Velikonoce den po dni. Připravte si tradiční menu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Svátky jara jsou za dveřmi a my jsme pro vás nachystali tradiční menu podle babiček. Připravte si na škaredou středu něco "pokaženého", na zelený čtvrtek něco zeleného, pátek odlehčeného a pak už hurá - přicházejí Velikonoce!

Trhanec s jablky a rozinkami

Škaredá středa

4 porce - příprava: 40 minut

* 240 g hladké mouky
* špetka soli
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce krupicového cukru
* 8 vajec
* 400 ml plnotučného mléka
* 2 jablka
* olej na smažení
* 50 g rozinek
* moučkový cukr na posypání

V míse smíchejte mouku, sůl a oba cukry. Přidejte žloutky i mléko a propracujte dohladka. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte k těstu. Nechte chvilku odležet a mezitím nakrájejte jablka zbavená jádřince na tenčí plátky.

Na pánvi rozehřejte olej, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka. Potom vlijte polovinu těsta, zasypte rozinkami a nechte zespodu zezlátnout. Obraťte, spodní část nechte opět opéct a pak omeletu natrhejte hranou obracečky.

Trhanec přendejte na dva talíře a poprašte moučkovým cukrem. U druhé poloviny těsta proces zopakujte.

Škaredá středa

V tento den měly hospodyně za úkol podávat co nejošklivější jídlo. Jedním z nich byl třeba trhanec, který sice nevypadal zrovna vábně, ale celá rodina si na něm skvěle pochutnala.


Jarní zeleninová polévka

Zelený čtvrtek

4 porce - příprava: 60 minut

* 2 mrkve
* 2 petržele
* 1/2 celeru
* 2 lžíce másla
* 3 brambory typu A
* 4 stonky řapíkatého celeru
* sůl
* 5 kuliček pepře
* 2 kuličky nového koření
* 1 bobkový list
* 150 g hrášku jarní bylinky (pažitka, petrželka)

Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky a orestujte na másle dozlatova. Potom vmíchejte na kostičky nakrájené brambory, řapíkatý celer a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.

Dochuťte solí, přidejte kuličky pepře, nové koření, bobkový list a vařte přibližně 40 minut. Na posledních 5 minut přidejte hrášek. Na talíři ozdobte nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami a podávejte s kopřivovým svítkem.

Kopřivový svítek

4–6 porcí - příprava: 30 minut

* 500 ml plnotučného mléka
* 2 vejce
* 100 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 2 ředkvičky
* 3 velké hrsti čerstvých kopřiv
* sůl a pepř
* čerstvá petrželka

V míse smíchejte mléko, celá vejce, mouku a prášek do pečiva. Do těsta zapracujte nadrobno nakrájenou šalotku, česnek, ředkvičky, dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte nasekané kopřivy a petrželku. Vše promíchejte a nechte chvilku odstát, asi 5 minut.

Na pánvi rozehřejte olej a směs na ni nalijte. Smažte po obou stranách dozlatova. Potom svítek nakrájejte na tenké nudličky a vmíchejte je do hotové polévky.

Zelený čtvrtek

Dnes by se mělo na stole objevit něco zeleného, ať už to bude hrášek, špenát, nebo brokolice. Na Zelený čtvrtek se také pečou jidáše symbolizující provaz, na němž se oběsil zrádný apoštol.


Pstruh s bylinkovým máslem

Velký pátek

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 větší pstruzi
* 4 jarní cibulky
* 1 citron
* koriandr
* sůl a pepř
* hladká mouka na zaprášení
* 4 lžíce másla
* 200 g celého hrášku
* 2 lžíce třtinového cukru

Vykuchané a očištěné pstruhy zlehka nařízněte po obou bocích (do kůže udělejte několik zářezů). Dovnitř ryby vložte kousky cibulky, plátky citronu a koriandr. Pak pstruhy osolte a opepřete zevnitř i zvenku a zaprašte moukou.

V pekáčku rozehřejte 2 lžíce másla, vložte na něj ryby a pečte je odkryté v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Doba úpravy záleží na velikosti.

Mezitím přiveďte v hrnci k varu 200 ml vody. Vhoďte do ní hrášek, zbývající máslo, cukr a za stálého míchání nechte vodu vypařit (asi 10 minut).

Máslo společně s cukrem hrášek zkaramelizuje. Ještě teplé ryby potřete bylinkovým máslem a podávejte s hráškem.

Bylinkové máslo

4 porce - příprava: 10 minut + tuhnutí

* 100 g másla
* koriandr, petrželka, rozmarýn
* sůl a pepř

Máslo nechte změknout, vetřete do něj nasekané bylinky a dochuťte solí a pepřem. Utřete do jemného krému. Bylinkové máslo nechte v misce v ledničce ztuhnout.

Velký pátek

Den věnovaný smutku, rozjímání, modlitbám a také půstu. Jediné maso, které se smí na Velký pátek konzumovat, je to rybí. Samozřejmě bychom měli být střídmí nejen v jídle, ale také v pití alkoholu.


Mazanec

Bílá sobota

2 menší bochánky - příprava: 60 minut + kynutí

* 250 ml plnotučného mléka
* 1 kostka droždí (42 g)
* 100 g krupicového cukru + 1 lžička na kvásek
* 300 g polohrubé mouky
* 200 g hladké mouky
* špetka soli
* 1 vanilkový cukr
* kůra z 1 citronu
* 3 žloutky
* 120 g másla
* 50 g rozinek
* 80 g loupaných plátkových mandlí
* 1 celé vejce na potření

Do poloviny mléka rozdrobte droždí a zasypte lžičkou cukru. Nechte v teple vzejít kvásek, například v troubě při 50 °C. V míse smíchejte mouku, sůl, vanilkový a krupicový cukr a kůru z citronu. Vmíchejte žloutky, rozehřáté máslo, hotový kvásek a zbytek vlažného mléka. Nakonec přidejte rozinky a polovinu mandlí. Vypracujte těsto, zasypte troškou mouky a nechte v teple pod utěrkou kynout, minimálně hodinu.

Mezitím těsto alespoň jednou znovu propracujte. Poté vytvarujte dva menší mazance. Vložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pomažte rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě nejprve na 220 °C asi 10 minut, poté stáhněte na 150 °C a pečte dalších 35 minut dozlatova.

Bílá sobota

V tento den končil půst. Pekly se mazance a další pečivo, muži začínali plést pomlázky, děvčata malovala vajíčka. Před východem slunce se vymetala stavení a také bylo zvykem „budit” stromy.


Jehněčí kolínka se zeleninou

Boží hod velikonoční

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 4 jehněčí kolínka
* 1 l zeleninového vývaru
* 100 ml olivového oleje
* 4 stroužky česneku + 2 celé paličky
* sůl a pepř
* 6–8 malých mrkví
* 100 g fazolových lusků
* 400 g brambor typu A

Jehněčí kolínka vařte v zeleninovém vývaru asi 60 minut. Poté je potřete olivovým olejem s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Přendejte do pekáčku společně s kořenovou zeleninou pokrájenou na menší kousky a česnekovou paličkou rozkrojenou na poloviny. Pečte odklopené v troubě při 180 °C asi 45 minut.

V průběhu pečení potírejte zbývající směsí. Ke konci přidejte fazolové lusky, aby se jen zlehka opekly. Podávejte s bramborami uvařenými ve slupce.

Boží hod velikonoční

Protože už nebylo třeba se postit, podávalo se zejména pečené jehněčí. Záleželo ovšem na tom, jak byla rodina majetná a kde žila. Maso z mladého beránka mnohdy nahradilo sladké pečivo.


Čokoládový zajíček

Velikonoční pondělí

forma o délce 20 cm - příprava: 40 minut

* 1 vejce
* 30 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 50 ml plnotučného mléka
* 30 g čokolády na vaření
* 100 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 12 ml oleje
* 1 čokoládová poleva
* cukrové perličky na oči

Vejce rozšlehejte s cukrem. Postupně vmíchejte mléko, nastrouhanou čokoládu na vaření a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte olej a těsto zlehka promíchejte. Vymažte a vysypte formu zajíčka, vlijte těsto do 3 a přiklopte. Pečte při 180 °C 25 minut. Vychladlého zajíčka potřete polevou a ozdobte perličkami.

Velikonoční pondělí

Den následující po božíhodové neděli se nejčastěji jedla jídla z vajec. Ani dnes nesmí na stole chybět piškotový beránek, ale připravuje se i další pečivo nebo třeba vajíčková pomazánka.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 4/2014.

Další články z rubriky

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Jak vykouzlit pohodu Vánoc? Nejlepší výzdoba do 300 korun

Dnes | Advent v nás vzbuzuje kreativitu jako snad žádné jiné roční období a stále kratší dny a blížící se…

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

9. 12. | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

9. 12. | 1 | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

8. 12. | 11 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…