Tradiční recepty z regionů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

V každém koutě naší země objevíte nějakou regionální specialitu, kterou prostě musíte ochutnat. Nebo si ji rovnou sami uvařte.

Šumavská kyselka

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 l podmáslí sůl a pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 vejce 2 lžíce másla
  • 1 hrst nasekaného kopru
  • 4 vařené brambory ocet nebo citron

Podmáslí zahřejte na 80 °C, přidejte sůl, pepř a kmín. Vmíchejte rozšlehaná vejce, máslo a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Odstavte a vmíchejte kopr a na kostičky nakrájené vařené brambory. Dochuťte octem nebo citronem.


Horácký pstruh se zeleninovou omáčkou

4 porce - příprava: 40 minut

  • 8 filetů ze pstruha
  • 2 šalotky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 4 lžíce másla
  • 200 ml rybího (nebo zeleninového) vývaru
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 2 bobkové listy sůl a pepř
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 jarní cibulky růžový pepř
  • 800 g brambor typu B
  • 1/2 lžičky mletého kmínu

Filety osolte a opepřete. Očištěnou nadrobno nakrájenou šalotku a kořenovou zeleninu orestujte na 2 lžících másla, podlijte vývarem, vínem, přidejte bobkový list a vložte filety. Nechte pomalu dusit přiklopené asi 15 minut. Ryby vyjměte. Pokud je to nutné, zvyšte teplotu, abyste zredukovali zeleninu. Odstavte a propasírujte se zbylým vývarem, dochuťte solí a pepřem.

Na zbývajících 2 lžících másla orestujte na malé kostičky nakrájenou anglickou slaninu, přidejte nasekanou jarní cibulku a čerstvě mletý růžový pepř. Brambory uvařte v osolené vodě s trochou kmínu doměkka. Slijte je, rozšťouchejte a vmíchejte k nim okořeněnou orestovanou slaninu a cibulku. Pokud je třeba, dochuťte solí. Podávejte s filety přelitými zeleninovou omáčkou.


Valašské podlistníky

4 porce - příprava: 40 minut

  • 200 g brambor typu B vařených ve slupce
  • 400 g syrových brambor typu B
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • zelné listy
  • máslo na potření
  • olej na smažení

Vařené brambory oloupejte a smíchejte se syrovými bramborami nastrouhanými nahrubo, ze kterých jste vyždímali tekutinu. Přidejte mléko, vejce, mouku, sůl, pepř, kmín a promíchejte. Zelné listy zbavte košťálu a potřete je rozehřátým máslem. Na rozpálený olej nalijte tenkou vrstvu těsta velikosti listu, navrch položte list a polijte další tenkou vrstvou těsta. Podlistníky smažte z obou stran dozlatova.


Slovácký krupicový nákyp

1 forma o průměru 24 cm - příprava: 60 minut

  • 3 větší jablka
  • 12 sušených švestek
  • 3 lžíce přírodního cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • mletá skořice
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 hrnek pšeničné krupice
  • + na vysypání špetka soli
  • máslo na vymazání formy

Jablka zbavte jádřince a i se slupkou nakrájejte na kostičky, sušené švestky rozpulte. Smíchejte je s dvěma lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a skořicí. V hrnci za stálého míchání povařte mléko s krupicí, jednou lžící cukru a špetkou soli do konzistence kaše. Formu vymažte máslem a vysypejte krupicí. Na dno rozprostřete polovinu krupicové kaše, vyskládejte na ni směs z jablek a švestek, navrch dejte zbývající část kaše a ještě zasypte mletou skořicí. Pečte v předehřáté troubě při 170 °C dozlatova, asi 40 minut.


Slezský zelný guláš

4 porce - příprava: 3 hodiny

  • 2 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 500 g předního hovězího masa
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1/2 plechovky loupaných rajčat
  • 1 lžička krupicového cukru na dochucení
  • 6 velkých brambor typu B
  • 1 menší hlávka zelí

Na sádle orestujte dohněda nadrobno nasekanou cibuli, vmíchejte na malé kostky nakrájené maso, osolte, opepřete a přidejte kmín a nasekaný česnek. Restujte, dokud se neodpaří šťáva z masa. Poté zaprašte moukou, krátce orestujte, přidejte papriku a podlijte vývarem. Vmíchejte loupaná nasekaná rajčata, dochuťte cukrem a vařte maso doměkka. Potom přidejte na malé kostky nakrájené brambory a zelí, vařte do změknutí.

Dochuťte solí a pepřem, popřípadě ještě doslaďte. Guláš podávejte s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.

Náš TIP: Do guláše můžete nakonec vmíchat 100 g zakysané smetany nebo 4 lžíce smetany ke šlehání.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…