Vejce 3x jinak

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Na světě není dokonalejší suroviny, než je právě vejce. Pojďte si ho s námi připravit na různé způsoby.

Karbanátky s vejcem

4 porce - příprava: 25 minut

* 300 g brambor varného typu A
* 175 g zelí, nastrouhaného
* 25 g másla
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 lžička kmínu
* 2 lžíce hladké mouky
* 4 vejce
* hrst petrželové natě a rukoly
* tymián
* olivový olej

Brambory ve slupce uvařte doměkka, oloupejte a rozšťouchejte. Ve vroucí vodě asi 3 minuty blanšírujte nastrouhané zelí. Slijte ho a důkladně osušte.

Na másle orestujte nakrájenou cibuli, česnek a kmín. Zelí s bramborami smíchejte s opečenou cibulí, nasekanou petrželkou, moukou, promíchejte a vytvořte stejně velké placičky. Ty pak na troše oleje opečte z obou stran dozlatova.

Podávejte se ztraceným vejcem (viz níže), salátem z rukoly, tymiánu a olivového oleje.


Vajíčka se žampiony

4 porce - příprava: 20 minut

* 8 vajec
* 250 g žampionů
* 50 g másla
* 3 šalotky
* menší hrst kopru
* sůl

Vejce uvařená natvrdo rozřízněte podélně i se skořápkou na dvě poloviny. Lžící opatrně vydlabejte uvařená vejce a nadrobno nakrájejte.

Na rozpuštěném másle dozlatova orestujte jemně nasekanou šalotku. Přidejte pokrájené žampiony a krátce spolu orestujte. Přidejte k nim nakrájená vejce, nasekaný kopr, osolte a promíchejte. Hotovou směsí naplňte skořápky nebo si ji dejte na opečený chleba.

Náš tip: Lesní houby místo žampionů dodají pokrmu výraznější říz. Nebojte se přidat ani kmín, z bylinek pak čerstvou pažitku a petrželku.


Salát s vejcem

4 porce - příprava: 30 minut

* 12 menších brambor
* hrst fazolových lusků
* olivový olej
* 2 klobásy chorizo
* 4 velká vejce
* 200 g cherry rajčátek
* 1 lžičky balzamikového octa
* sůl a pepř

V mírně osolené vodě vařte oloupané a překrojené brambory. Krátce před ukončením varu k nim přidejte fazolové lusky.

Na pánvi dozlatova opečte na oleji nakrájenou klobásu. Na papírovém ubrousku nechte odsát přebytečný tuk. Brambory a lusky slijte a nakrájejte na menší kousky.

Smíchejte s bramborami, fazolovými lusky, klobásou, nakrájenými rajčaty a pokrájenými, natvrdo uvařenými vejci. Zakapejte balzamikovým octem, dochuťte pepřem a solí a ihned podávejte.

Jak na ztracená vejce?

Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte špetku soli a lžičku octa. Snižte teplotu, udělejte ve vodě vír a do jeho středu opatrně vyklepněte vejce. Zlehka vařte asi 3 až 4 minuty, aby žloutek zůstal tekutý.

Pak vyndejte děrovanou lžící. Nebudete­li je servírovat hned, ponořte je do studené vody a až těsně před podáváním je prohřejte v teplé omáčce.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

12 triků, které z vašeho cukroví udělají neodolatelnou lahůdku

Včera | Ať už se letos pustíte do jednoho, dvou druhů, nebo hodláte zásobit sladkými „jednohubkami“ celou…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Včera | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

Kdy je správný čas trhat barborky, aby vám na Štědrý den vykvetly?

1. 12. | Podle staré pověry se věřilo, že děvče, kterému právě o Vánocích větvičky „barborky“ vykvetou, se…

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

Netradiční adventní kalendář? Vyrobte si jej z vánoční hvězdy

29. 11. | Pokud se vám nechce začínat prosinec nudným adventním kalendářem plným nekvalitní čokolády, máme…