Víkendové menu pro chalupáře

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Ať už si suroviny na víkendový oběd přinesete z lesa, nebo z obchodu, víme, co vám bude chutnat. A nezapomeňte ani na koláč ke kávě!

Hříbky na cibulce s topinkou

4 porce - příprava: 30 minut

* 500 g čerstvých hub (hříbky)
* 1 malá cibule
* 50 g špeku
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* 1 lžíce nasekané pažitky
* sůl a pepř
* 4 krajíce chleba
* olej na smažení

Houby očistěte a nakrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky, nasypte do pánve a opékejte, až pustí tuk. Pak přidejte cibulku a osmažte ji, až zesklovatí.

Nakonec vsypte houby. Restujte je, až pustí vodu a pak ještě počkejte, až se voda vydusí a houby se začnou opékat.

Dochuťte kmínem, pažitkou, solí a pepřem a odstavte. Krajíce chleba přepulte a opečte je na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran dozlatova. Nechte je na papírovém ubrousku okapat. Pak na ně rozdělte houby.

Náš TIP: Chleba můžete jen lehce pokapaný olejem opéct na ohni nebo v troubě a mezitím si připravit houby.


Pstruh s pečenými bramborami a slaninou

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 velké brambory
* sůl a pepř
* 50 g zauzené slaniny
* 100 g tvrdého tučnějšího sýra
* libeček
* 2 velcí pstruzi
* 4 stroužky česneku
* 100 g slaniny
* 1 citron
* 2 lžíce nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, majoránka aj.)

Brambory ve slupce zalijte studenou vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut do poloměkka. Zauzenou slaninu nakrájejte na kostičky. Sýr nastrouhejte.

Uvařené brambory vykrojte na horní třetině, aby vznikla lodička. Odkrojenou část brambory nakrájejte na kostičky a smíchejte se slaninou a nastrouhaným sýrem.

Směsí naplňte brambory. Vložte je do pekáčku a zapečte v troubě při 180 °C asi 20 minut. Pstruhy oškrábejte, omyjte a osušte. Pak je osolte a opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Slaninu nakrájejte na kostičky. Asi polovinou naplňte pstruhy.

Druhou část slaniny vsypte do pekáče. Položte na ni pstruhy, posypte bylinkami a pečte je při 180 °C asi 25 minut. Během pečení je jednou až dvakrát přelijte vypečenou slaninou. Hotové pstruhy servírujte s pečenými bramborami plněnými slaninou a sýrem, posypanými libečkem.


Kulatý koláč na plechu

12 kousků - příprava: 70 minut

* 150 g másla
* 200 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 3 vejce
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 300 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 50 g mletých mandlí
* 250 ml plnotučného mléka
* 400 g lesního ovoce

DROBENKA:
* 50 g moučkového cukru
* 60 g polohrubé mouky
* 25 g másla

Máslo nakrájejte na kostičky a nechte změknout. Pak ho s oběma cukry utřete do pěny. Postupně zašlehejte vejce. Přidejte citronovou kůru. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Pak ji střídavě s mlékem a mandlemi vmíchejte do máslové pěny.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Povrch uhlaďte a nasypte na něj dvě třetiny ovoce. Z moučkového cukru, mouky a másla udělejte drobenku a rozprostřete ji na povrch koláče. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Nechte vychladnout a před podáváním ozdobte zbylým ovocem.


Mleté maso na špejli s okurkovým salátem

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 kg mletého hovězího masa
* 2 vejce
* 3 stroužky česneku
* hrst nasekané petržele
* 1 lžíce sladké mleté papriky
* sůl a pepř

SALÁT:
* 1 okurka
* 200 g bílého jogurtu
* 1 prolisovaný stroužek česneku
* hrst lístků šťavelu
* sůl a pepř

Maso dejte do mísy. Přidejte vejce, prolisované stroužky česneku, nasekanou petržel, mletou papriku, sůl a pepř. Maso pečlivě promíchejte a rukou prohněťte, až bude držet pohromadě. Pak ho rozdělte na osm stejně velkých kousků. Z každého vytvarujte váleček a do něj vmáčkněte špejli.

Rozpalte gril nebo pánev a válečky masa opékejte ze všech stran 8 až 10 minut. Na okurkový salát omyjte okurku a nakrájejte ji na kolečka. Jogurt smíchejte s česnekem, šťavelem, solí a pepřem. Pak jím přelijte kolečka okurky. Servírujte s masem pečeným na špejli.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Trápí vás rýma a nachlazení? Pořiďte si rýmovník!

Dnes | Rýmovník je na pěstování velmi nenáročná bylinka, která má mnoho výhod. Pomáhá zmírňovat rýmu a…

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře: Pracny, linecké i rohlíčky

Dnes | S vánočním cukrovím je to jako s domácími koláči. Recepty se dědí z generace na generaci. Staré…

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Jak se zbavit pavouků a přestat je lákat do bytu

Včera | 8 | Domy jsou pro pavouky, zvlášť v zimě, až magicky přitažlivé. Uvnitř i zvenku. Většina jich sice…

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

7. 12. | 1 | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…