Vafle 5x jinak

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: Domácnost

Pokud máte doma vaflovač, ale poslední dobou trochu zahálí v koutě, máme pro vás pět skvělých receptů, které jej pozvednou opět na výsluní vaší kuchyně.

Čokoládové vafle s vanilkou

2 porce - příprava: 30 minut + odležení

* 4 vejce
* 125 g másla
* 80 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 100 g hladké mouky
* 100 g mletých mandlí
* 4 lžíce kvalitního kakaa + na ozdobu
* 250 ml plnotučného mléka
* špetka soli
* olej na potření vaflovače
* 150 ml smetany ke šlehání

Oddělte žloutky a bílky. Máslo a cukr vyšlehejte v robotu nebo elektrickým šlehačem do pěny, vmíchejte žloutky a semínka z vanilkového lusku. Mouku smíchejte s mandlemi a kakaem a střídavě s mlékem ji zapracujte do máslové pěny.

Bílky se špetkou soli ušlehejte v jiné nádobě do tuhého sněhu. Ten opatrně zapracujte do těsta. Vaflovač rozpalte a lehce potřete olejem. Upečte postupně všechny vafle. Podávejte je ozdobené ušlehanou smetanou a poprášené kakaem.

Náš TIP: Hotové vafle můžete potřít třešňovou nebo jahodovou marmeládou, ideálně domácí.


Kaštanové vafle s jablečnou omáčkou

2 porce - příprava: 45 minut

* 2 vejce
* 60 g krupicového cukru
* 150 g kaštanové mouky
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 100 g měkkého tvarohu
* 100 ml plnotučného mléka
* 75 g másla + na potření vaflovače
* javorový sirup na ozdobu

JABLEČNÁ OMÁČKA:
* 2 jablka
* 30 g másla
* 30 g vlašských ořechů
* 1 lžíce moučkového cukru
* 4 cl calvadosu

Jablka omyjte, rozkrojte na čtvrtiny, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Na másle orestujte nasekané ořechy. Přidejte jablka, a když změknou, posypte je cukrem a nechte zkaramelizovat. Zakápněte calvadosem a odstavte.

Připravte těsto. Vejce s cukrem vyšlehejte, mouku smíchejte se škrobem a práškem do pečiva. Tvaroh s mlékem a rozpuštěným máslem rozšlehejte a střídavě s moukou vmíchejte do pěny. Vaflovač potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Podávejte je s jablečnou omáčkou pokapané javorovým sirupem.


Pivní vafle

4 porce - příprava: 30 minut + odležení

* 200 g másla
* 160 g krupicového cukru
* 1 sáček vanilkového cukru
* špetka soli
* 4 vejce
* 300 g hladké mouky
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 1/2 lžičky skořice
* 75 ml plnotučného mléka
* 100 ml světlého piva
* olej na potření vaflovače
* moučkový cukr na poprášení

Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte do pěny. Vmíchejte sůl a vejce jedno po druhém. Potom po lžících přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Nakonec přilijte mléko a pivo. Těsto nechte půl hodiny odležet a pak v rozpáleném vaflovači připravte vafle. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.


Belgické vafle se špekem a volským okem

4 porce - příprava: 45 minut + odležení

VAFLE:
* 3 vejce
* 125 g másla + na vymazání
* 3 špetky soli
* 250 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 250 ml plnotučného mléka
* 100 ml perlivé minerálky

NA DOKONČENÍ:
* 100 g anglické slaniny
* 30 g másla
* 4 vejce
* sůl a pepř
* čerstvá petrželka na ozdobu

Nejdříve si připravte těsto na vafle. Oddělte žloutky a bílky. Změklé máslo se solí utřete, přidejte žloutky a šlehejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě s mlékem postupně vmíchejte do žloutkové pěny. Přilijte minerálku a promíchejte. Nechte asi 20 minut odležet. Pak opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků.

Předehřejte vaflovač, lehce ho potřete máslem a opečte vafle dozlatova. Plátky slaniny nechte na pánvi opéct dokřupava, na druhé pánvi nebo v lívanečníku rozpusťte trochu másla a připravte volská oka. Dochuťte solí a pepřem. Ještě teplé vafle podávejte s opečenou slaninou a volským okem. Na talíři ozdobte nasekanou petrželkou.


Vaflové sendviče se zázvorem

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 cm čerstvého zázvoru
* 125 g másla
* 125 g krupicového cukru
* 2 lžíce vanilkového cukru
* 3 vejce
* 180 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 2–3 lžíce plnotučného mléka
* olej na potření vaflovače

CITRONOVÝ KRÉM:
* 90 g másla
* 200 g krupicového cukru
* 2 vejce + 2 žloutky
* 120 ml citronové šťávy
* 1 lžička strouhané citronové kůry

Nejprve si připravte krém. Změklé máslo a cukr šlehejte asi 2 minuty, pak jedno po druhém přidejte vejce a žloutky a ještě asi minutu šlehejte. Vmíchejte citronovou šťávu (směs bude hrudkovitá, ale nebojte se, při tepelné úpravě se krásně spojí). V kastrolu se silnějším dnem ji pomalu zahřívejte, až získá hladkou konzistenci. Mírně zvyšte teplotu a za stálého míchání prohřívejte do zhoustnutí asi 15 minut. Odstavte, vmíchejte citronovou kůru, přendejte do čistých skleniček a nechte vychladnout.

Pak vložte do ledničky, kde vám v zavřené nádobě vydrží až týden. Krém v chladu ještě zhoustne. Na vafle oloupejte zázvor a nastrouhejte ho najemno. Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, zašlehejte vejce. Pak vmíchejte zázvor, mouku s práškem do pečiva a mléko. Předehřejte vaflovač, potřete olejem a naneste těsto. Pečte dozlatova a po dvou spojujte citronovým krémem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…