Třešňové dobroty

| Autor: Hana Kubíčková | Rubrika: Domácnost

Klasické české ovoce, které chutná v teplém i studeném provedení. Máme pro vás tři úžasné recepty, kterým určitě neodoláte.



Třešňový závin s mákem

1 kg třešní
150 g polohrubé mouky
sůl
1 lžička octa
1 vejce
2 lžíce oleje
150 g máku
100 g krystalového cukru
70 g másla
mouka na vál
tuk na vymazání plechu


Na vál prosejeme mouku,smícháme ji se solí a uděláme důlek. Do něj nalijeme olej a ocet, rozklepneme vejce a vypracujeme hladké těsto. Přiklopíme ho zahřátým hrncem a necháme 15 minut odpočinout. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále rozválíme na tenké pláty. Posypeme mákem,cukrem, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme vypeckovanými
třešněmi a zavineme. Závin přeneseme na vymaštěný plech, potřeme máslem a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Hotový závin pocukrujeme, necháme vychladnout a nakrájíme.



Třešňové taštičky

400 g třešní
1 balení bramborových
knedlíků v prášku
250 g měkkého tvarohu
1/4 lžičky mleté vanilky
1 žloutek
1–2 lžíce moučkového cukru
mouka na vál
kousek másla
cukr a tvaroh na strouhání


Třešně vypeckujeme. Tvaroh utřeme se žloutkem, vanilkou a moučkovým cukrem. Těsto připravíme podle návodu na obalu. Na pomoučněném vále ho tence rozválíme a vykrájíme kolečka o průměru asi 14 cm. Do středu každého
dáme lžičku tvarohu, několik třešní, kolečko přehneme na polovinu a okraje pevně přimáčkneme (můžeme je potřít bílkem, lépe se slepí). Připravené taštičky vložíme do vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Vyndáme je pomocí děrované naběračky, rozdělíme na talíře, posypeme jemně nastrouhaným
tvarohem, cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.



Chlazený třešňový dezert

4 vysoké kulaté máslové sušenky
120 g cukru moučka
225 g krémového sýra typu philadelphia nebo lučina
1,5 plátku želatiny nebo prášková želatina
v odpovídajícím množství
3 vaječné žloutky
225 ml smetany ke šlehání


Na dokončení:

8 polévkových lžic kompotovaných třešní, případně
třešňové marmelády
1–2 polévkové lžíce třešňové pálenky
pistáciové ořechy, nasekané

Želatinu připravíme podle návodu na obalu. Sušenku dáme na dno vhodné misky nebo sklenice, ve které budeme dezert servírovat. Sýr a polovinu cukru šleháme ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme připravenou želatinu a mícháme, až je směs hladká a jemná. Vyjmeme z vodní lázně a necháme chladit. Zatímco směs chladne, vyšleháme žloutky se zbylým cukrem do pěny a přidáme k sýrové směsi.Nakonec vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Směsí naplníme sklenice a necháme v ledničce několik hodin ztuhnout. Před podáváním promícháme třešně s třešňovicí, rozdělíme navrch dezertů, posypeme pistáciovými oříšky a ihned podáváme.

Tip: Pro děti samozřejmě vynechte pálenku a třešně podávejte jen tak nebo s trochou džusu či kompotové šťávy. V sezoně pokryjte vršek dezertu čerstvými vypeckovanými třešněmi nebo pikantnějšími višněmi.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…