Vaření na zahradě. Skvělé recepty na gril pro celou rodinu

| Autor: Maminka | Rubrika: Domácnost

Letní počasí je konečně tady! Zapomeňte na přípravu pokrmů v kuchyni a vařte pod širým nebem. Uvidíte, že jídlo získá zcela novou chuť.

KLASIKA PRO DĚTI

Hamburger

4 porce

* 400 g mletého masa - směs hovězího a vepřového
* hamburgerové housky
* kečup, případně hořčice či jiné oblíbené omáčky
* čerstvá zelenina podle oblíbenosti strávníků (například listový či ledový salát, rukola nebo polníček, rajčátko, červená cibule apod.)

Z mletého masa vytvořte placičky, nepřidávejte žádné koření. Do skutečného hamburgeru totiž nepatří a maso jako takové se ochucuje až samotnými omáčkami a hořčicí. Placičky pečlivě ugrilujte z obou stran, spíš víc než míň, ale hlídejte, aby se nepřipálily.

Mezitím si nahřejte housky, naplňte první vrstvou zeleniny, na ni položte hotové masové placičky, zakápněte u dětí oblíbeným kečupem a dozdobte opět zeleninou a vrchní částí housky.

Servírovat můžete samotné nebo s bramborovými hranolky. U malých strávníků vynechte syrovou cibuli, kterou většina dětí moc nemusí.


SLADKÝ DEZERT PRO VŠECHNY

Grilované broskve s medem a skořicí

4 porce

* 4 broskve
* med
* skořice
* trocha másla
* šlehačka

Broskve omyjte, oloupejte, rozkrájejte na poloviny a připravte si je do alobalu. Na něm je potřete směsí medu a skořice, dejte na každou malý kousek másla, zabalte a balíčky dejte asi na 15 minut na gril.

Poté je můžete otevřít a dogrilovat naprudko, to ale děti příliš rády nemají, takže spíš jen pro sebe a partnera. Dospělé balíčky je také možné v závěrečné fázi „flambovat“ a zakápnout kvalitním rumem. Servírujte teplé se šlehačkou.


PRO TATÍNKA

Pikantní vepřová kotleta

4 porce

* 4 plátky masa
* 3 lžíce olivového oleje
* med
* hořčice
* hrubě nadrcený pepř
* sůl
* zelenina podle chuti

Přibližně centimetr vysoký plátek rozklepejte, smíchejte med s kořením, hořčicí a olivovým olejem, potřete připravené maso a dejte na dvě hodiny uležet do ledničky.

Poté grilujte z obou stran vždy zhruba 15 minut. Mezitím si připravte zeleninovou oblohu, salát a servírujte dohromady na jednom talíři.

Tip: Pro grilování je vhodná krkovice nebo kotleta. Ostatní maso bývá po době strávené na grilu vysušené.


DIETKA PRO MAMINKU

Barevné odlehčené špízy

pro 4 osoby

* 250 g kuřecího masa, nakrájeného na kostičky
* červená cibule
* červená paprika
* mrkev
* rajče
* předvařená sladká kukuřice (2 klasy)
* sůl
* pepř
* kořenicí směs na gyros
* olivový olej
* lžička másla

Podle návodu připravte směs na gyros, do té naložte kousky masa. Po hodině je dejte spolu se zeleninou pokrájenou na kolečka na špíz a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu, nechte propéct zhruba 15 minut, průbežně obracejte. Poté špízy z alobalu vyndejte a grilujte dalších 15 minut.

Vařenou kukuřici nakrájejte na dvoucentimetrová kolečka a rychle ze všech stran na grilu nahřejte. Po odebrání z ohně dozdobte hoblinkami másla a mírně osolte. Servírujte teplé, protože vychládající kukuřice rychle „zgumovatí“ a ke konzumaci není dobrá.

Ke kukuřici se skvěle hodí také bylinkové máslo, které si můžete jednoduše připravit, když smícháte máslo s najemno nakrájenou čerstvou pažitkou, solí a lžičkou citronové či limetkové šťávy.


LAHŮDKA PRO DOSPĚLÉ

Grilovaný Hermelín s nektarinkami a Modřenínem

4 porce

* 1x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra)
* 200 g dužiny nektarinky
* 2 šalotky
* 60 g Sedlčanského Modřenínu
* lžička drceného pepře
* máslo
* 2 lžíce medu
* 100 ml sladkého vína

Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Nektarinky nakrájíme na kostičky a společně se šalotkou je krátce orestujeme na másle. Zalijeme vínem a dusíme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina, nakonec přimícháme med.

Na každý Hermelín položíme pár plátků Modřenínu, přidáme podušené nektarinky, posypeme pepřem, zakryjeme plátkem pečicího papíru, a to celé zabalíme do alobalu.

Položíme na gril a pečeme z každé strany asi 5-7 minut.

Článek vyšel v časopise Maminka.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…