Tipy na dobroty na váš rošt

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Předpověď na víkend slibuje krásné počasí, a tak přinášíme další várku receptů pro vaši zahradní párty. Na rozpáleném grilu nemusíte připravovat jen plátky masa a klobásky. Vyzkoušejte třeba marinovaná žebra, papriky či žampiony.

Grilované jehněčí kotletky se salátem

4 porce - příprava: 35 minut + marinování

* 1500 g jehněčího hřbetu s kostí

MARINÁDA:
* 2 stroužky česneku
* po 1 lžičce římského kmínu a koriandru
* 1 sušená chilli paprička
* 1 lžička vinného octa
* 1 lžíce oleje
* sůl a pepř

SALÁT:
* po 1 hrsti polníčku a listů ředkvičky
* 1/2 zeleného salátu
* 1 chilli paprička
* květy pažitky
* 50 ml olivového oleje
* 1 citron
* sůl a pepř

Kotletky očistěte. Rozdrťte česnek, kmín, koriandr a chilli, přilejte ocet a olej a vše utřete na marinádu, kterou kotletky potřete a nechte je marinovat.

Těsně před pečením osolte a opepřete. Kotletky opékejte na pánvi s olejem z každé strany 3 minuty a nechte chvíli dojít v troubě.

Saláty omyjte, přendejte do mísy, přidejte nasekanou chilli papričku, květy pažitky a zakápněte olejem a citronovou šťávou. Osolte a opepřete. Podávejte s kotletkami.

Jehněčí kotletky

Maso z mladých ovcí ve věku do půl roku je velmi oblíbené zejména na Balkáně a na Blízkém východě. U nás je dnes pozapomenuté, což je škoda, protože nabízí spoustu možností úpravy nejen na gril.


Grilované papriky se šunkou

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 červené papriky
* 150 mozzarelly
* 200 g šunky
* 3 šalotky
* 1 svazek máty
* sůl a pepř
* 8 plátků malého arabského chleba

Celé papriky opečte na grilu ze všech stran, až se na nich vytvoří černé puchýřky. Potom je nechte zapařit v igelitovém sáčku, oloupejte je, nechte vychladnout a pak naplňte plátkem mozzarelly.

Položte je na plátek šunky, lehce osolte a opepřete. Šunku přehněte přes papriku a pak vše propíchněte špejlí. Naplněné papriky krátce opečte na grilu spolu s chleby.

Mezitím připravte salsu. Šalotku oloupejte a nasekejte nadrobno. Mátu nasekejte najemno a smíchejte se šalotkou. Grilované papriky položte na opečené chleby a podávejte společně se salsou.

Papriky

Tato sladká šťavnatá zelenina je ideální na letní grilování. Nejlepší je pro tento účel červená nebo žlutá, zelená se pro tuto úpravu nehodí. Nechte slupku zčernat a po chvíli oloupejte.


Chlebové loďky se sýrem a slaninou

4 porce - příprava: 40 minut + kynutí

TĚSTO:
* 400 g hladké mouky
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 lžíce krystalového cukru
* 4 g sušeného droždí

NÁPLŇ:
* 150 g slaniny
* 350 g uzeného sýra oštiepok
* 100 ml olivového oleje
* 450 g cherry rajčátek (různé barvy)
* čerstvá majoránka

Do mísy dejte mouku, sůl, cukr, droždí a promíchejte. Přilejte 325 ml vlažné vody a umíchejte vláčné těsto. Nechte ho kynout 45 minut.

Po nakynutí těsto rozdělte na menší bochánky o velikosti asi 90 g. Ty rozválejte na placku, přidejte plátek slaniny a dva plátky sýra. Vše potřete olejem a obložte polovinou nakrájených rajčat. Pak těsto po stranách zahněte, aby se vytvořil okraj.

Chleby pečte na grilu pod poklopem, nejlépe na speciálním plechu na přípravu pizzy. Po upečení je obložte plátky čerstvých rajčat a posypte lístky majoránky.

Sýr oštiepok

Klasický slovenský mléčný výrobek z ovčího mléka, který se připravuje tradiční metodou za pomoci dřevěné formy a slaného nálevu. Je skvělý jen tak, k vínu, nebo jej můžete pozvat na grilovačku.


Žampiony plněné bylinkovou strouhankou a sýrem

4 porce - příprava: 35 minut

* 4–8 ks žampionů portobello
* sůl a pepř
* 50 g másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 150 g slaniny
* 1 malá žlutá cibule
* 1 větší stroužek česneku
* 100 g strouhanky
* snítka petržele, pažitky a tymiánu
* 50 g parmazánu

NA OZDOBU:
* výhonky hrášku a ředkvičky

Žampionům odlomte nožičky a nakrájejte je. Klobouky oloupejte, osolte a opepřete a do každého dejte plátek másla. Na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu, cibuli, česnek a nakrájené nožičky žampionů. Vše důkladně orestujte. Pak přisypte strouhanku a nasekané bylinky.

Směsí naplňte připravené klobouky žampionů. Gril zahřejte na střední teplotu. Rozložte na něj naplněné žampiony a grilujte je asi 10 minut, až budou měkké. Žampiony během grilování hodně pouští vodu, proto je dejte raději stranou žáru.

Před koncem posypte nastrouhaným parmazánem. Na talíři ozdobte čerstvými výhonky. Vyzkoušejte s nakládanou červenou řepou.

Žampiony portobello

Velké houby ideální na gril jsou chuťově velmi podobné hnědým žampionům. Jejich rozměry je předurčují k opékání na roštu, buď jako plněné, nebo třeba coby náhrada masa v hamburgeru.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Včera | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Včera | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 10 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…