Uvařeno na víkend snadno a rychle

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Hledáte-li inspiraci na lahodný víkendový oběd, máme pro vás báječné čtyřchodové menu.

Ředkvičková polévka s ricottou

4 porce - příprava: 20 minut

* 1/2 malého pórku
* 2 svazky ředkviček
* 75 g másla
* 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
* 200 g ricotty
* sůl a pepř
* muškátový květ

Kus pórku (můžete ale použít i cibuli) nakrájejte na kolečka. Listy z ředkviček opláchněte. Na dně hrnce rozpusťte máslo a na něm osmažte pórek. Přidejte na kolečka pokrájené ředkvičky, ještě chvíli zpěňte a zalijte horkým vývarem. Vařte asi 5 minut, přidejte listy z ředkviček a vařte dalších asi 10 minut. Hotovou polévku rozmixujte dohladka, vmíchejte kelímek ricotty a dochuťte solí, černým pepřem a na špičku nože muškátovým květem.

Gratinované brambory se žampiony

4 porce - příprava: 70 minut

* 750 g brambor typu A
* 3–4 menší žampiony
* 1 velká mrkev
* 1 petržel
* 2 stroužky česneku
* 30 g másla
* 400 ml smetany ke šlehání 33%
* 200 ml plnotučného mléka
* sůl a pepř
* 1 bobkový list
* muškátový oříšek

Troubu zapněte na 170 °C. Brambory, žampiony, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Stroužek česneku rozkrojte a jeho řeznou stranou a následně i máslem vytřete zapékací misku. V pánvi rozehřejte polovinu zbylého másla a žampiony na něm krátce orestujte, až jim začnou zlátnout okraje.

V hrnci smíchejte smetanu, mléko, sůl a koření, přidejte brambory a asi 5 minut vařte, aby brambory nasákly tekutinu. Vmíchejte utřený česnek, žampiony, mrkev a petržel a vše přelijte do zapékací misky. Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem.

Marinované kotlety s fetou a salátem

2 porce - příprava: 25 minut + marinování

* 2 vepřové kotlety
* sůl a pepř
* 100 g fety nebo obyčejného ovčího sýra

MARINÁDA:
* 75 ml slunečnicového oleje
* 200 ml černého piva
* drcený kmín
* zázvor
* 2 stroužky česneku

SALÁT:
* 1 velká červená cibule
* 1 salátová okurka
* olivový olej
* sůl a pepř

Kotlety lehce pěstí naklepejte a z obou stran opepřete. Smíchejte všechny suroviny na marinádu (zázvor nastrouhejte, česnek prolisujte) a maso do ní aspoň na 2 až 3 hodiny naložte. Rozleželé maso osolte a opečte na zahradním grilu nebo v grilovací pánvi. Když maso otočíte, rozdrobte navrch ovčí sýr, aby se trochu rozpustil.

Pokud jej budete připravovat doma, můžete pánev ještě na chvíli vložit do trouby předehřáté na 220 °C nebo s horním grilem. Mezitím nakrájejte cibuli a okurku na kolečka a promíchejte s kapkou olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Kotlety podávejte s gratinovanými bramborami z předchozí strany a s okurkovým salátem.

Bruschetta s grilovanou zeleninou

4 porce - příprava: 25 minut

* 8 plátků ciabatty
* 2 malé (tenké) cukety
* 2–3 rajčata
* 2 papriky
* 150 g sýra feta
* snítka tymiánu
* olivový olej
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 220 °C. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte vypotit. Papriky zbavte semínek a nakrájejte i s rajčaty na kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte do něj cukety a papriky a 2 až 3 minuty restujte. Přidejte rajčata a restujte další asi 3 minuty, až bude všechna zelenina opečená do poloměkka.

Dochuťte solí, pepřem a lístky tymiánu. Mezitím na ploché pánvi nasucho opečte plátky ciabatty. Na ty navrstvěte směs zeleniny, posypte feta sýrem a dejte asi na 5 minut zapéct do trouby.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

7. 12. | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…