Tipy & triky pro zavařování

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Jistěže si můžete koupit kompot nebo nakládané okurky v obchodě a výbornou marmeládu na trhu, ale ty domácí bývají přece jen nejchutnější. Nemusíte se bát, že se vám nepovedou. S námi to bude hračka. Stačí kvalitní suroviny, pár skleniček a troška fantazie.

Tipy & triky pro zavařování

Správná hustota

Poznat, jestli je marmeláda už dost tuhá, je snadné. Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zkusíte s ním zahýbat. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci. Pokud je moc tekutá, přidejte želírovací cukr nebo lžičku kyseliny citronové.

Kam s tím?

Skleničky a víčka pečlivě umyjte a nechte uschnout. Nemusíte používat nutně jen klasické zavařovačky, ale třeba na želé nebo marmelády se skvěle hodí například skleničky od dětské výživy. Přesvědčte se ale, že víčka dobře těsní – počítejte s tím, že je budete hned po naplnění otáčet dnem vzhůru.

Jak naložit s pěnou?

Pěnu, která se při vaření ovoce s cukrem tvoří na povrchu, průběžně sbírejte. Nejenže nevypadá dobře, ale také může snížit trvanlivost zavařeniny.

Snadné plnění

Při plnění sklenic používejte přiměřeně velký trychtýř, který vám usnadní a urychlí práci. Sklenice by neměly být vystavovány extrémním teplotním šokům, protože hrozí jejich prasknutí. Nepoužívejte ani ty, které jsou naprasklé nebo mají odlomený kraj, špatně by těsnily.

V čem zavařovat?

Připravujete-li domácí kompot z čerstvého ovoce (meruňky, švestky, broskve), musíte obsah sklenic zavařit neboli sterilovat. K tomu slouží speciální zavařovací hrnce s teploměrem, ale klidně si vystačíte i s větším kastrolem nebo můžete použít elektrickou či plynovou troubu.

Rychle z tepla

Po skončení sterilace je nutné sklenice vyndat ze zavařovací trouby a nechat vychladnout – kdyby bylo ovoce vystaveno působení tepla příliš dlouho, zratilo by zbytečně konzistenci, tvar i barvu.

Kde skladovat?

Domácí kompoty a zavařeniny uchovávejte ideálně v chladu a na temném místě. Pokud nemáte sklep, postačí i spíž nebo skříň na potraviny. Vyhýbejte se ale extrémně nízkým nebo vysokým teplotám. Po otevření je skladujte v ledničce a spotřebujte v co nejkratší době.


Co zavařovat?

Prakticky všechno, co vám roste na zahradě nebo dostanete od příbuzných z venkova. Méně zralé ovoce má více pektinů, takže budou marmelády hezky tuhé; zralostí je ztrácí, ale zase je sladší. Vybírejte zásadně zdravé, nenahnilé a nenatlučené plody. Švestky, meruňky apod. vypeckujte. Menší plody nebo ty, které jdou hůř zbavit pecky, můžete napřed trochu rozvařit, pak propasírovat přes cedník a pokračovat ve vaření s cukrem nebo želírovacím cukrem.

Náš TIP: Domácí džemy, kompoty nebo šťávy jsou také skvělým jedlým dárkem. Vyhrajte si s jejich dekorací a ozdobte víčko kouskem látky, kterou převážete provázkem nebo stužkou. Můžete si vyrobit i vlastnoruční etikety nebo do jejich tvorby zapojit děti.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

6 tipů, kam v kuchyni uložit jídlo, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

17. 11. | S potravinami si není radno zahrávat, pokud je nechceme vyhodit nebo si jimi zkazit žaludek. Když…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dnes | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…