U šálku kávy s Petrou Veselou

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Domácnost

Vaří dobrou kávu a ráda si o kávě povídá. Baristka Petra Veselá patří ve svém oboru ke špičce. V Jílovém u Prahy provozuje kavárnu a galerii U zlatého korálku. Českou republiku pravidelně reprezentuje na Světovém šampionátu baristů.


Jakou kávu máte nejraději a kolik šálků kávy denně vypijete?
Káva je pro mne součástí každého dne a můj den kávou začíná. K snídani mám nejraději kávu s mlékem a další má káva přichází kolem oběda, kdy si ji většinou dávám jako sladkou tečku po jídle. Pro mne je nejdůležitější kávu si vychutnat. Ať v příjemném prostředí, s příjemnými lidmi a nebo jen tak přivonět, ochutnat a relaxovat. Většinou piji tak dva šálky denně a nejraději mám cappuccino.

Kdy jste uvařila svoji první kávu?
Asi měsíc před otevřením kavárny během školení o kávě. Absolvovala jsem jednodenní školení u Roberta Trevisana, seminář Od keře k espressu. Veškerou praxi jsem poté získala postupně v kavárně. Na soutěž jsem trénovala v běžném provozu a každodenní příprava kávy je mým nejlepším tréninkem a inspirací pro nové nápady i dnes.

Co Vás vedlo k myšlence stát se profesionální baristkou?
Náhoda. Původně jsem si přála mít cukrárnu, ale nakonec rozhodnutí o kavárně mi rozšířilo obzory a možnosti. Chtěla jsem zákazníkům vždy nabídnout to nejlepší. Proto všechna školení a soutěže.

Co je na přípravě dobré kávy to nejtěžší?
Vždy se jedná o osobitý přístup baristy. Je třeba umět dobře pracovat s kávomlýnkem, neboť káva (pražená neumletá zrnka) má tu vlastnost, že pohlcuje vlhkost. Proto záleží na prostředí, počasí a klimatu, v kterém kávu meleme. Velmi dobré znalosti kávovaru jsou asi stejně důležité jako mít správný porcelán a potom samotná příprava už není tak náročná. Správné espresso, připravované na profesionálním kávovaru, by mělo mít 7 g umleté kávy a mělo by obsahovat 20 –30 ml vody a téct 20-30 vteřin. Podávané v porcelánovém hrnečku, který dobře drží teplotu. Správně patří k espressu sklenička vody.



V čem spočívá tajemství dokonalé kávy?
Ve výběru kvalitní kávy, v pečlivosti při její přípravě.

Jak se pozná dobrý barista od ostatních? Kdo může o osobě říci, že je dobrý barista?
Dobrý barista Vám naservíruje kvalitní kávu. Správné espresso by mělo mít zhruba 20 – 30 ml, krásnou pěnu na povrchu s hnědými odlesky, na chuť by mělo být vyvážené. Správné cappuccino by mělo mít teplotu 70 °C, kompaktní pěnu s co nejmenšími bublinkami, pěnu 1 – 2 cm. Za tím vším se schovává umění profesionální práce s kávomlýnkem a kávovarem.

Jak hodnotíte kulturu pití kávy u nás?
Myslím, že je to rozhodně lepší než dřív, kdy byl nejpopulárnější ,,turek,, nebo co největší hrnek rozpustné kávy. Postupně se lidé zvykají na espresso a na nás baristech je, abychom jim ho co nejkvalitněji připravili a pomohli jim proniknout do světa kávy. Čeká nás ještě hodně práce.

Jak vnímáte trh a služby českých kaváren?
Otevírá se stále více kaváren, které nabízejí luxusní zařízení a krásné prostředí. Horší je to s kávou. Zatím málokde Vám připraví kvalitní espresso.

Jaké trendy pozorujete v konzumaci kávy ve vaší kavárně?
Postupem času si stále více lidí dává malé espresso. Je zajímavé, že se to více týká mužů. Ženy si nejčastěji dávají cappuccino a latté, často se nebojí experimentovat s různými příchutěmi.



Jaký je Váš osobní cíl?...cíl profesionální baristky?
Cílů a snů mám hned několik. V samotné práci chci připravit zákazníkovi co nejkvalitnější kávu, den co den. Proto se také účastním všech mistrovství a dalších soutěží. Snem asi každého baristy a mým největším cílem je Word barista championchip a prestižní umístění. …A můj životní sen je mít kavárničku u moře.

Jaké soutěže Vás v nejbližší době čekají?
V polovině února (15. – 17. února 2008) se účastním soutěže Mistr kávy, které proběhne na pražském Výstavišti v rámci veletrhu Top gastro. V dubnu poté přichází finále soutěže Latté Art a reprezentanti všech soutěží pak postupují na Mistrovství světa, které letos bude v červnu v Kodani.

Pokud by Vás čtenáři/posluchači rádi viděli při přípravě kávy, kam je můžete pozvat?
Každému ráda osobně připravím kávu v mé kavárně a galerii U zlatého korálku v Jílovém u Prahy. Zde jsem, jak se říká „doma“, už 3,5 roku. Pokud by pro někoho cesta do Jílového byla náročná, může za mnou přijít do Nespresso Boutique Baru do Pařížské ulice v Praze, kde s potěšením spolupracuji s týmem báječných baristů. Kompaktní systém Nespresso u mne splňuje náležitosti profesionálního baristy. Tento systém připraví velkou část práce za vás. Dokonalou kávu a vy se poté můžete více věnovat zákazníkům a třeba „latte art“ či povídání o kávě.


Zdroj: Weber Shandwick

Další články z rubriky

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…