Uvařte si klasické české polévky: 5 nejlepších receptů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. Zahřeje po příchodu zvenku, zasytí i jako menší oběd nebo teplá večeře a chutná stejně, jako když jsme byli malí.

Kulajda

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 4 velké brambory typu B
* 2 hrsti sušených hub (nebo 100 g mražených hub)
* sůl a pepř
* 3 lžičky krupicového cukru
* 2–3 lžíce octa (podle chuti)
* 250 ml zakysané smetany
* 1 svazek čerstvého kopru (popř. nakládaný, pozor, je slaný!)
* 4 vejce

V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte jej moukou a vzniklou jíšku postupně zalijte a rozmíchejte ve vývaru. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, houby, sůl a pepř. Vařte asi 15 minut do změknutí brambor. Pak dochuťte cukrem a octem. Vmíchejte zakysanou smetanu a vařte asi 2 minuty. Nakonec přidejte najemno nakrájený kopr a odstavte z plotny. Podávejte se ztraceným vejcem nebo před přidáním smetany zavařte vejce přímo do polévky.


Bramboračka

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 3 lžíce másla
* sůl a pepř
* špetka drceného kmínu
* 1 velká cibule
* 1 lžíce hladké mouky
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 2 hrsti sušených hub (nebo 100 g mražených hub)
* 4 velké brambory typu B
* 3 stroužky česneku
* 1 hrst sušené majoránky

Očištěnou zeleninu nakrájejte na malé kousky a orestujte na lžíci másla. Přidejte pepř a kmín. V jiném hrnci na 2 lžících másla osmažte dozlatova nakrájenou cibuli, zaprašte moukou, nechte zezlátnout a potom zalijte třetinou vývaru. Směs rozmíchejte, přidejte orestovanou zeleninu a dolijte vývar. Vmíchejte houby (můžete je předem namočit), nakrájené brambory, česnek a sůl. Přiveďte k varu, dochuťte majoránkou a vařte asi 15 minut.


Česnečka

4 porce - příprava: 30 minut + vaření krup (asi 60 minut)

* 4 velké brambory typu B
* 1 lžíce sádla
* 2 bobkové listy
* 10 větších stroužků česneku
* 1,5 l kuřecího vývaru (případně hovězí či uzený vývar)
* 2 hrsti sušené majoránky
* sůl a pepř
* 100 g uvařených krup
* 100 g tvrdého nastrouhaného sýra

Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm brambory dozlatova. Poté vmíchejte bobkový list, česnek nakrájený na jemné plátky (pozor, nesmí se připálit, aby nezhořkl). Zalijte vývarem, přidejte majoránku, sůl a pepř. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a vařte, dokud nebudou brambory měkké, asi 10 minut. Přidejte uvařené kroupy, nastrouhaný tvrdý sýr a podávejte.

NÁŠ TIP: K česnečce se výborně hodí topinky či krutony ze staršího pečiva (rohlíky, housky, chléb), které nakrájíte a opečete na másle nebo sádle.


Dršťková polévka

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 400 g hovězích drštěk
* 3 hrsti sušené majoránky
* 1 l hovězího vývaru
* 0,5 l vývaru z drštěk
* 3 lžíce sádla
* 1 velká cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce sladké papriky
* 2 hrsti sušené majoránky
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř

Hovězí dršťky properte pod tekoucí vodou. Vložte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu, přidejte majoránku, která zmírní nechtěný odér drštěk. Vařte je 20 minut, sceďte, nalijte čistou vodu a tento postup opakujte třikrát. Po třetí výměně vody nechte dršťky vařit do změknutí, bude to trvat asi 45 minut. Dejte si stranou půl litru dršťkového vývaru.

Dršťky nakrájejte na proužky. V hrnci rozpusťte sádlo a orestujte na něm najemno nasekanou cibulku. Zaprašte hladkou moukou, do vzniklé jíšky přidejte papriku a zalijte třetinou hovězího vývaru. Vzniklou směs rozmíchejte, dolijte zbytek vývaru, včetně toho z drštěk. Přidejte najemno nakrájený česnek, sůl, pepř a uvařené dršťky. Polévku přiveďte k varu, dochuťte majoránkou a vařte ještě asi 20 minut.

NÁŠ TIP: Pro ty, kteří se nedovedou s pravou dršťkovkou „skamarádit“, máme tip na náhradní variantu: místo drštěk vmíchejte do polévky orestovanou nakrájenou hlívu ústřičnou.


Kuřecí polévka

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 1 kg kuřecího masa na vývar (skelet, kuřecí křídla, kuřecí krk)
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* sůl a pepř
* 1 stroužek česneku
* 2 stonky velkolisté petržele
* 1 bobkový list
* 8 kuliček pepře
* 1 cibule
* domácí nudle
* čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu

Na plech vložte omyté kuřecí maso a pečte je v předehřáté troubě na 220 °C asi 10 minut. Poté ho vyndejte a opláchněte pod studenou vodou. Zbavíte se tak nežádoucích přebytečných bílkovin. Maso vložte spolu s očištěnou kořenovou zeleninou do hrnce. Přidejte sůl, česnek, velkolistou petržel, bobkový list a zalijte 2 litry vody.

Když se voda začne vařit, zmírněte plamen a lžící sesbírejte pěnu z hladiny. Kuličky pepře orestujte na pánvi, dokud nezačnou praskat, asi po minutě. Poté odstavte pánev a pepř lžící jemně rozmáčkněte. Přendejte do polévky.

Na pánev vložte napůl rozkrojenou cibuli a restujte, dokud zespod nezhnědne, pak ji vložte do polévky. Měkkou zeleninu vyndejte z polévky a nechte vychladnout, potom ji nakrájejte nadrobno. Polévku nechte asi hodinu a půl na mírném plameni vařit. Nakonec vše přeceďte, maso oberte a s nakrájenou zeleninou vložte do vývaru, dochuťte solí, pepřem a vmíchejte zvlášť uvařené domácí nudle. Ozdobte petrželkou či pažitkou.

NÁŠ TIP: Místo nudliček zavařte pro změnu do polévky „kapání” z rozšlehaného vejce a dětské krupičky. Pokud uděláte hustší směs, můžete vytvořit nočky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Čtěte také

Vyzkoušejte nejlepší zavářky do polévek!

Vyzkoušejte nejlepší zavářky do polévek!

30. 3. 2015 | Bez dobré domácí zavářky je každý vývar jako král bez koruny. Představujeme vám recepty na naše…

Vývar je grunt!

Vývar je grunt!

27. 3. 2015 | Rčení o polévce jako základu dobrého jídla platilo za našich babiček, maminek a platí i dnes. Když…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…