a podle chuti i čerstvé bylinky.

Do každé sklenice přidejte lžičku octa. Zavřete, vložte do velkého hrnce, zalijte asi do dvou třetin výšky horkou vodou a zahřívejte. Sklenice o objemu 0,7 l sterilujte při 90 °C asi 30 minut, u půllitrových sklenic stačí 25 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…