Vedra jsou tu: Zchlaďte se polévkou

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Že jsou polévky pro léto nepoužitelné? Omyl! Vyzkoušejte v jižních krajinách oblíbené studené polévky. Poměry zeleniny v receptech navíc nemusíte brát doslovně, hlavní je výsledné osvěžení.

Vedra jsou tu: Zchlaďte se polévkou

Chřestovo-bazalkový krém

2 porce příprava: 10 minut

hrst bazalky, svazek zeleného baby chřestu, 1 stroužek česneku, 400 ml bílého jogurtu, sůl a pepř, limetková šťáva

Bazalku opláchněte. Chřestu odřízněte konce a vyhoďte je. Zbytek stonků dejte do mixéru, přidejte česnek, jogurt, špetku soli i mletý pepř a mixujte 2 až 3 minuty, dokud není krém úplně hladký. Pak přidejte bazalku a krátce promixujte. Dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte ledově vychlazenou, na ozdobu se hodí i kůra z limetky. Náš TIP: Neseženete-li baby chřest, použijte normální. Musíte ho ale blanšírovat. Jogurt zkuste nahradit kokosovým mlékem.

Polévka z melounu a manga

4 porce příprava: 20 minut

1 medový meloun, 1 zralé mango, 1 banán, 1 lžíce medu, 1–2 lžíce citronové šťávy

Dužninu z melounu, na kousky nakrájené mango, banán, med a citronovou šťávu rozmixujte úplně dohladka, podle chuti můžete přidat i kapku vanilkového extraktu. Náš TIP: Studené polévky z ovoce si vychutnáte i jako koktejl – stačí přidat vhodný alkohol a nápoj podávat ideálně na ledové tříšti. Skvělá je třeba jahodová polévka s mátou nebo okurková s bazalkou. Pro zajímavost zkuste polévku doplnit kokosovou smetanou nebo nápojem z lískových ořechů.

Španělské gazpacho

2 porce příprava: 15 minut

200 g rajčat, 2 žluté silnostěnné papriky, 1 salátová okurka, 1–2 stroužky česneku, 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, šalotka, plocholistá petržel, saturejka, estragon a další bylinky, sůl a pepř

Rajčata oloupejte podle návodu na straně 47. Nakrájejte je a zbavte semínek. Z paprik vyjměte jádřince, okurku překrojte na menší kousky. Vše vložte do mixéru, přidejte česnek, olivový olej, vinný ocet a podle chuti i menší šalotku a rozmixujte dohladka. Můžete přidat i zelené bylinky a koření. Polévku podávejte dobře vychlazenou.

Další články z rubriky

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Dnes | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

2. 12. | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…