Všichni už jsou v Mexiku... a co vy?

| Autor: Jak chutna podzim | Rubrika: Domácnost

[Soutěž] Ne, opravdu nemusíte spěchat do Mexika, pokud se chcete nechat unést tamější atmosférou a vůněmi. Stačí ochutnat některou ze specialit mexické kuchyně.

Všichni už jsou v Mexiku... a co vy?

Mexická kuchyně má úctyhodnou historii, už od 16. století se vyvíjela propojením tisíciletých domorodých kulinářských tradic a evropských prvků. I proto byla v listopadu 2010 zařazena na Seznam nehmotných památek lidstva UNESCO.

Současná mexická kuchyně je aromatická, pikantní a pestrá, používá hodně druhů koření. Každá oblast má své speciality a těch je opravdu mnoho. Nikdy však nechybějí chilli papričky, fazole a tortilly. Tortilla, placka z kukuřičné mouky a vody, znamená pro Mexičana totéž, co pro Čecha chléb. Spolu s pálivými omáčkami zažene nejhorší hlad, jinak slouží jako příkrm ke všem slaným jídlům po celý den. Tortilly plněné různými směsmi – často zeleninové, luštěninové, sýrové nebo masové jsou známé jako tacos.

Pšeničnou tortillu jako přílohu objevíme i u dalšího typického mexického hlavního jídla zvaného burritos. Skládá se ze šťavnatých kousků masa, cibule, papriky, strouhaného sýra, zakysané smetany a rýže. Nejoblíbenější burritos jsou hovězí a kuřecí a fazolové. Fazole, stejně jako pálivé papričky všeho druhu, jsou další nezbytnou surovinou mexické kuchyně.

Z masových pokrmů je asi nejznámější fajitas. Je to marinované grilované maso s opraženou čerstvou zeleninou, servírované rovnou na horké pánvičce. Fajitas se připravuje buď z jednoho druhu masa, nebo míchané z různých druhů mas, jako je svíčková, kuřecí maso, hovězí maso nebo i krevety. K nepostradatelným ingrediencím patří ještě rajčata, která se používají do rajských polévek nebo jako základ známé salsy, pálivé omáčky, bez níž se při přípravě mexických pokrmů neobejdete. Než se do vaření pustíte, pojďte s námi soutěžit na www.recepty.cz/jakchutnapodzim.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Vánoční feng shui úklid: Vyhoďte, co vás netěší

Dnes | Ano, většinou před Vánoci alespoň trochu poklidíme. Chceme se tu cítit dobře. Není třeba ale…

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Včera | Večeře do 30 minut? Vykouzlete ji z jednoduchých surovin a uvidíte, kolik času vám najednou zbude…

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

Kuchyňská magie: Proč míchat těsto po směru hodinových ručiček?

4. 12. | 2 | Největší čarodějky jsou ženy a největší magii provozují každý den právě v kuchyni. Spoustu věcí,…

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

Trendy letošních Vánoc: Vyhrajete to s bílou, zelenou a fialovou

2. 12. | Vsadit při zdobení na aktuální trend, nebo spoléhat na to, co se osvědčilo vloni? Udělat Vánoce ve…