VEJCE V HLAVNÍ ROLI: Retro vaječné recepty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Připravte si doma lahůdkářskou klasiku vejce v aspiku nebo další vaječné speciality, které vás přenesou do časů vašeho dětství.

VEJCE V HLAVNÍ ROLI: Retro vaječné recepty

Recepty, ve kterých upotřebíte uvařená vejce, mají v české kuchyni dlouhou tradici. Předpisy najdete i v kuchařkách starých přes sto let. I když se jejich podoba proměnila, v lahůdkářstvích na ně narazíte stále.

„Podívej, co jsem ti koupil!“ Tuhle větu pronesl Zdeněk Svěrák ve filmu Kolja podávaje svému malému svěřenci ruské vejce. Původně se jednalo o vejce se sardelemi a bramborovým salátem. Ve své dnešní podobě zdomácnělo v 50. letech v Automatu Koruna, kde se prý potřebovali zbavit prošlých surovin.

Aspik i tlačenka

Vejce v aspiku svoji největší slávu prožilo ve stejné době jako ruské vejce. Jeho schopnost zasytit i fyzicky náročné profese a fakt, že se na rozdíl od ruského vejce v tašce cestou do práce nerozpadne, ho dodnes řadí mezi oblíbené pokrmy. Toho využívá i vaječná tlačenka, která v posledních letech zažívá v Česku renesanci. V obchodech běžně seženete želatinu určenou přímo na aspiky a vaječnou tlačenku – jedná se o jemně namletou vepřovou želatinu, která je krásně čirá a díky níž vám obojí dobře ztuhne. Zavzpomínejte na dětství a tehdejší poctivá ruská vejce a dopřejte si pořádnou svačinu. Zasytí vás na celé odpoledne. Vejce v aspiku 4 porce příprava: 25 minut + tuhnutí 200 ml kuřecího vývaru, 100 ml láku z okurek, sůl a pepř, 1 balení želatiny (na vaječnou tlačenku a aspiky), olej na vymazání, 4 lžíce sterilovaného hrášku, 4 lžíce sterilované kapie, 4 natvrdo uvařená vejce, 4 plátky šunky, 4 sterilované okurky, 200 g vlašského salátu Vývar smíchejte s lákem z okurek, osolte, opepřete a vsypte želatinu. Když nabobtná, ohřejte vývar na 80 °C. Do vymazaných formiček vlijte první část aspiku a nechte v ledničce zachladit, poté vložte po lžíci hrášku a kapie, znovu přilijte aspik a zchlaďte. Pokračujte s vejci, šunkou a okurkou, přidejte vlašský salát a zalijte zbylým vývarem se želatinou. Nechte nejlépe přes noc ztuhnout v ledničce. Ruské vejce 4 porce příprava: 30 minut 100 g majonézy, 2 lžíce láku z okurek, sůl a pepř, 4 vejce, 8 plátků dušené šunky, 4 sterilované okurky, 4 sterilované kapie, petrželka, SALÁT 400 g brambor vařených ve slupce, 1 uvařená mrkev, 100 g uvařeného celeru, 6 větších sterilovaných okurek, 200 g kvalitního šunkového salámu, 50 g sterilovaného hrášku, 200 g majonézy, 100 g bílého jogurtu, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl a pepř Nejdříve si připravte salát. Brambory oloupejte a protlačte přes síťku, mrkev, celer, okurky a salám nakrájejte nadrobno, přidejte hrášek, majonézu, jogurt a hořčici. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladit. Majonézu smíchejte s lákem z okurek, osolte a opepřete. Do misky dejte připravený salát, vařené vejce, nakrájenou okurku, kapie a šunku, to vše přelijte ochucenou majonézou. Vajíčková pomazánka 4 porce příprava: 20 minut 5 vajec, 3 jarní cibulky, 125 g lučiny, plnotučná hořčice, sůl a pepř Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte nadrobno. Bílou část jarní cibulky nasekejte najemno a smíchejte s nakrájenými vejci a lučinou. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte a nechte odležet, aby se chutě propojily. Podávejte na plátcích chleba či bagety a posypte nasekanou zelenou částí jarní cibulky. Náš TIP: Místo lučiny můžete použít plnotučný měkký tvaroh nebo cream cheese. Zkuste i kremžskou hořčici. Vaječná tlačenka **

4 porce příprava: 20 minut + tuhnutí

400 g nakládané zeleniny, 150 ml kuřecího vývaru, 9 g želatiny, 5 vajec, 200 g šunky v celku, 100 g nakládaných kapií, 420 g majonézy, sůl a pepř

Zeleninu sceďte a nechte si stranou 50 ml nálevu. Ten smíchejte s vývarem. Do vzniklé směsi nasypte želatinu a nechte bobtnat. Mezitím si smíchejte scezenou zeleninu s vejci uvařenými natvrdo, nakrájenou šunkou a kapiemi, majonézou, osolte a opepřete. Vývar s želatinou ohřejte asi na 80 °C a ještě teplý smíchejte s připravenou směsí, nalijte do formy vyložené potravinářskou fólií a dejte do ledničky ztuhnout. Nejlépe přes noc.

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…