Velikonoční recept - Jidáše

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Jidáše jsou obřadní velikonoční pečivo z kynutého těsta ve tvaru válečku, symbolizující provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví.

Jidáše





Na asi 30 kousků/Příprava: 50 minut + kynutí

500 g hladké mouky (můžete použít 250 g bílé a 250 g celozrnné špaldové)
špetka soli
250 ml mléka
1 lžíce krupicového cukru
21 g kvasnic (nebo sáček sušených)
90 g krupicového cukru
špetka strouhané citronové kůry
3 žloutky + 1 vejce na potírání, prošlehané
120 g rozpuštěného másla
rum nebo mléko na potírání
med k podávání

1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé droždí a rozpuštěné vlahé máslo.

2. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem. Z těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučené ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé.

3. Tvarujte jidáše (stáčejte například jako spirálky). Nechte ještě jednou asi půl hodiny na plechu pokrytém pečicím papírem kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, jidášky potřete vejcem promíchaným s mlékem nebo rumem, vložte do trouby a pečte krásně dozlatova. K jidáškům podávejte med.





ČTĚTE TAKÉ:
Co nevíte o kuskusu - zajímavosti + recepty





Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Dnes | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…