Večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Domácnost

Rychlá večeře nemusí být nudná. Zkuste zábavnou variaci omelety, vepřovou panenku s houbami a jablky nebo špagety jinak než s obligátní rajskou.

PONDĚLÍ:

Vepřová panenka s houbami a jablky

4 porce - příprava: 20 minut

* 600 g vepřové panenky
* 2 lžíce řepkového oleje
* 200 g žampionů
* 2 větší jablka
* sůl a pepř
* rozmarýn
* 500 g bramborových halušek

Vepřovou panenku osolte, opepřete a v celku orestujte ze všech stran na oleji dozlatova. Poté ji přendejte do pekáčku společně s rozmarýnem a pečte v troubě při 180 °C asi 10 minut.

Houby a jablka nakrájejte na plátky a orestujte je krátce, asi 3 minuty, na pánvi s výpekem od panenky, podle potřeby podlijte troškou vody.

Panenku nakrájejte na plátky, na talíři ozdobte houbami a jablky a zalijte šťávou. Podávejte s bramborovými haluškami uvařenými podle návodu na obalu.


ÚTERÝ:

Pstruzi s mandlemi a bramborovým pyré

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 menší pstruzi
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 citron
* majoránka a tymián
* 80 g loupaných mandlí
* 400 g brambor typu B
* 40 g másla
* 150 ml plnotučného mléka
* sůl a pepř
* petrželka na ozdobu

Ryby omyjte, osušte a kůži nakrojte do tvaru mřížky. V misce smíchejte olej se šťávou a kůrou z citronu, nasekanou majoránkou, tymiánem, solí a pepřem.

Potřete pstruhy z obou stran i uvnitř a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Ke konci ozdobte ryby plátky mandlí a nechte propéct.

Mezitím oloupejte a nakrájejte na kousky brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté slijte a rozšťouchejte s máslem a mlékem na pyré. Ozdobte petrželkou.


STŘEDA:

Špagety po uhlířsku

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g špaget
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 4 stroužky česneku
* 200 g sušené šunky
* 4 vejce
* 80 g parmazánu
* 2 lžíce plnotučného mléka
* sůl a pepř
* tymián na ozdobu

Těstoviny uvařte na způsob al dente (na skus) v osolené vodě. Mezitím nasekejte šalotku a česnek a orestujte je na oleji. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou sušenou šunku a krátce společně restujte.

V míse smíchejte vejce, nastrouhaný parmazán, mléko, sůl a pepř. Směs vmíchejte v hrnci do slitých a ještě horkých špaget, vejce a parmazán se krásně rozpustí a lehce tepelně upraví. Poté smíchejte se šunkou, cibulkou, česnekem a olejem z pánve. Na talíři ozdobte tymiánem.


ČTVRTEK:

Omeleta s cibulí a pórkem

2 porce - příprava: 15 minut

* 4 vejce
* 60 g eidamu
* 100 ml smetany na vaření
* 1 červená cibule
* 1 menší pórek
* sůl a pepř
* tymián na ozdobu
* olej na pánev

Vejce rozklepněte do větší mísy, zlehka smíchejte s nastrouhaným sýrem, smetanou, solí a pepřem. Potřete pánev olejem, vlijte vaječnou směs a navrch ozdobte na kolečka nakrájenou cibulí a pórkem. Při nižší teplotě omeletu opečte dozlatova. Nakonec ji ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s pečivem.


PÁTEK:

Salát s červenou čočkou

4 porce - příprava: 15 minut

* 400 g červené čočky
* 300 g mix salátu (čekanka, ledový a římský salát, mrkev)
* 1 citron
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce dijonské hořčice
* sůl a pepř
* petrželka

Červenou čočku dejte vařit do dvojnásobného množství vody na 8 minut. Přidejte trošku šťávy z citronu pro zachování barvy. Poté slijte a vmíchejte do mísy se salátovou směsí.

Připravte si dresink z oleje, šťávy a kůry z citronu, medu, hořčice, soli, pepře a natrhané petrželky. Zlehka vmíchejte do salátu.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dnes | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Včera | 1 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…