Tip na víkendové menu pro dva

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Představte si, že máte s partnerem den jen pro sebe. Překvapte ho v sobotu či v neděli něžným obědem, za který vás bude ještě víc milovat.

Cibulačka se sýrovými krutony

2 porce - příprava: 35 minut

* 200 g cibule
* 50 g másla
* mletý pepř
* 1 snítka tymiánu
* 1 lžíce krupicového cukru
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce hladké mouky
* 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
* sůl
* 4 kolečka bagety
* 2 lžíce nastrouhaného sýra gruyère
* nasekaná petrželka

Cibuli oloupejte, překrojte na polovinu a nakrájejte na měsíčky. V hrnci rozehřejte máslo. Vsypte pepř a lístky tymiánu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte do zlatohněda. Zasypte cukrem a ještě krátce opékejte. Potom zalijte bílým vínem a nechte ho vyvařit. Zaprašte moukou a opět chvíli restujte. Nakonec zalijte vývarem nebo vodou a na mírném ohni nechte vařit 15 minut. Dosolte.

Kolečka bagety opečte nasucho na pánvi. Posypejte nastrouhaným sýrem a krátce zapečte v troubě pod grilem. Podávejte s horkou polévkou.


Dušené telecí s houbovým ragú

2 porce - příprava: 30 minut

* 2 plátky telecí pečeně
* sůl
* špetka barevného pepře
* 50 g másla
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 2 stroužky česneku
* 100 ml kuřecího vývaru
* 2 lžíce nasekané petrželky
* 200 g čerstvých hub
* 1 šalotka

Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. V hluboké pánvi rozehřejte máslo s olejem a plátky na něm opečte z obou stran. Jeden stroužek česneku rozmáčkněte a přidejte k masu. Podlijte teplým vývarem, zaklopte a duste asi 20 minut doměkka. Nakonec přidejte petrželku.

Houby očistěte. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Zbylý stroužek česneku oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrůlku rozpusťte zbylé máslo, vsypejte šalotku s česnekem. Nechte zesklovatět a přidejte houby. Osolte a duste 5 minut. Plátky masa na talíři doplňte houbovým ragú, pokapejte šťávou vydušenou z masa.

Náš tip: Jako přílohu podávejte fazole se zeleninou či parmazánové pyré (viz níže), špecle nebo dušenou rýži.


Příloha na výběr:

Fazole se zeleninou a parmazánové pyré

2 porce - příprava: 30 minut

NA FAZOLE SE ZELENINOU:
* 200 g vařených fazolí
* 1/2 mrkve
* 1/2 stonku řapíkatého celeru
* 1/2 malé cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 plátky pancetty
* 5 rozkrojených cherry rajčátek
* 100 ml kuřecího vývaru

NA PARMAZÁNOVÉ PYRÉ:
* 4 střední brambory
* sůl
* 100 ml smetany
* 25 g másla
* 50 g parmazánu na ozdobu
* zelená nať cibulky
* plátky parmazánu

Fazole si předem uvařte doměkka. Zeleninu, cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou pancettu s česnekem a cibulí. Přidejte zeleninu a opékejte dozlatova. Nakonec vsypte vařené fazole a rajčátka. Podlijte vývarem a duste doměkka, až se vše spojí do husté konzistence.

Na pyré oloupejte brambory a nakrájejte na kousky. V hrnci je zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Uvařené brambory slijte. Do hrnce s bramborami přidejte smetanu a máslo. Krátce zahřejte a rozmixujte na hladké pyré. Vmíchejte parmazán. V misce ozdobte natí zelené cibulky.


Pusinky s malinovou omáčkou

4 kousky - příprava: 75 minut + chladnutí

* 2 bílky
* 50 g krupicového cukru
* 50 g moučkového cukru
* 50 g jemně mletých mandlí
* 2 lžičky citronové šťávy

NA OMÁČKU:
* 100 g malin
* 25 g krupicového cukru

Bílky s krupicovým cukrem vyšlehejte na pevný sníh. Pak do něj opatrně vmíchejte moučkový cukr s mandlemi a citronovou šťávou. Troubu předehřejte na 120 °C. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte ze sněhové hmoty čtyři kopečky. Lehce je lžící rozetřete a do středu udělejte důlek. Pečte při 120 °C asi 60 minut. Pak troubu vypněte a pusinky v ní nechte do vychladnutí.

Většinu malin vložte do kastrůlku s cukrem a rozvařte je na omáčku. Pusinky dejte na talíře, do důlku vlijte omáčku a ozdobte je zbylými čerstvými malinami.

Náš tip: Místo malin můžete použít jiné ovoce, podle chuti a fantazie, nebo pusinky naplnit kakaovým krémem.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…