To nejlepší z jablek - vyzkoušejte neobvyklé recepty

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

Sezóna jablek právě vrcholí, a proto vám přinášíme dva zajímavé recepty právě z tohoto chutného ovoce. Pokud chcete pro návštěvu přichystat něco neotřelého, obvyklý štrúdl nahraďte třeba Jablíčky v pivním županu nebo Jablíčky v županu se žloutkovým krémem. Pak už zbývá jen popřát dobrou chuť.

Jablíčka v pivním županu



Na 4 porce, Příprava: 30 minut

4 malá jablka, oloupaná, pokrájená na asi 1cm silné kroužky
2 lžíce cukru
několik lžic calvadosu nebo jiného aromatického alkoholu
1 hrnek hladké mouky
1/4 lžičky soli
kousek droždí
několik lžic zvětralého piva
několik lžic jablečné šťávy
1 lžíce olivového oleje
sníh z 1 bílku
rostlinný olej na smažení
moučkový cukr na poprášení
meruňková zavařenina (k podávání)

Jablka nechte v misce macerovat v alkoholu s cukrem. Do prosáté mouky se solí přidejte droždí, pivo, šťávu a olej, umíchejte hladké těstíčko a nechte 4 hodiny stát. Je-li třeba, před přípravou ještě nařeďte pivem. Vmíchejte sníh.

Kroužky jablek namáčejte v těstíčku a smažte dozlatova ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Podávejte poprášené moučkovým cukrem, případně s domácí zavařeninou.

Know-how
Na obalování a smažení můžete použít smažicí košíček. Kroužky do něj naskládejte, i s košíčkem ponořte do těstíčka, vyjměte, nechte trochu okapat a hned košíček vložte do vroucího oleje v kastrolu nebo ve fritéze.


Jablíčka v županu se žloutkovým krémem



Na 4 porce, Příprava: 20 minut + marinování

4 větší pevná jablka
sklenka bílého vína
hladká mouka na poprášení
tuk na smažení na krém
250 ml 30% smetany
6 žloutků
po 1 lžíci mletých mandlí a hladké mouky
kůra z 1 citronu
moučkový cukr na poprášení

Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve vyšší vrstvě tuku osmažte dozlatova. Suroviny na krém promíchejte v kastrůlku a na mírném plameni uvařte hustý krém. Vmíchejte citronovou kůru a podávejte k jablíčkům poprášeným moučkovým cukrem.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…