Tipy na lehké polévky, které zasytí

| Autor: Jitka Rákosníková | Rubrika: Domácnost

Zima fandí poctivým jídlům, povánoční čas zase dietám. Díky našim promyšleným polévkám ideálně skloubíte oba požadavky. Jsou sytivé, zahřejí, uvařené jsou za chvilku a přitom rozhodně nejsou nudné. Připravte si hrnec!

Kuřecí eintopf

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 300 g brambor
* 2 cibule
* 1 stroužek česneku
* 300 g kuřecích prsíček
* 1 velká plechovka loupaných rajčat
* 2 lžičky hořčice
* 1 lžíce olivového oleje
* 1/2 svazku estragonu
* sůl, pepř a tabasko na dochucení

Omyté brambory se slupkou nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Opláchnuté a osušené maso nakrájejte na nudličky. Rajčata rozmačkejte vidličkou a promíchejte s hořčicí. Na rozehřátém oleji v hrnci zprudka osmažte maso, osolte a opepřete. Přidejte cibuli, česnek a brambory, krátce osmažte, přidejte rajčata a 1 hrnek vody, rozmíchejte, uveďte do varu a pak 15 minut povařte. Dochuťte, posypte nasekaným estragonem a podávejte s chlebem.

Sladká jablečná s rýží

Příprava: 40 minut

Na 4 porce:
* 400 ml netučného mléka
* 1/2 vanilky
* 90 g kulatozrnné rýže
* 20 g krupicového cukru
* 2 velká jablka
* 1/2 citronu

Mléko svařte. Vanilku rozřízněte a vyškrabejte dřeň. Spolu s kůrou vložte do mléka, vmíchejte rýži a 1 lžíci cukru a na mírném plameni povařte asi 30 minut, až rýže nabobtná. Jablka omyjte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kostičky. Se šťávou z citronu a zbylým cukrem je poduste asi 5 minut v kastrůlku a pak přimíchejte k rýži. Před podáváním vyjměte vanilku.
P. S.: Vanilku lze opláchnout, osušit a znovu použít.

Řepný bujon

Příprava: 10 minut

Na 4 porce:
* 100 ml šťávy z červené řepy
* šťáva ze 2 pomerančů
* 2 lžičky medu
* 100 ml minerálky
* kumquaty na ozdobu

Všechny přísady spolu dobře promíchejte. Podávejte ve sklenkách nebo v šálcích, ozdobených kumquaty.
Ty k této osvěžující studené „polévce“, plné vitaminů a minerálních látek, můžete přikusovat.

Bramboračka s kaštany

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 600 g brambor
* 100 g jedlých kaštanů, kuchyňsky upravených
* 800 ml zeleninového vývaru
* 100 g smetany ke šlehání
* 150 g žampionů
* 1 lžíce olivového oleje
* 4 snítky majoránky
sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení

Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, kaštany nahrubo nasekejte. Vývar uveďte v hrnci do varu a brambory v něm asi 10 minut povařte. Přidejte kaštany a vařte ještě 5 minut. Polévku nahrubo rozmixujte a promíchejte se smetanou. Osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Houby nakrájejte na plátky a osmažte je na rozehřátém oleji. Polévku podávejte s houbami a lístky majoránky.

Tip: Jedlé kaštany se dají sehnat v supermarketech už kuchyňsky upravené, to jest povařené, ve vakuovém balení. Použít můžete i pečené kaštany od pouličních prodejců. Pokud máte kaštany syrové, namočte je na chvíli do vody (tuhá slupka trochu změkne) a pak ji ostrým nožem nařízněte do kříže. Kaštany pak buď upečte v troubě, nebo povařte, asi 20 minut. Pak teprve můžete odstranit vrchní tuhou a vnitřní přiléhající slupku. Vlastní plod má příjemnou ořechově-moučnou chuť a obsahuje značné množství škrobu.

Počátek nového roku bývá příležitostí k rozhodnutím o zdravějším životním stylu a případném dietním režimu. To je zcela v pořádku, ale i nízkokalorický jídelníček by měl být vyvážený. Rozumná dieta nikdy neznamená hladovění! Denní příjem by měl činit asi 1500 kcal, kalorická hodnota uvedených polévek se pohybuje mezi 250 až 450 kcal.

Užitečné rady

Kalorie

Na obalech průmyslově vyráběných potravin je vždy uvedena kalorická hodnota a obsah tuku -stojí za to těmto informacím při nákupu věnovat pozornost! Nemusíte nicméně nakupovat jen zcela odtučněné produkty, protože ty většinou v oblasti chuti moc nebodují. Soustřeďte se spíš na ty se sníženým obsahem tuku.

Sladké

Ruku na srdce - zdá se vám reálné už nikdy neslupnout pralinku nebo kousek čokolády? Stanovte si realistické cíle a velmi sladké cukrovinky nahraďte třeba kouskem kvalitní tmavé čokolády nebo gumovými medvídky.

Tradice

Ani při dietě nemusíte rezignovat na svá oblíbená jídla, stačí je jen trochu vylehčit. Na smažení obvykle stačí půl až jedna lžíce oleje, část oleje v zálivce můžete nahradit vývarem, místo šlehačky použijte méně tučnou smetanu nebo zahuštěné mléko.

Metody

I způsob kuchyňské úpravy, jako je dušení či vaření v páře, může značně snížit počet kalorií!

Další recepty na skvělé polévky najdete v časopise F.O.O.D. 1/2013.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 1/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…