Ty nejlepší recepty z Čech a Moravy

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Také vás při toulkách po vlasti baví koštovat to nejlepší, co který kraj nabízí? Vydejte se s námi po Čechách a Moravě za chutnými tradicemi.

Severní Morava – Slezsko

Slezský bigoš

4–6 porcí - příprava: 90 minut

* 500 g hlávkového zelí
* 3 lžíce sádla
* 1 větší cibule
* 500 g vepřového masa
* 2 lžíce sladké mleté papriky
* 100 ml červeného suchého vína
* pepř a sůl
* 2 bobkové listy
* 1 lžíce kmínu
* 500 g uzeného bůčku
* 500 g kysaného zelí
* 2 lžíce sušené majoránky
* 100 g sušených švestek
* 1 pikantní klobása (ne papriková)

Z hlávkového zelí odstraňte košťál a nakrájejte ho na tenké plátky. Povařte v osolené vodě asi 10 minut. Potom sceďte a nechte okapat.

Na sádle orestujte nasekanou cibuli a přidejte na kostky nakrájené vepřové maso. Orestujte ho, odstavte z plotny a zaprašte paprikou. Zalijte vínem. Je-li potřeba, podlijte troškou vody. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list, kmín a duste pod pokličkou do poloměkka, asi 45 minut.

Poté přidejte nakrájený bůček, kysané zelí a majoránku a poduste ještě asi 15 minut. Nakonec vmíchejte vařené hlávkové zelí, sušené švestky a klobásu na kolečka. Krátce povařte a podávejte s chlebem. Můžete dochutit cukrem a zakysanou smetanou.


Vysočina

Domácí perník

1 menší pekáč - příprava: 60 minut

* 3 vejce
* 4 lžíce másla
* 2 lžíce krupicového cukru
* 200 g medu
* 500 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 2–3 lžičky čerstvě rozdrcené směsi anýzu, badyánu, skořice a hřebíčku
* 80 g hrubě mletých ořechových jader
* špetka soli
* máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
* marmeláda na potření

Oddělte žloutky od bílků. Do mísy dejte žloutky, máslo i cukr a vše utřete do světlé pěny. Do ní vlijte med, promíchejte a nakonec do těsta zapracujte směs mouky, prášku do pečiva, koření a ořechů.

Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, vmíchejte ho do těsta a to přelijte do vymazaného a vysypaného vyššího plechu nebo pekáčku. Perník pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Po vychladnutí potřete marmeládou.


Východ – Český ráj

Bramborák s uzeným a česnekovou omáčkou

6 porcí - příprava: 50 minut + vaření masa

* 350 g uzeného masa
* 750 g brambor
* 150 ml polotučného mléka
* 1 vejce
* 4 stroužky česneku
* sůl a mletý pepř
* 2 lžičky rozemnuté majoránky
* 150 g hladké mouky
* sádlo nebo olej na smažení

OMÁČKA:
* 50 g másla
* 50 g hladké mouky
* 500 ml vývaru, nejlépe z kostí
* 5–7 stroužků česneku

Uzené maso vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a po 5 minutách slijte (vývar vylijte) a znovu dejte maso vařit. Vařte doměkka.

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Nechte je chvilku stát, až pustí vodu, a pak ji slijte. Přidejte mléko, vejce, rozetřený česnek, sůl, pepř, majoránku a nakrájené maso, promíchejte a přidejte mouku. Na tuku opečte bramboráky dozlatova.

Z másla a mouky udělejte jíšku a podlijte vývarem. Přidejte plátky česneku, sůl, pepř a vařte 15 minut. Bramboráky podávejte přelité omáčkou.


Jižní Morava

Dvojctihodné koláčky

20–25 koláčků - příprava: 50 minut + kynutí

* 250 g hladké mouky
* 250 g polohrubé mouky + na vál
* 25 g droždí
* 100 g krupicového cukru
* 250 ml plnotučného mléka
* 2 žloutky
* 150 g másla
* nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* špetka soli

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
* 200 g měkkého tvarohu
* 80 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 50 g rozinek

POVIDLOVÁ NÁPLŇ:
* 350 g švestkových povidel
* tuzemák podle chuti
* 50 g nasekaných mandlí
* žloutek s 2 lžícemi mléka na potření

Mouku prosejte do mísy, rozdrobte droždí, nasypte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. Zakryjte a dejte do tepla kynout.

Po 15 minutách přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, kůru, vanilkový cukr, sůl a zbylé mléko. Těsto vymíchejte, poprašte moukou, zakryjte a dejte kynout – těsto by mělo zdvojnásobit objem.

Mezitím si připravte náplně: ingredience na tvarohovou náplň smíchejte. Povidla rozmíchejte s tuzemákem.

Z těsta ukrajujte kousky, naplňte je tvarohovou náplní, zakulaťte a skládejte dál od sebe na plech s pečicím papírem. Nechte 10 minut kynout, pak udělejte prstem v každém bochánku důlek a naplňte povidlovou náplní, posypte mandlemi, okraje potřete žloutkem s mlékem a pečte při 180 °C dozlatova.

Západní Čechy

Štrachanda

4 porce - příprava: 75 minut

* 50 g sušených hub
* 3 vejce
* 6 lžic smetany 12%
* 120 g krupice
* 150 g škvarků
* 1 větší cibule
* 1/2 lžíce sádla
* sůl
* kmín
* majoránka
* mletý sušený zázvor
* 5–6 stroužků česneku
* máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku
* 600 g vařených brambor typu B

Houby namočte na půl hodiny do směsi vajec, smetany a krupice. Škvarky nakrájejte na kousky a spolu s pokrájenou cibulí je osmažte na sádle. Přidejte sůl a všechno koření a nechte ještě chvíli orestovat.

Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Brambory nakrájejte na plátky a polovinou z nich vyložte dno, na ně navrstvěte škvarkovou směs, přikryjte zbytkem brambor, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a 10 minut zapékejte. Pak do pekáčku nalijte houbovou směs a zvolna dopečte.


Střední Morava – Haná

Smažené tvarůžky s lepenicí

4 porce - příprava: 45 minut

* 8 olomouckých tvarůžků
* 8 plátků uherského salámu
* hladká mouka na obalení
* 1 vejce
* 2 lžíce polotučného mléka
* strouhanka na obalení
* olej na smažení

LEPENICE:
* 400 g brambor
* 1 střední cibule
* 2 lžíce sádla
* 400 g kysaného zelí
* 4 lžíce polotučného mléka
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce petrželky

Dejte vařit oloupané a nakrájené brambory do osolené vody. Mezi dvě kolečka tvarůžků vložte plátek salámu, spíchněte párátkem a obalte v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance.

Tvarůžky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku ze všech stran dozlatova. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte ji na sádle, přidejte okapané a překrájené zelí a poduste.

Uvařené brambory slijte, rozšťouchejte s horkým mlékem a vmíchejte podušené zelí. Nakonec vzniklou lepenici dochuťte solí a pepřem. Podávejte ji společně se smaženými tvarůžky a posypanou nasekanou petrželkou.


Jižní Čechy

Kapří hranolky

4 porce - příprava: 20 minut + marinování

* 600 g filetů z kapra (nejlépe s kůží)
* 3 vejce
* 2–3 stroužky česneku
* 1 lžička nadrceného libečku
* sůl a mletý pepř
* 200 g hladké mouky
* 1–2 lžičky mleté papriky
* olej na smažení

Rybí filety nakrájejte na proužky. Z vajec, utřeného česneku a libečku udělejte těstíčko, osolte je a opepřete a naložte do něj rybí kousky.

Po půl hodině je vyjměte, nechte okapat a obalte v mouce smíchané s paprikou. Hned po obalení je smažte dozlatova ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Podávejte je s uvařenými bramborami s kouskem másla. Sypejte petrželkou.


Severní Čechy

Kynuté myslivecké lívance

4–6 porcí - příprava: 35 minut + kynutí

* 50 g droždí
* 50 g krupicového cukru
* 650 ml plnotučného mléka
* 400 g hladké mouky
* 2 žloutky
* 1 lžíce oleje
* 1 vanilkový cukr
* špetka soli
* strouhaná kůra z 1/2 citronu
* olej a máslo na smažení
* marmeláda z lesního ovoce
* ušlehaná smetana 33%

Do větší užší nádoby rozdrobte droždí, přidejte cukr, část vlažného mléka a 2 lžíce mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Pak přidejte žloutky, olej, vanilkový cukr, sůl a kůru, promíchejte a přidejte zbytek mouky. Vzniklé řídké těsto důkladně vymíchejte a nechte na teplém místě pod čistou utěrkou asi hodinu kynout.

Rozpalte lívanečník (pokud nemáte, postačí i pánev), na směs másla a oleje nalijte těsto a opečte lívance z obou stran. Hotové lívance podávejte s marmeládou ozdobené kopečkem šlehačky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…