V hlavní roli jarní závitky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jak jinak si užít jaro než ochutnáním klasické asijské pochoutky - jarních rolek? Podle našich receptů můžete vyzkoušet čtyři nesmažené verze, které vašemu tělu pomohou odlehčit od hutných jídel.

Thajské závitky s papájou a krevetami

4 závitky - příprava: 45 minut

* 40 ml thajské sladké chilli omáčky
* 1 lžička rybí omáčky
* 1 lžička sójové omáčky
* 1 lžička limetkové šťávy
* na špičku nože zázvoru
* 30 g vlasových rýžových nudlí
* 1 malá mrkev
* 1/4 papáji
* 2 lžíce arašídů
* čerstvá máta
* thajská bazalka
* 4 větší předvařené krevety
* 1 lžíce oleje
* 4 sušené rýžové papíry

Smíchejte sladkou chilli s rybí a sójovou omáčkou a přidejte limetkovou šťávu a trošku zázvoru. Vlasové nudle zalijte vroucí vodou a nechte chvíli odstát, dokud dokonale nezměknou. Pak je vyjměte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a nůžkami nastříhejte na malé kousky.

Mrkev a papáju nakrájejte na nudličky. Arašídy nasucho opražte na pánvi a podrťte v hmoždíři. Thajskou bazalku a mátu nasekejte nahrubo. Krevety orestujte na kapce oleje a podle potřeby oloupejte. Nakrájejte na nudličky.

Rýžové papíry postupně namočte do vody, nechte změknout, vyjměte a osušte. Všechny suroviny urovnejte doprostřed papíru a zarolujte. Opakujte s ostatními surovinami. Podávejte se směsí omáček.

NÁŠ TIP: Měkké vlasové nudle můžete zakápnout trochou směsi omáček a až pak je balit do závitku.


Jarní závitky s kuřecími prsíčky

4 závitky - příprava: 35 minut

* 1 kuřecí prsní řízek
* sójová omáčka
* sezamový olej
* 1 menší mrkev
* 2 lžíce arašídů
* 4 sušené rýžové papíry
* pár kousků citronové trávy
* 1 červená chilli paprička
* čerstvá máta a thajská bazalka
* rybí omáčka k podávání

Prsa prořízněte tak, aby byla pokud možno po celé délce stejně silná. Maso zakápněte sójovou omáčkou a nechte 10 minut odležet. Pak otřete. Plátek masa potřete sezamovým olejem a na pánvi s přidáním ještě trochy oleje, nebo ideálně na grilu, je z obou stran opečte dozlatova. Nechte 5 minut odpočinout, pak je nakrájejte na tenké plátky.

Očištěnou mrkev nasekejte na tenké nudličky. Arašídy nasucho opražte na pánvi a pak podrťte v hmoždíři. Rýžový papír ponořte na chvíli do vody, aby změkl. Doprostřed položte kuřecí prsa, trochu mrkve, pár arašídů, kousek citronové trávy, kousek chilli papričky a čerstvé bylinky. Srolujte podle uvážení a podávejte s rybí omáčkou místo dipu.


Vietnamské krevetové závitky

4 závitky - příprava: 15 minut

* 30 g vlasových rýžových nudlí
* 12 malých (koktejlových) krevet
* 1 lžička oleje
* čerstvá máta
* čerstvý koriandr
* 4 listy rýžového papíru
* 4 listy baby salátu
* hrst libovolných výhonků
* 2 lžíce omáčky hoisin
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 stroužek česneku
* sezamová semínka

Vlasové nudle zalijte vroucí vodou a nechte odstát, dokud nezměknou. Pak je propláchněte studenou vodou a nechte odkapat. Krevetky orestujte na trošce oleje. Z máty a koriandru otrhejte mladé lístky.

Rýžový papír vždy jen po jednom namočte do vody a nechte změknout. Lehce osušte. Doprostřed narovnejte vedle sebe tři krevetky a po dvou lístcích máty a koriandru. Přes ně položte list salátu a do něj zabalte nudle a výhonky.

Rýžový papír smotejte do rolky – tím, že nudle jsou v listu salátu, se bude lépe balit a závitky budou i hezky vypadat. Podávejte s dipem z omáček smíchaných s prolisovaným česnekem a sezamovými semínky.

NÁŠ TIP: Ke krevetám se skvěle hodí pár nudliček salátové okurky nebo křupavé kedlubny.


Netradiční závitky v řase nori

4 závitky - příprava: 15 minut

* 1/2 avokáda
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1/2 salátové okurky
* hrst vojtěšky nebo řeřichy
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžička hořčice
* 1/2 lžičky medu
* 1 snítka koriandru
* 4 plátky řasy nori

Avokádo zbavte pecky i slupek a nakrájejte na tenké nudličky. Zakápněte citronovou šťávou a nechte chvíli marinovat. Okurku očistěte a rovněž nakrájejte na nudličky.

Připravte si vojtěšku (nebo řeřichu). Sójovou omáčku smíchejte s hořčicí, medem a jemně nasekaným koriandrem, množství upravte podle chuti.

Plátky řasy nori jeden po druhém vyndejte ze sáčku a zabalte do ní připravenou zeleninu. Řasa skvěle absorbuje tekutinu ze zeleniny a měla by zůstat trochu křupavá. Podávejte s omáčkou.

TIPY NA OMÁČKY A DIPY K PODÁVÁNÍ

  • Indonésie - ANANASOVÝ DIP: Na kousky nakrájený ananas smíchejte s chilli a jarní cibulkou. Zálivka je z vody, arašídového oleje, rýžového octa a cukru.
  • Thajsko - ARAŠÍDOVÁ OMÁČKA: Do 150 g arašídového másla vmíchejte sójovou omáčku, 250 ml kokosového mléka, kousek zázvoru, česnek a chilli papričku.
  • Vietnam - NUOC CHAM: Vzniká smícháním rybí omáčky nuoc nam, vody, limetkové šťávy a cukru, přidává se do ní i česnek a chilli paprička.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Dnes | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Dnes | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Včera | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…