Tipy na sýrové dobroty

| Autor: Tomáš Babinec | Rubrika: Domácnost

Víte, jak proměnit obyčejné jídlo v koncert? Přidejte sýr. Ten propojí všechny chutě, dodá pokrmu eleganci i aroma a váš jazyk zažije báječnou symfonii chutí.

Vepřové kotlety s hořčicí a sýrem feta

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 vepřové kotlety (po 200 g)
* 1 lžička olivového oleje
* sůl a pepř
* 50 g másla
* 1 střední pórek
* 2 dl kuřecího vývaru
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 2 lžíce celozrnné hořčice
* 150 g crème fraîche
* 100 g sýra feta
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžičky citronové šťávy
* 0,5 dl suchého bílého vína
* svazek fazolových lusků

Kotlety zlehka roztlačte rukou, osolte a opepřete. Na trošce oleje opečte z obou stran dozlatova. Na druhé pánvi rozpusťte máslo a na něm opečte nadrobno nakrájený pórek. Přilijte vývar a obě hořčice. Promíchejte a povařte 2 minuty.

Potom směs podlejte crème fraîche, přidejte rozdrobený sýr feta, cukr a citronovou šťávu. Vařte společně asi 5 minut. Přidejte opečené vepřové kotlety, podlijte vínem a nechte na mírném ohni probublávat ještě 6–7 minut. Hotové kotlety podávejte s lehce povařenými fazolovými lusky.


Lasagne s ricottou a brokolicí

4 porce - příprava: 60 minut

* 10–12 plátků lasagní
* 75 g másla
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 2–3 dl plnotučného mléka
* sůl
* muškátový oříšek
* 1 brokolice
* 500 g ricotty
* pepř
* 10 lžic parmazánu

Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě připravte lasagne podle návodu na obalu. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte hladkou moukou a připravte zlatavou jíšku. Tu za stálého míchání zalijte mlékem, přidejte špetku soli a muškátového oříšku a provařte, až vznikne hladký bešamel. Pokud je moc hustý, přilijte trochu mléka.

Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a povařte asi 5–10 minut v osolené vodě. Pak ji sceďte a nakrájejte na kousky. V míse smíchejte ricottu a brokolici. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Na dno zapékací mísy nalijte trochu oleje, přidejte vrstvu lasagní a na ně rovnoměrně rozetřete směs sýra a brokolice. Na ni přidejte vrstvu bešamelu a opět překryjte těstovinami. Vrstvy pravidelně opakujte, poslední by měl tvořit bešamel. Ten ještě posypte parmazánem. Připravené lasagne pečte asi 30 minut dozlatova.


Sýrový koláč s restovanou paprikou

forma o Ø 26 cm - příprava: 60 minut

* 300 g hladké mouky
* 115 g másla
* 1 žlutá paprika bez jádřince
* 1 červená cibule
* olivový olej
* 50 ml smetany
* 4 vejce
* 100 g strouhaného čedaru
* 70 g strouhaného parmazánu
* 1/4 lžičky soli
* 1/4 lžičky pepře
* hrst černých oliv

Troubu předehřejte na 200 °C. Z mouky a másla připravte těsto (viz recept “Rajčatový quiche“). Papriku s cibulí nakrájejte na silnější proužky. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje orestujte papriku a červenou cibuli.

V míse smíchejte smetanu, vejce, sýry, sůl a pepř. Směs nalijte do formy vyložené připraveným těstem. Navrch přidejte papriku s cibulí, posypte olivami a pečte 40–50 minut. Nechte chvíli odstát a pak nakrájejte na osminy.


Kuřecí kapsy se sýrem cottage

4–6 porcí - příprava: 60 minut

* 6 kuřecích prsou s kůží
* sůl a pepř
* šťáva a kůra ze dvou citronů
* 30 g másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce nasekané pažitky
* 3 stroužky česneku
* 125 g slaniny
* 250 g sýra cottage

Prsa osolte a opepřete, potřete citronovou kůrou a citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem a osmažte pažitku s utřeným česnekem a slaninou. Nechte vychladnout a přidejte cottage.

Prsty udělejte pod kůží kapsu, naplňte nádivkou a spojte párátkem. Dejte na plech, zakapejte olivovým olejem a posypte citronovou kůrou. Pečte 10 minut na 200 °C a pak při teplotě 180 °C asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…