Víte, jak zdravě grilovat?

| Autor: Martina Švecová (Moje psychologie) | Rubrika: Domácnost

Zapomeňte na špekáček v plamenech, ze kterého kape tuk přímo do ohně. A přečtěte si rady, jak správně a hlavně zdravě grilovat...



Grilované maso nikdy nevystavujte přímému plameni. Máte-li gril na dřevěné uhlí, pokládejte maso na rošt ve chvíli, kdy nad uhlíky udržíte ruku 3–4 vteřiny. Zdravější je také grilování v alobalu nebo na jednorázových hliníkových miskách či grilovacích pánvích a hlavně na čistém roštu, na kterém se nepřipékají zbytky od minule. Maso lze také už před grilováním částečně tepelně upravit v mikrovlnné troubě. Zbavíte se tak části šťávy, která by mohla odkapávat do ohně a na grilu maso již jen rychle doděláte.

Maso dobře propečte, jen tak předejdete nákaze bakteriemi. Po dobu deseti minut by mělo mít nejen na povrchu, ale také uprostřed a u kosti teplotu nejméně 70°C (a nejvíce 100°C). Teplota se snadno určuje pomocí zapichovacích teploměrů. K masu podávejte zeleninu, celozrnné pečivo nebo jinou přílohu. Zeleninu a ovoce upravujte při nižším výkonu grilu, aby se malé kousky nespálily. Hotové potraviny pokládejte na čisté nádobí a k jejich porcování použijte jiné náčiní, než jste používali na syrové maso.

Nenechávejte odkapávat tuk z masa na žhavé uhlíky nebo plotnu. Tuk vzplane, uvolní se z něj karcinogenní látky, ty pak s teplým vzduchem vystoupají zpět na maso, které se zároveň pokryje sazemi. Pokud chcete nebezpečí odkapávajícího tuku eliminovat, vyberte si vodní či lávový gril nebo grilujte co nejlibovější kousky masa. Pokud tuk na uhlících vzplane, uhaste plameny vodou z rozprašovače.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Tradiční recepty: Co se jedlo za první republiky?

Dnes | Když se řekne "prvorepublikové recepty", většině z nás se jistě vybaví pokrmy našich babiček -…

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Jak si vybrat stromek v květináči? Záleží, co od něj očekáváte

Dnes | Máte raději živý vánoční stromeček, ale je vám líto, že ho kvůli vám museli pokácet nebo že za…

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Včera | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

5. 12. | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…