Vajíčka v osmi skvělých variacích

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Symbol plodnosti, hojnosti a života na jarní stůl prostě patří. Ať už vejce použijete jako náplň či ozdobnou dekoraci, nebo z nich uděláte ingredienci číslo jedna, vždycky budete mít u strávníků úspěch.

Bábovka z křehkého těsta plněná vejci

1 forma na bábovku - příprava: 70 minut

* 320 g hladké mouky + na vál
* 150 g másla
* 1 žloutek

NÁPLŇ:
* 5 vajec
* 300 g mraženého špenátu
* 200 g ricotty
* 2 žloutky
* tymián, sůl a pepř
* máslo na formu

Mouku prosijte na hromádku, doprostřed udělejte důlek a do něj přidejte nakrájené máslo, žloutek a špetku soli. Rukama zadělejte těsto (podle potřeby můžete přidat 2 až 3 lžíce vody). Zabalte ho do sáčku a nechte asi 20 minut odpočinout v ledničce.

Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si připravte náplň. Vejce uvařte natvrdo. Povolený špenát smíchejte s ricottou, žloutky, tymiánem, trochou soli a pepře. Formu vymažte kouskem másla nebo ji vyložte pečicím papírem (s tím se lépe pracuje, pokud ho nejdřív pocákáte trochou vody a zmačkáte).

Těsto rozválejte na plát tenký asi 3 mm a rozdělte ho na tři části – vnější a vnitřní část formy a pokličku. Těsto urovnejte do formy, propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut péct. Formu vyndejte z trouby a naplňte ji asi do třetiny špenátem. Pak po celém obvodu položte uvařená a oloupaná vejce a na ně navršte zbytek špenátu.

Nakonec bábovku zakryjte pokličkou z těsta (tu radši nechte volnější, během pečení změní objem), kterou opět několikrát propíchejte vidličkou a pečte asi 30 minut. Bábovku vyjměte, nechte zchladnout a vyklopte.


Pohankové palačinky s vejcem a špenátem

5–6 palačinek - příprava: 35 minut

TĚSTO:
* 100 g pohankové mouky
* 50 g hladké mouky
* 300 ml plnotučného mléka
* 1 vejce
* špetka soli
* olej na smažení

NÁPLŇ:
* 1 stroužek česneku
* 200 g čerstvého špenátu
* sůl a pepř
* 2 rajčata
* 5 plátků šunky od kosti
* 5 žloutků
* 2 lžíce parmazánu

Mouky metlou prošlehejte s mlékem, vejcem a špetkou soli a nechte 10 minut odstát. Na oleji orestujte nasekaný česnek, přidejte špenát a nechte ho spařit. Dochuťte solí a pepřem. Rajčata nakrájejte na plátky. Na oleji usmažte palačinky. Doprostřed dejte plátek šunky a špenát, udělejte důlek a vložte žloutek. Přidejte plátky rajčat a palačinku složte na čtverec, aby byl žloutek vidět. Posypte parmazánem a krátce zapečte v troubě při 200 °C.


Křepelčí vejce ve skle

4 porce - příprava: 25 minut

* 100 g smetanového sýra typu žervé
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1–2 lžíce majonézy
* sůl a pepř
* 2 snítky tymiánu
* 8 křepelčích vajíček

Připravte si 4 žáruvzdorné malé skleničky, troubu zapněte na 180 °C. Smíchejte smetanový sýr, hořčici a majonézu a dochuťte solí a pepřem. Podle chuti přidejte i nasekaný tymián. Hmotu rozdělte do skleniček a udělejte do ní důlek, do kterého rozklepněte vždy dvě křepelčí vajíčka. Ta lehce osolte a dejte asi na 10 minut zapéct, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal polotekutý.


Masovo-zeleninové krokety s vejci

2 porce - příprava: 45 minut

* 4 křepelčí vejce
* 1 mrkev
* hrst plocholisté petrželky
* 100 g květákových růžiček
* 100 g mletého masa
* 2 vejce
* 100 g strouhanky
* sůl a pepř, olej na smažení

Vejce uvařte natvrdo. Mrkev nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte, květákové růžičky uvařte skoro doměkka (stačí 5 až 7 minut) a nakrájejte je na malé kousky. Vše dejte do mísy, přidejte mleté maso, 1 vejce, podle potřeby trochu strouhanky, sůl a pepř a vytvořte jednolité těsto. V pánvi dejte rozehřát vyšší vrstvu oleje na smažení. Oloupaná vajíčka zabalte do vrstvy masové směsi, a pak je obalte v rozšlehaném druhém vejci a strouhance. Smažte dozlatova.


Vaječné jednohubky s řeřichou

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 vejce
* 1 lžička dijonské hořčice
* 1 lžička majonézy
* sůl a čerstvě mletý pepř
* velká hrst řeřichy
* 20 g másla

Vajíčka uvařte natvrdo. Oloupejte je, rozřízněte na podélné poloviny a vyjměte žloutky. Ty vidličkou rozmačkejte a smíchejte s dijonskou hořčicí, majonézou, solí, pepřem a trochou řeřichy nebo jiných bylinek. Bílky zvenku potřete měkkým máslem a obalte je v nasekané řeřiše. Ze žloutkové hmoty tvořte kuličky a vkládejte je do důlku po žloutcích.

Náš TIP: Do žloutkové hmoty můžete dát místo majonézy lžičku zakysané smetany nebo bílého smetanového jogurtu. K bylinkám zkuste přidat najemno nasekanou jarní cibulku.


Bramborové placky s vajíčkovou pomazánkou

4 porce - příprava: 60 minut

* 500 g brambor B nebo C
* 100 g hrubé mouky
* 1 vejce
* sůl
* tuk na smažení

NÁPLŇ:
* 1 avokádo
* 3 vejce uvařená natvrdo
* 50 g másla
* 2 lžíce majonézy
* 1 snítka kopru
* sůl a pepř

K PODÁVÁNÍ:
* 4 lžíce zakysané smetany
* 4 plátky uzeného lososa
* 4 lžíce drcených rajčat
* ½ nasekané chilli papričky
* polníček

Brambory uvařte ve slupce, zatepla je oloupejte, promačkejte šťouchadlem, zasypte moukou a nechte pod pokličkou spařit. Mezitím si připravte pomazánku. Avokádo rozřízněte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte dužninu. Tu vidličkou rozmačkejte, přidejte nakrájená vejce, majonézu, měkké máslo a jemně nasekaný kopr a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Připravte dip z drcených rajčat a chilli papriček. Vychladlé brambory smíchejte s vejci, dochuťte solí a na pánvi z nich usmažte placky. Vždy tři pospojujte vrstvou pomazánky, ozdobte plátkem lososa a lžící zakysané smetany. Podávejte s dipem z drcených rajčat a polníčkem.


Košíčky z listového těsta s křepelčími vejci a pancettou

8 porcí - příprava: 45 minut

* 250 g listového těsta
* fazole na zatížení
* 200 g pancetty
* 8 křepelčích vajec
* 2 lžíce octa
* 4 lžíce majonézy
* provensálské koření
* čerstvě mletý pepř
* máslo na formičky

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffiny vymažte kouskem másla. Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a rozdělte ho na 12 dílů. Každý z nich vyrovnejte do formičky. Na dno každého „košíčku“ nasypte fazole a dejte péct asi na 15 minut dozlatova. Pancettu nakrájejte na tenké plátky a natrhejte je.

V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte trochu octa a lžící utvořte vír. Vajíčka každé zvlášť rozklepněte na talířek a vlijte kousek od středu víru. Vařte asi 1 minutu, vyjměte a pokračujte dalším vajíčkem.

Majonézu smíchejte s provensálským kořením. Košíčky vyndejte z trouby a vyjměte je z formy. Na dno každého dejte pancettu a ztracené vejce, lehce opepřete, přelijte majonézou a podávejte. Můžete ještě 5 minut zapéct.


Žampiony zapečené s vejci a parmazánem

4 porce - příprava: 35 minut

* 8 velkých žampionů portobello
* 75 g másla
* 6 lžic strouhanky
* 50 g sušené šunky
* 2 lžíce nasekané petrželky
* sůl a pepř
* 8 vajec
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Žampiony očistěte a kloboučky urovnejte vedle sebe do pekáčku vymazaného máslem. Troubu zapněte na 180 °C. Zbytek másla rozpusťte na pánvi, přidejte strouhanku, jemně nakrájenou sušenou šunku, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Vše orestujte. Na dno kloboučků rozdělte strouhankovou směs tak, aby uprostřed zůstalo místo na žloutek. Vajíčka po jednom rozklepněte do misky, lžící vyjměte žloutek a ten vložte doprostřed houby. Posypte parmazánem a pečte 10 až 12 minut.

Náš TIP: Místo parmazánu můžete použít strouhaný čedar nebo na strouhankovou směs rozdrobte kozí sýr.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…