Tip na víkend: skvělé recepty s rebarborou

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Je kyselá i sladká zároveň. Rozumí si s jahodami i cutrusy, chutná je i s masem.

Jehněčí kotleta s rebarborou

Příprava: 55 minut

Na 4 porce:
* 800 g jehněčí pečeně
* 8 stonků mladé rebarbory
* hrst šalvějových lístků
* 6 lžic krupicového cukru

Marináda:
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce medu
* šťáva z limetky
* sůl a pepř

Připravte si marinádu z olivového oleje, medu a limetkové šťávy a potřete s ní jehněčí maso.

Na rozpálené pánvi maso zprudka, asi 1 až 2 minuty, opečte, přemístěte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté zakryjte alobalem a nechte stranou odpočinout.

Oloupanou mladou rebarboru zasypte cukrem, podlijte zhruba 300 ml vody, přidejte šalvěj a asi 10 minut duste zakryté. Podávejte s pečeným masem.

Náš tip: Zajímavou chuť dodá jídlu vyzrálý kozí sýr, přidaný na talíř k masu a rebarboře.

Rebarborový salát s chřestem

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 2 svazky bílého chřestu
* 8 řapíků rebarbory
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce javorového sirupu
* šťáva z půlky limetky
* salátové lístky k podávání
* sůl a pepř

V osolené vroucí vodě krátce povařte nakrájený chřest. Sceďte a zchlaďte ve studené vodě.

Oloupanou a nakrájenou rebarboru povařte krátce v 500 až 600 ml vody s cukrem. Slijte, osušte a promíchejte s javorovým sirupem a limetkovou šťávou.

Ochucenou rebarboru smíchejte s chřestem a dochuťte.

Náš tip: Podávejte s opečeným toastem a zeleným salátem.

Grilovaný pstruh s rebarborou

Příprava: 60 minut

Na 4 porce:
* 3–4 řapíky rebarbory
* 3–4 lžíce třtinového cukru
* 4 filety čerstvého pstruha, bez kůže
* 1 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 limetky
* 4 plátky parmské šunky
* 1 bulva fenyklu i s natí
* 1 bílá ředkev
* sůl a pepř

Oloupanou rebarboru nakrájejte na tenké plátky, zasypte cukrem a nechte chvíli stát, aby pustila šťávu.

Očištěné a osušené rybí filety zakapejte olejem a limetkovou šťávou, překryjte plátky parmské šunky a srolujte. Propíchněte párátkem nebo špejlí. Rebarboru zalijte zbylou limetkovou šťávou, přiveďte v menším hrnci k varu. Přidejte nakrájený fenykl a krátce spolu povařte. Nechte vychladnout.

Rybí závitky ogrilujte na trošce oleje. Vychlazenou rebarboru s fenyklem rozdělte na jednotlivé porce, přidejte nastrouhanou bílou ředkev, grilované závitky a ozdobte fenyklovou natí.

Náš tip: Místo ryby můžete použít i kuřecí maso.

Rebarborový koláč

Příprava: 80 minut

Na 8 řezů:
* 100 g másla, změklého
* 85 g krupicového cukru
* 1 velké vejce
* 180 g hladké mouky
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* špetka mletého kardamomu
* špetka soli

Náplň:
* 400 g smetanového sýru
* 200 g zakysané smetany
* 125 g krupicového cukru
* 3 vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 300 g rebarbory
* 1 lžíce třtinového cukru

Na těsto utřete máslo s cukrem. Postupně vmíchejte vejce a suché přísady. Vložte jej do pečicím papírem vyložené zapékací formy a rozválejte po celé její ploše. Nechte na chvilku odpočinout v chladu.

Smíchejte všechny suroviny na náplň. Krém rozetřete na vychlazené těsto, navrch poskládejte očištěné řapíky rebarbory a posypte cukrem.

Pečte, až náplň zpevní a lehce zezlátne, asi 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Náš tip: Vyzkoušejte upéct tento koláč také s jiným sezonním ovocem.

Rebarborové cheesecaky

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
* 250 g plnotučného tvarohu nebo ricotty
* špetka soli
* 220 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce moučkového cukru
* dřeň z 1 vanilkové tobolky
* 140 g celozrnných sušenek
* rebarborový kompot

Tvaroh smíchejte se špetkou soli, vmíchejte smetanu, cukr a vanilku. Do skleniček nasypte rozdrobené sušenky, přidejte rebarborový kompot a nakonec zalijte jogurtovou směsí.

Náš tip: Rebarboru můžete smíchat půl na půl s jahodami – dodáte tak dezertu další chuťový rozměr!

Jednoduchý rebarborový kompot

Příprava: 20 minut + 60 minut odležení

Na 6 skleniček:
* 1 kg rebarbory
* 400 g krupicového cukru

Oloupanou a pokrájenou rebarboru posypte cukrem. Promíchejte a nechte alespoň hodinu odležet.

Poté ji zahřejte v hrnci, aby pustila více šťávy. Přemístěte ji i se šťávou do zavařovacích skleniček a sterilujte asi 30 minut při 85 °C.

Rebarborový džem

Příprava: 60 minut

Na 8 skleniček:
* 1 kg rebarbory
* 600 g krupicového cukru
* šťáva a kůra z 1 pomeranče

Oloupanou rebarboru nakrájejte na asi 2cm velké kousky a duste s cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou. Podle potřeby dolijte vodou. Celou směs rozvařte a přelijte do skleniček. Uzavřené sterilujte 30 minut při 85 °C.

Více o rebarboře

Co jste možná nevěděli...

  • Rebarbora pochází z Číny. Do Evropy se dostala až v 15. století.
  • Nejedná se o ovoce, jak by se podle způsobu použití mohlo zdát, ale patří mezi zeleninu.
  • Přidává se do sladkého pečiva, salátů, připravují se z ní džemy, zavařeniny i rosoly.
  • V kuchyni se využívají pouze řapíky, které je třeba vždy tepelně opracovat. Listy rebarbory se nekonzumují (obsahují hodně kyseliny šťavelné).
  • Rebarbora je vhodná při redukční dietě a má lehce projímavé účinky.
  • Obsahuje větší množství vitaminu B1, vápníku, draslíku a také užitečnou vlákninu.

Jak na rebarboru

  • Používejte pouze mladé, pevné, růžové až načervenalé řapíky.
  • Když je zlomíte, měla by z nich vytéct míza.
  • Rebarboru vždy oloupejte.
  • Připravujte ji raději v plastových nebo keramických mísách, ve styku s kovem totiž oxiduje.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 5/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…