Vaječné recepty: Vejce ráno, v poledne i večer

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Vejce jsou snídaňová klasika, o tom není pochyb. Pojďte se s námi nechat inspirovat neovbvyklými omeletami! Můžou se vám hodit nejen po ránu, ale i k obědu či odpolední kávě.

Vaječné recepty: Vejce ráno, v poledne i večer

Tortilla de patatas

4 porce příprava: 60 minut

650 g brambor typu B, 1 menší cibule, 200 ml olivového oleje, 7 velkých vajec, sůl a pepř

Brambory oškrábejte a nakrájejte na velmi tenké plátky (ideálně na plátkovacím struhadle). Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Olej rozehřejte v hluboké pánvi. Vložte plátky brambor a cibule, plamen stáhněte skoro na minimum. Pomaličku smažte 12 až 15 minut do nazlátlé barvy. Vyjměte a nechte okapat. Osolte a opepřete. Vejce prošlehejte metlou se solí a pepřem. Vmíchejte okapané brambory a cibuli a nechte 10 minut odležet. V hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a vlijte vaječnou směs. Vařečkou urovnejte. Plamen stáhněte na minimum a pečte, dokud vejce na povrchu neztuhne.

Clafoutis s třešněmi a borůvkami

4 porce příprava: 40 minut

1 hrnek plnotučného mléka, 3 vejce, 1 hrnku krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek vypeckovaných třešní (mohou být i kompotované), 1 hrnek borůvek, moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 160 °C. V míse smíchejte mléko, vejce, oba druhy cukru a rozpuštěné máslo. Metlou prošlehávejte, dokud se cukr nerozpustí. Vmíchejte mouku a nalijte do hlubší pánve nebo pečicí formy, případně několika menších. Doprostřed nasypte ovoce. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova. Podávejte lehce pocukrované.

Špenátová omeleta s bylinkami

1 omeleta příprava: 15 minut

velká hrst čerstvého špenátu, 2 lžíce nasekaných bylinek (estragon, petržel kerblík), rostlinný olej, 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl a pepř

Špenát a bylinky nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a špenát s bylinkami krátce spařte. Vejce rozklepněte do misky (pokud chcete snížit kalorie a dávku cholesterolu, použijte z třetího vejce jen bílek) a vidličkou je prošlehejte s hořčicí, solí a pepřem. Vmíchejte také spařený špenát s bylinkami. V pánvi rozehřejte ještě trošku oleje a nalijte vaječnou směs. Jakmile se okraje začnou odlepovat od pánve a střed je stále ještě tekutý, trochu ji vidličkou promíchejte. Omeletu nechte docela ztuhnout a podávejte.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…