Úroda chutí a barev. Skvělé recepty z malin, rybízu, cuket i paprik.

| Autor: redakce | Rubrika: Domácnost

Letní kuchyně se neobejde bez sladkých malin nebo pikantního rybízu. Ke slovu se hlásí i cuketa a paprika. Připravte si lahodné recepty z těchto plodin...

Košíčky s malinovým krémem a malinami

  • 8 formiček o prům. 10 cm
  • doba přípravy: 40 minut + odležení těsta

TĚSTO NA KORPUSY:
* 300 g hladké mouky
* 150 g másla
* 1 žloutek
* 2 lžíce vody

KRÉM:
* 200 g čerstvých malin
* 50 g krupicového cukru
* 250 g polotučného tvarohu
* 50 g malin na ozdobu
* 4 stonky meduňky

V míse smíchejte mouku a máslo. Přidejte žloutek a vypracujte těsto. Pokud je moc tuhé, přidejte 2 lžíce vody. Z těsta vytvořte bochánek, zabalte do fólie a dejte do ledničky na 30 minut.

Těsto vmáčkněte do formiček na košíčky a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte 15 minut. Nechte vychladnout.

Maliny s cukrem rozvařte, propasírujte a smíchejte s tvarohem na krém. Rozdělte do košíčků, ozdobte malinami a lístky meduňky.

Maliny

Šťavnaté bobulovité plody jsou skvělé jen tak z ruky do pusy hned po utržení, ale své nadšené fanoušky si získávají i v podobě marmelád či domácích šťáv. Kromě vynikající chuti nabízejí i zdravotní benefity. Využívají se třeba při vysokém krevním tlaku, zlepšují funkci střev nebo pomáhají snižovat vysokou horečku.

Polévka z červených paprik s paprikovou klobásou

  • 4 porce
  • příprava: 35 minut

* 4 červené papriky
* 2 stroužky česneku
* 1 l kuřecího vývaru
* 1/2 paprikové klobásy
* 1 lžíce olivového oleje

Troubu zahřejte na 250 °C. Papriky vložte do vyhřáté trouby a pečte je asi 15 minut, až bude slupka tmavá s puchýřky. Během pečení papriky obracejte. Poté je dejte do igelitového sáčku, nechte zapařit a lehce zchladnout.

Pak papriky oloupejte a zbavte semeníků. Překrájejte je, vložte do hrnce, přidejte nasekaný česnek, zalijte vývarem a krátce povařte. Potom vše rozmixujte.

Klobásu nakrájejte na kostičky a pomalu ji orestujte, až se vypeče většina tuku. Polévku rozdělte do misek, ozdobte kousky papriky a kostičkami klobásy.

Papriky

Krásně barevná zelenina, která přišla do Evropy v 19. století z Jižní Ameriky, nabízí nepřeberné množství chuťových variací. Využijete ji nejen čerstvou třeba do salátů, ale i pečenou, vařenou či grilovanou, s masem i do polévek. Obsahuje až třikrát více vitaminu C než pomeranč a další látky prospěšné zdraví.

Cuketové ragú s mletým masem a těstovinami

  • 4 porce
  • příprava: 30 minut

* 2 středně velké cukety
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 400 g mletého masa
* 2 stroužky česneku
* 4 stonky tymiánu
* 400 g těstovin
* sůl a pepř

Cukety omyjte a nakrájejte na kolečka. V pánvi zahřejte 2 lžíce oleje, vložte kolečka cukety a restujte asi 3 minuty. Orestované cukety přendejte do misky.

Šalotku oloupejte a nasekejte najemno. Vsypte na pánev se zbylým olejem a nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso, nadrcený česnek a lístky tymiánu. Osolte, opepřete a vše restujte ještě asi 10 minut.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vsypte těstoviny a uvařte je na skus. Uvařené těstoviny sceďte a dejte je do pánve k orestovanému masu. Přidejte orestované cukety, dochuťte a podávejte.

Cuketa

Vzhledem se sice podobá okurce, ale na rozdíl od ní se v kuchyni většinou upravuje tepelně. Díky tomu, že skvěle přijímá chutě, si můžete pohrát s kořením nebo ji kombinovat s česnekem. Výborná je plněná, hodí se také ke zjemnění těsta na litý koláč. Cuketa je zdrojem vitaminu A, využívá se i při hubnutí.

Rybízový koláč

  • asi 12 kousků
  • příprava: 60 minut

* 5 vajec
* 125 g másla
* 200 g krupicového cukru
* špetka soli
* 300 ml plnotučného mléka
* 400 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 400 g červeného rybízu
* 2 lžíce máslových sušenek
* 1 vanilkový cukr
* tuk a mouka na vymazání a vysypání pekáče
* moučkový cukr

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do šlehače se změklým máslem nakrájeným na kousky a krupicovým cukrem a šlehejte do pěny. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Mléko ohřejte, mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva.

Do žloutkové pěny vmíchejte mléko a mouku s práškem do pečiva. Pak zapracujte bílkový sníh. Do vymazaného a vysypaného pekáče rozetřete polovinu těsta. Rybíz obalte rozdrobenými sušenkami s vanilkovým cukrem. Dvě třetiny rybízu nasypte na těsto a zakryjte ho druhou polovinou těsta. Zbylý rybíz nasypte na povrch koláče.

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 45 minut. Špejlí vyzkoušejte, jestli je koláč hotový, a vyndejte jej z trouby. Nechte vychladnout. Sypejte moučkovým cukrem.

Rybíz

Někoho sice může odrazovat štiplavě kyselá chuť, ale rybíz prostě patří k prázdninám. Skvělý je do rychlých koláčů i ke zmrzlině, uchovat si jej můžete na zimu jako marmeládu. Vyzkoušejte i kompotovaný coby alternativu brusinek. Rybíz je zdrojem vitaminu C, zlepšuje imunitu i zažívání.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

Jablkový koláč, povidlové buchty: tradiční recepty jako od babičky

26. 11. 2015 | Na zpracování podzimní ovocné úrody jsou babičky skutečné expertky. Nechte se inspirovat jejich…

Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky

Nejlepší recepty z třešní: Babiččiny třešňové kuličky

18. 6. 2015 | Urodilo se vám letos opět velké množství třešní a nevíte co s nimi? Zkuste babiččiny kuličky. Jsou…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…