Víkendový recept: Torta di spinaci

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: Domácnost

Špenát je – podobně jako kopřivy – prvním zeleným poslem jara, který si najde cestu do velikonočních receptů. U nás doplňuje nádivku, podává se k pečením či k uzenému a v Itálii jím plní báječný křehký koláč. Vyzkoušejte ho a dáte nám za pravdu!



Torta di spinaci

Na 8 porcí , Příprava: 1,5 hodiny

Těsto
400 g hladké mouky
3/4 lžičky soli
250 g másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek z velkého vejce

Náplň
3 lžíce olivového oleje
2 velké cibule, nadrobno nakrájené
750 g čerstvého špenátu nebo 500 g
mraženého sekaného špenátu
hrst nastrouhaného parmazánu
400 g ricotty, jemného
tvarohu či žervé
4 velká vejce, lehce prošlehaná
+ 1 bílek z velkého vejce na potření
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Mouku, sůl a máslo spolu propracujte v míse na drobenku. Vlijte žloutek rozmíchaný se 3 lžícemi studené vody a vidličkou rychle spojte do těsta, můžete zastříknout trochou studené vody, pokud se nechce spojit. Těsto
rozdělte na dvě části, zabalte do fólie a dejte do chladu.

Olej rozehřejte v pánvi a osmažte na něm cibuli, až zkřehne, ale nezabarví se. Čerstvý propláchnutý špenát krátce povařte jen s vodou, která ulpěla na listech, propláchněte ve studené vodě, dobře vymačkejte a nasekejte.
Mražený jen krátce poduste a rovněž dobře vymačkejte tekutinu.

V míse promíchejte nasekaný špenát s podušenou cibulí, nechte vychladnout
a vmíchejte parmazán, ricottu, ušlehaná vejce a dobře osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 190 °C.

Polovinu těsta rozválejte na kruh o 5 cm větší, než je průměr formy, a vyložte jím dno a stěny formy o průměru 24 cm. Potřete bílkem a vlijte špenátovou náplň. Zbylé těsto rozválejte, pokryjte koláč a v okrajích dobře spojte, prsty vytvořte ozdobný okraj.

Do těsta vykrojte malý otvor, aby mohla unikat pára, nebo těsto na povrchu propíchejte vidličkou. Máteli odkrojky těsta, můžete z nich vytvořit ozdoby, třeba lístky, a přilepit je bílkem na těsto. Pečte 40 až 50 minut, až bude těsto krásně zlaté. Nechte 10 až 15 minut stát. Koláč podávejte nakrájený na řezy.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






ČTĚTE TAKÉ:
Rychlá (a zdravá) večeře - 4 recepty pro vás



Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Včera | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Včera | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

6. 12. | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…