Víkendový recept: Torta di spinaci

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Špenát je – podobně jako kopřivy – prvním zeleným poslem jara, který si najde cestu do velikonočních receptů. U nás doplňuje nádivku, podává se k pečením či k uzenému a v Itálii jím plní báječný křehký koláč. Vyzkoušejte ho a dáte nám za pravdu!



Torta di spinaci

Na 8 porcí , Příprava: 1,5 hodiny

Těsto
400 g hladké mouky
3/4 lžičky soli
250 g másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek z velkého vejce

Náplň
3 lžíce olivového oleje
2 velké cibule, nadrobno nakrájené
750 g čerstvého špenátu nebo 500 g
mraženého sekaného špenátu
hrst nastrouhaného parmazánu
400 g ricotty, jemného
tvarohu či žervé
4 velká vejce, lehce prošlehaná
+ 1 bílek z velkého vejce na potření
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Mouku, sůl a máslo spolu propracujte v míse na drobenku. Vlijte žloutek rozmíchaný se 3 lžícemi studené vody a vidličkou rychle spojte do těsta, můžete zastříknout trochou studené vody, pokud se nechce spojit. Těsto
rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte do chladu.

Olej rozehřejte v pánvi a osmažte na něm cibuli, až zkřehne, ale nezabarví se. Čerstvý propláchnutý špenát krátce povařte jen s vodou, která ulpěla na listech, propláchněte ve studené vodě, dobře vymačkejte a nasekejte.
Mražený jen krátce poduste a rovněž dobře vymačkejte tekutinu.

V míse promíchejte nasekaný špenát s podušenou cibulí, nechte vychladnout
a vmíchejte parmazán, ricottu, ušlehaná vejce a dobře osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 190 °C.

Polovinu těsta rozválejte na kruh o 5 cm větší, než je průměr formy, a vyložte jím dno a stěny formy o průměru 24 cm. Potřete bílkem a vlijte špenátovou náplň. Zbylé těsto rozválejte, pokryjte koláč a v okrajích dobře spojte, prsty vytvořte ozdobný okraj.

Do těsta vykrojte malý otvor, aby mohla unikat pára, nebo těsto na povrchu propíchejte vidličkou. Máteli odkrojky těsta, můžete z nich vytvořit ozdoby, třeba lístky, a přilepit je bílkem na těsto. Pečte 40 až 50 minut, až bude těsto krásně zlaté. Nechte 10 až 15 minut stát. Koláč podávejte nakrájený na řezy.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






ČTĚTE TAKÉ:
Rychlá (a zdravá) večeře - 4 recepty pro vás



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

7 víkendových receptů na snídaně do postele

7 víkendových receptů na snídaně do postele

Dnes | Užijte si víkend a začněte se rozmazlovat hned od sobotního rána. Snídaně v posteli je dokonalý…

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

5 věcí, které musíte vědět o skvrnách od kávy, jinak se jich už nezbavíte

Dnes | Začátek dne si bez ní ani neumíte představit. Ranní káva zkrátka patří k vašim pravidelným rituálům…

Moderní trendy a designy: Který si vyberete?

Moderní trendy a designy: Který si vyberete?

Včera | Máte za sebou rekonstrukci bytu, domu a stojíte před náročným úkolem, jak si životní prostor…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

18. 1. | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…