Tradice novoročního menu + recept!

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: Domácnost

Kdo by neznal starou českou pranostiku Jak na Nový rok, tak po celý rok. Co to pro nás ale znamená? Novoroční menu je v podstatě odpovědí na to, co v následujícím roce nechceme a po čem naopak velmi toužíme.

Tradice novoročního menu + recept!

Rozhodně nechceme být chudší než v roce předešlém, takže nepřipravujeme ke slavnostnímu novoročnímu obědu pernatou drůbež, protože jinak „by nám peníze uletěly“. Královnou našeho svátečního stolu na 1. ledna se naopak stává zdánlivě velmi prostý pokrm - čočka na kyselo. Její přítomnost a požití v našich očích symbolizuje hojnost finančních prostředků i v roce následujícím, neboť její ploché placičky připomínají penízky.

Naše majetkové touhy tento den dokonce jdou ruku v ruce s požadavky výživových poradců, kteří velmi lobbují za více luštěnin v naší stravě.

Trocha historie

Poslední prosincový den je zasvěcen památce papeže Silvestra I. Východní církve slaví Silvestra až 2. ledna. Původně se tento svátek nespojoval se žádnými zvyky a obyčeji. Dobré pověsti oslavám posledního dne v roce příliš nedodal ani jejich pohanský původ. Ve starém Římě je prý provázelo bujaré a nevázané veselí hodně připomínající současné silvestrovské „oslavy“.

Silvestrovská noc získala na významu až v průběhu 16. století, kdy byl ve většině západokřesťanských zemí přijat gregoriánský kalendář.

Náležitý drajv silvestrovským oslavám dal až hospodářský rozvoj a mohutný nástup pyrotechniky ve století devatenáctém.

Silvestrovské a novoroční obyčeje se dlouho udržovaly hlavně na venkově. Do každé chalupy chodily ženy, jimž se říkalo ometačky, které symbolicky ometly plotnu, aby kamna po celý rok dobře hořela. Na Nový rok také žádná rozumná hospodyňka neprala a nevěšela prádlo, neboť by to do roka věstilo smrt někoho blízkého.

Některé zvyky a obyčeje se ale udržely až dodneška a my bychom si je mohli nejen připomenout, ale také dodržet. Před koncem roku bychom měli svým přátelům rozeslat novoročenky, řečené péefky (P. F. - z francouzského pour féliciter - pro štěstí), jejichž původ se přičítá českému šlechtici, nejvyššímu purkrabímu, hraběti Karlu Chotkovi, a jež jako mnoho užitečných vynálezů vznikly vlastně z lenosti. Aby se vyhnul mnoha zdvořilostním novoročním návštěvám, rozeslal všem kartičky s obrázkem a přáním šťastného nového roku.

Na silvestra bychom se pak měli náležitě připravit, vše uklidit, zbavit se restů a první den nového roku odpočívat a být na sebe milí, neboť se říká: „Jak na Nový rok, tak po celý rok!“

Samozřejmě si nezapomeňte uvařit čočku. Jestli se vám splní to, co se o ní a jejím novoročním podávání tvrdí, za to neručíme, ovšem za zdravotní přínos tělu zmučenému svátečním mlsáním rozhodně dáváme ruku do ohně!

Místo tymiánu a bobkového listu můžete čočku okořenit mletým pepřem a trochou nastrouhané citronové kůry.

Čočka na kyselo se sázeným vejcem

Na 4 porce, Příprava: 30 minut + namáčení

500 g čočky 50 g sádla 1 středně velká cibule 40 g hladké mouky asi 250 ml zeleninového vývaru 1 bobkový list trochu tymiánu sůl, ocet nebo citronová šťáva na dochucení 4 vejce 1 lžíce másla cibule pokrájená na kroužky a dozlatova osmažená na sádle na dozdobení Přebranou čočku opláchněte a namočte asi na 2 hodiny do studené vody. Pak ji v téže vodě zakrytou uvařte s bobkovým listem doměkka.

Na sádle nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Podlijte ji trochou vývaru z čočky nebo zeleninovým vývarem a spolu s tymiánem krátce, asi 3 minuty, povařte. Poté přidejte uvařenou čočku, okyselte octem nebo citronovou šťávou, osolte, promíchejte a ještě chvíli povařte.

Lívanečník lehce potřete rozpuštěným máslem, vyklepněte do něj vejce a usmažte je. Podávejte spolu se zlatavou cibulkou k dušené čočce.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…